De meest romantische bruggen van Amsterdam

De meest romantische bruggen van Amsterdam

6 februari 2024

Onze hoofdstad staat niet bekend als stad van de liefde, maar er zijn genoeg romantische plekjes te vinden. Zeker rondom de grachten die wel wereldwijd bekend zijn en waardoor de stad zelfs het Venetië van het noorden genoemd wordt. De stad heeft meer dan 100 kilometer aan waterwegen en gezien ons nationale vervoersmiddel de fiets is in plaats van een boot heeft de stad ook een groot aantal bruggen.

Meer dan 1900 zelfs en hoewel vele een naam hebben, hebben ze allemaal een nummer. Nummer 1 ligt in het centrum van de stad en de hogere nummers liggen in de buitenwijken. Om een lijst met de beste bruggen van de stad te maken is bijna onmogelijk, maar we kunnen wel de meest romantische bruggen in Amsterdam benoemen. En we kunnen zelfs een paar rondvaarten aanraden voor een Valentijn's date.

De magere brug

Misschien wel de meest bekende brug, internationaal gezien, en de meest gefotografeerde brug van de stad is een uitstekende plek om deze lijst te beginnen. De Magere brug is alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers, en overbrugt de Amstel tussen de Kerkstraat en de Nieuw Kerkstraat.

En wat maakt deze eeuwen oude brug zo romantisch? Volgens lokale legendes zorgt een zoen tussen geliefden op of onder de brug ervoor dat ze elkaar eeuwig zullen liefhebben. Gelukkig varen onze rondvaartboten geregeld onder deze brug door, dus kun je het zelf uittesten met je geliefde. En als de brug ’s avonds is verlicht met 1200 led lichtjes is die legende niet eens zo moeilijk om te geloven.

Met nummer 242, heeft deze houten, dubbele ophaalbrug een rijke historie die terug gaat tot eind 17e eeuw. De eerste versie van deze brug had 13 bogen, terwijl vandaag nog maar 9 bogen zijn. De middelste boog wordt gebruikt door de rondvaartboten en ander verkeer op de rivier om onder de brug door te varen.

Wijn & Kaas Rondvaart date

Natuurlijk is elke rondvaart een leuke ervaring om te delen met geliefden. Maar sommige rondvaarten zijn net dat beetje extra speciaal, een perfecte manier om de grachten te zien tijdens een date is de Wijn & Kaas Rondvaart. Deze rondvaart biedt je de kans om de stad vanaf het water te bekijken met een glas wijn in de ene hand en een stuk kaas in de andere.

Er zijn verschillende soorten wijn om uit te kiezen, drie witte wijnen, twee rode en twee rosé, zodat iedereen kan krijgen wat ze lekker vinden. De kazen die worden aangeboden zijn van lokale herkomst. Waaronder de zachte en romige smaak van 'Old Amsterdam' kaas, gebaseerd op een streng bewaard familiegeheim, maar ook de speciaal geselecteerde kazen van 'Reypenaer' en andere jonge en gerijpte kazen.

Liefdesbruggetje

Van eeuwige liefde is het maar een klein sprongetje naar een van de kleinere bruggetjes in de stad, hier worden vaak huwelijksaanzoeken gedaan en trouwfoto’s gemaakt. Het Liefdesbruggetje, nummer 172, loopt over een afvoersysteem in het Sarphatipark. Er kunnen geen boten onder de brug door, maar vele gaan er te voet overheen.

Als je op de dit houten voetgangersbruggetje staat ben je omringd door groen en heb je goed zicht op een groot gedeelte van het park. Kijkend vanaf de waterkant kun je een enorme zwerfsteen onder de brug zien liggen. Deze zwerfsteen is hier terecht gekomen tijdens de laatste ijstijd.

ReguliersgrachtReguliersgracht bridges lined up

Deze korte gracht van iets meer dan 500 meter verbind de Herengracht aan de Lijnbaansgracht en kruist de Keizersgracht en Prinsengracht. Ondanks de beperkte lengte wordt deze gracht toch overspand door zeven bruggen (#31, 39, 40, 72, 73, 74 en 81) die je het beste kunt zien vanaf een rondvaartboot, want dan kun je ze alle zeven tegelijk zien, tenminste als je op het juiste moment kijkt.

Alle zeven zijn welfbruggen en worden ’s avonds verlicht, wat bijdraagt aan hun romantische en bijna magische karakter. Tijdens een rondvaart door deze gracht vindt geregeld een verborgen kus of zelfs een huwelijksaanzoek onder een brug plaats.

De Diner Rondvaart ervaring

Voor een uitgebreid diner op het water bieden we de Amsterdamse Diner Rondvaart. Deze 2 uur durende rondvaart bestaat uit een 4-gangendiner en zelfs de drankjes zijn bij de prijs inbegrepen. In februari vindt deze rondvaart plaats lang na zonsondergang, zodat je kunt genieten van de grachten die fonkelen in de duisternis als ze worden verlicht door duizenden lichtjes.

Je kunt kiezen tussen een vlees-, vis- en vegetarisch menu wanneer je je tickets boekt. Alle drie de menu's hebben hetzelfde dessert: een heerlijke tiramisu met stukjes stroopwafel. Dit diner wordt zeker een gedenkwaardige date!

Staalmeesterbrug

Deze klassieke Nederlandse ophaalbrug (nr. 227) overspant de Groenburgwal. Tot 2015 hingen vele koppels een liefdesslot aan de tuidraden van de brug, helaas is de Nederlandse Pont des Arts niet gebouwd om het extra gewicht van de vele slotjes constant te dragen en werden ze verwijderd door de gemeente. Tegenwoordig ontdoet de gemeente de brug regelmatig van nieuw opgehangen slotjes.

Vanaf de Staalmeesterbrug, uitkijkend over de met bomen geflankeerde gracht, heb je een prachtig uitzicht op de Zuiderkerk, een 17e-eeuwse protestantse kerk. Veel bekende kunstenaars hebben dit romantische uitzicht geschilderd, waaronder Claude Monet.