Geniet van de Amsterdamse grachten in de herfst

Geniet van de Amsterdamse grachten in de herfst

15 september 2023

Als de bladeren aan de bomen in de stad rood, oranje en geel kleuren, en paraplu's standaard mee worden genomen als je de deur uitgaat, neemt het aantal bezoekers aan de stad af, wat betekent dat je van Amsterdam kunt genieten zonder overspoeld te worden door andere mensen en de mooiste foto’s kunt maken.

Amsterdam canals in autumn coloursGeniet van een rondvaart door de grachten

Amsterdam herbergt meer dan 400.000 bomen, waarvan er vele langs de beroemde grachten van de stad staan; hun schitterende herfstbladeren toveren de Amsterdamse parken en grachten om tot een magische plek. Je kunt een wandeling langs de grachten maken om dit prachtige schouwspel te zien, maar het mooiste uitzicht krijg je vanaf het water. Een traditionele rondvaartboot is uitstekende optie, met een glazen dak en verwarming kun je in alle comfort van het uitzicht genieten.

Als je van het verlengde gouden uur op de grachten wilt genieten, kun je ook kiezen voor een pizzacruise. Met een heerlijke New York Pizza, heet uit de oven en een drankje voor je op tafel, en de schitterende Amsterdamse grachten, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, buiten het raam is het een echt onvergetelijke ervaring.

Als je liever later op de avond geniet van de stad als die is verlicht met sprankelende lichtjes, dan hebben we drie leuke rondvaarten om uit te kiezen. De Avond Rondvaart met de leuke audio gids; de Diner Rondvaart heeft drie heerlijke gangen; en de Wijn & Kaas Rondvaart biedt een lekkere proeverij.

Appeltaart en warme chocolademelk

Als de Nederlandse hemel open gaat voor een herfststorm, ga dan naar een traditioneel bruin café voor een stuk appeltaart (het liefst met slagroom) en een mok warme chocolademelk. De kruimelige korst, de vulling van stukjes appel met kaneelsmaak en het onweerstaanbare aroma maken het tot een van de meest gewilde lekkernijen in het land.

De beste appeltaart vind je onder andere bij Winkel 43, een gezellig buurtcafé in de Jordaan met voldoende zitplaatsen voor iedereen, zowel binnen als buiten op het terras. Of probeer de verrukkelijke taart in Café 't Papeneiland, een van de oudste cafés in de Amsterdamse grachtengordel, dat dateert uit 1642. En als je iets moderners zoekt, ga dan naar Café de Jaren, met zijn twee ruime verdiepingen is er altijd plaats om lekker te gaan zitten en van een stuk taart te genieten.

Leer meer over de grachten

Ga naar het Grachtenmuseum om op avontuurlijke wijze het verhaal van de stad en haar grachten te leren kennen. Je begint je ontdekkingsreis door 400 jaar terug in de tijd te gaan. De multimediale tentoonstelling van het museum illustreert de evolutie van Amsterdam door de lens van haar grachten, die vroeger en nu nog steeds een stempel drukken op de stad en verbonden zijn met de bevolking van Amsterdam. 

Natuurlijk zijn de andere wereldberoemde musea van Amsterdam ook zeker een bezoekje waard in het najaar. Het prachtige Rijksmuseum, Nederland’s nationale museum, is de thuis basis van schatten zoals Rembrandt’s Nachtwacht en Vermeer’s Melkmeisje. Het Van Gogh Museum heeft grootste collectie van schilderijen, tekeningen en brieven ter wereld van Vincent van Gogh. En er zijn nog veel meer fantastische musea in de stad.

Lekker schrikkenPompoenen voor Halloween in Amsterdam

Eind oktober, nadat het Amsterdam Dance Event de mensen uit hun dak heeft laten gaan, maakt de stad zich klaar om haar spoken onder ogen te komen. Halloween wint in het hele land aan populariteit, maar de Nederlandse hoofdstad viert het griezelige, gekke, mysterieuze en spookachtige evenement al een tijdje. Overal in de stad vind je met pompoenen versierde grachtenhoeken, maar ook feesten, spooktochten en plezier voor elke leeftijd en elk schrikniveau zijn te vinden in stad.

Kom je ook genieten van de herfst in Amsterdam?