Ontdek de bezienswaardigheden van de Keizersgracht

Ontdek de bezienswaardigheden van de Keizersgracht

2 november 2021

Aan het begin van de 17de eeuw begon de stad Amsterdam met het uitgraven van haar drie grootste grachten, de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht, die samen de Grachtengordel vormen die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De Keizersgracht, genoemd naar keizer Maximiliaan I is de breedste gracht in het centrum van Amsterdam. Net als de Prinsengracht wordt de Keizersgracht doorkruist door 14 bruggen, maar ze heeft haar eigen unieke bezienswaardigheden om te ontdekken.

9 Straatjes

9 Straatjes

De Keizersgracht loopt door het hart van de 9 Straatjes, een deel van de Jordaan dat bestaat uit pittoreske straatjes die de verschillende grachten met elkaar verbinden en gevuld zijn met unieke boetiekjes, stijlvolle cafés en galeries. Het gebied, verscholen achter het Koninklijk Paleis op de Dam, is populair bij winkelend publiek dat op zoek is naar bijzondere producten en unieke geschenken.

De 9 Straatjes is de ideale buurt om Amsterdam in al zijn verscheidenheid en rijkdom te leren kennen. De buurt biedt een mooi overzicht van de bouwstijlen in de stad. Vanaf het begin stonden deze 9 dwarsstraatjes in het teken van handel en cultuur. En het is na 400 jaar nog steeds een levendige buurt.

Homomonument

Het Homomonument in Amsterdam was het eerste in zijn soort in de wereld. Het monument herdenkt alle homoseksuele mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedood werden, maar ook alle LGBTI mensen die door overheden vervolgd werden of nog steeds worden. Vrijwel onmiddellijk na de oorlog gingen er al stemmen op om een gedenkteken op te richten, maar het kreeg pas echt voet aan de grond in de jaren 80. In september 1987 werd het monument officieel onthuld.

Het Homomonument bestaat uit drie roze granieten driehoeken op de oever van de Keizersgracht in het centrum van Amsterdam; samen vormen ze een grotere driehoek. De drie punten van de driehoek zijn symbolisch: een hoek wijst naar het Nationaal Oorlogsmonument op de Dam; een andere wijst naar de overkant van de gracht naar het Anne Frank Huis; terwijl de derde hoek naar COC Amsterdam wijst. Het blijft het grootste monument ter wereld dat gewijd is aan homoseksualiteit en herdenking.

Magere brugMagere Brug

Mogelijk de bekendste en meest gefotografeerde brug van Amsterdam vind je aan het eind van de Keizersgracht, waar de brug de Amstel oversteekt. De Magere Brug is alleen bedoeld voor voetgangers en fietsers. De brug was ooit zo smal dat twee voetgangers elkaar moeilijk konden passeren, vandaar de naam.

De brug wordt beschouwd als een van de meest romantische bruggen in Amsterdam, vooral als het donker is wanneer duizenden lichtjes de brug verlichten. Een plaatselijke legende beweert zelfs dat een kus tussen geliefden op of onder de brug ervoor zal zorgen dat ze voor altijd verliefd zullen zijn.

Onze Lieve Vrouwekerk

De Onze Lieve Vrouwekerk, ook bekend als de Syrisch orthodoxe kerk, is ontworpen door Theo Molkenboer, de belangrijkste architect voor katholieke kerken in Nederland in het midden van de 19e eeuw. Het was de eerste kerk die hij ooit ontwierp op basis van de principes van de klassieke gotiek.

De rooms-katholieke gemeenschap was de oorspronkelijke gemeenschap die door deze kerk werd bediend toen deze tussen 1852 en 1854 werd gebouwd, kort nadat het verbod op de bouw van rooms-katholieke kerken was opgeheven. Toen het aantal rooms-katholieken in Amsterdam afnam, werd de kerk verkocht aan de Syrisch-Orthodoxe katholieke gemeenschap, die toestond dat ook andere denominaties de kerk gebruikten, waaronder de Surinaamse rooms-katholieke gemeenschap en de algemene rooms-katholieke gemeenschap.

FoamFoam

Aan de zuidkant van de Keizersgracht kun je Foam bezoeken, een internationaal gerenommeerd fotografiemuseum dat gevestigd is in een 18de-eeuws grachtenpand met een luchtig atrium. Het museum toont alle facetten van de hedendaagse fotografie van zowel wereldberoemde fotografen als aanstormend talent in steeds wisselende tentoonstellingen.

Foam toont een grote verscheidenheid aan genres, variërend van historische foto's en kunstfotografie tot straatfotografie en modefotografie. Bekende namen die in het verleden een tentoonstelling in Foam hadden zijn o.a. Helmut Newton, William Klein, Ai Weiwei en André Kertész. Foam fungeert ook als een creatieve hub waar fotografen elkaar kunnen ontmoeten en kunnen deelnemen aan forums en symposia.

Museum van Loon

Aan de overkant van de gracht van Foam staat het Museum van Loon, de vroegere woning van de regentenfamilie Van Loon. De eerste bewoner van het voormalige woonhuis was de schilder Ferdinand Bol, een leerling van Rembrandt. De laatste bewoners van het huis was de familie Van Loon, die het huis in 1884 kocht. Twee eeuwen eerder, tijdens de Gouden Eeuw, was de voorvader van de familie, Willem van Loon een van de oprichters van de VOC, de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

Het interieur van het huis is de afgelopen eeuwen grotendeels intact gebleven en roept nog steeds de pracht en praal van de 17de eeuw op. Binnen in de kamers is een grote collectie schilderijen, fijn meubilair, kostbaar zilverwerk en porselein uit verschillende eeuwen te zien. Achter het huis ligt een prachtige tuin, een oase van rust in de moderne binnenstad.