Winter op de Amsterdamse grachten

Winter op de Amsterdamse grachten

17 november 2023

De winter zou eigenlijk wel eens de beste tijd van het jaar kunnen zijn om Amsterdam te bezoeken. Je bent misschien niet verzekerd van mooi weer, maar dat is in geen enkele tijd van het jaar gegarandeerd. De straten en attracties zullen minder druk zijn en de sfeer in de stad is in deze tijd van het jaar gewoon heerlijk.

Het seizoen van de schitterende lichtjes

Zoals de meeste westerse steden is Amsterdam tijdens de feestdagen verlicht met kerstversieringen, dit geldt voor alles van de straten en pleinen tot de grachten. Maar de maanden december en januari worden verder opgevrolijkt door het Amsterdam Light Festival. Elke winter wordt een deel van de grachten versierd met lichtkunstwerken en lichtinstallaties van internationale kunstenaars, ontwerpers en architecten. Dit jaar staan er 24 kunstwerken langs de route.

De beste manier om van het festival te genieten is vanaf het water met een rondvaart, vooral omdat de lichtkunst zich niet alleen langs de grachten, maar ook boven en in het water bevindt. Dat betekent dat je vanaf de rondvaartboot een eersteklas uitzicht hebt op de lichtkunst terwijl je ontspannen kunt rondkijken. Er is zelfs een speciale audiogids die je alles vertelt over de kunstwerken en de kunstenaars die ze hebben gemaakt.

Warm en comfortabel

Dat het buiten koud is, wil niet zeggen dat dat tijdens je hele bezoek zo zal zijn. Zeker niet als je aan boord van een rondvaartboot stapt. Tijdens een LOVERS Canal Cruise zit je binnen in een comfortabel verwarmde boot. De ramen kunnen in het begin een beetje beslaan door condens, maar dat trekt snel genoeg weg om de bezienswaardigheden langs de route goed in je op te nemen.

Elke rondvaart kan een andere route volgen, want de schipper beslist waarheen te gaan op basis van de drukte op de grachten. Van de op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatste Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht tot de Amstel en het IJ. De audiogids aan boord gebruikt GPS, zodat wat je hoort altijd gaat over wat je buiten het raam kunt zien, ongeacht waar de boot je in de stad brengt.

Schaatsen op de grachtenBevroren grachten

Hoewel het niet meer zo vaak gebeurt als vroeger, bevriezen de Amsterdamse grachten nog steeds van tijd tot tijd. Als er een periode van vrieskou wordt verwacht, sluit de stad bepaalde delen van de grachten af, zodat er geen stroming is, boten er niet in kunnen en het water kan dichtvriezen. Bij deze zeldzame gelegenheden kun je schaatsen op sommige grachten uit de Gouden Eeuw (het was voor het laatst een paar dagen mogelijk in februari 2021 en daarvoor in maart 2018).

Omdat de stad voor deze speciale gelegenheden bepaalde delen van de Amsterdamse grachtengordel afsluit, blijven de rest van de grachten open voor rondvaartboten. Daarom kun je zelfs in hartje winter nog genieten van een rondvaart door de 17e -eeuwse grachten, zelfs als je kunt schaatsen.

Nationale Tulpendag

Midden in de winter begint Nederland uit te kijken naar de lente. Op de derde zaterdag van januari is het Nationale Tulpendag, ter ere van de nationale bloem en het begin van het tulpenseizoen. Dit is de beste tijd van het jaar om Amsterdam te bezoeken voor tulpen, want op deze dag wordt de Dam meestal omgetoverd tot een pop-up tulpenpluktuin, waar iedereen gratis bloemen kan plukken.

Vanaf deze dag verschijnen overal in de stad tulpen, ook langs de grachten. Nederland produceert en verkoopt de meeste tulpen ter wereld. En elk jaar vanaf de derde zaterdag in januari reizen er 1,7 miljard tulpen de wereld rond om tafels, vensterbanken en tuinen op te fleuren.