Bezienswaardigheden en klanken van de Prinsengracht
7 juni 2024
In 2010 werd de iconische Amsterdamse grachtengordel uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. De Prinsengracht is een van de vier hoofdgrachten die deze bezienswaardigheid vormen. De gracht dankt zijn naam aan de Prins van Oranje, een titel die wordt gedragen door de troonopvolger van Nederland.
De aanleg van de Prinsengracht begon in 1612, in een tijd waarin de stad exponentieel groeide. De gracht is 3,2 kilometer lang en loopt parallel aan de Keizersgracht. Over de gracht lopen 14 bruggen, er is een aanlegsteiger van LOVERS Canal Cruises en er zijn veel bezienswaardigheden en geluiden om van te genieten.
Anne Frank Huis
Onze aanlegsteiger aan de Prinsengracht ligt direct naast het Anne Frank Huis, het voormalige huis en de schuilplaats van de wereldberoemde, Joodse dagboekschrijfster Anne Frank. Het is het op twee na meest bezochte museum in Nederland en een must see als je in Amsterdam bent. Het was hier waar Anne Frank met haar familie, de familie Van Pels en Fritz Pfeffer twee jaar ondergedoken zaten in een geheim achterhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de hoop de oorlog te overleven.
De huidige ingang van het museum ligt net naast de gracht, met uitzicht op de markt en de Westertoren, maar de deur van Prinsengracht 263, het oorspronkelijke huis, is vanaf het water te zien. In 1955 werd het gebouw bijna gesloopt, omdat men van plan was op deze plaats een fabriek te bouwen, maar een campagne om het gebouw te redden en het op de lijst van beschermde gebouwen te plaatsen, had succes. In 1960 werd het gebouw voor het eerst als museum geopend.
Noorderkerk en Van Gogh & Rembrandt
Verder naar het noorden langs het kanaal ligt de Noorderkerk in de Jordaan. Deze protestantse kerk werd begin 17e eeuw gebouwd en ontworpen door Hendrick de Keyser, die ook de Westerkerk en Zuiderkerk ontwierp. Terwijl de Westerkerk werd gebouwd voor de rijke burgers van de grachtengordel, werd de Noorderkerk gebouwd voor de armere arbeiders die in de Jordaan woonden.
Tegenwoordig is de Noorderkerk meer dan alleen een kerk. De hele week neemt de meeslepende son-et-lumière show Van Gogh & Rembrandt in Amsterdam de kerk over, met een show als geen ander. Bezoekers zien en horen hoe Van Gogh werd geïnspireerd door Rembrandt, in een kerk die ze allebei bezochten.
De Noorderkerk ligt aan de Noordermarkt, waar ook een gezellige en kleurrijke markt is. Al sinds de 17e eeuw is hier een markt, begonnen als potten-, pannen- en lapjesmarkt, maar tegenwoordig biedt de markt veel voor de moderne consument. Op maandagochtend en op zaterdag is het aanbod hier vrij uniek, met antiek en curiosa, boeken en prenten, bijzonder textiel, glas en serviesgoed, zelf ontworpen sieraden, vintage kleding, schilderijen en grafische kunst, tassen van gerecycled canvas en nog veel meer.
Opmerkelijke gevels
De gevels van de grachtenpanden in de Amsterdamse grachtengordel behoren tot de meest beeldbepalende kenmerken van de stad. Langs de Prinsengracht vindt je verschillende soorten gevels. Op de hoek met de Brouwersgracht, bijvoorbeeld, kunt je bij Prinsengracht 2-4 een trapgevel zien, waarbij de gevel zich naar boven toe trapsgewijs versmalt.
Bovenaan Prinsengracht 300 zie je het perfecte voorbeeld van een klokgevel; de bijnaam van het gebouw is ‘de Roode Vos’, er staan er dan ook twee op het gebouw afgebeeld. Eén boven de deur en de andere boven het bovenste raam in de gevel. Prinsengracht 833 tot 839 hebben identieke halsgevels en Prinsengracht 556 biedt een typisch voorbeeld van een 19e-eeuwse zogenaamde Ojief tuitgevel.
Westertoren
Op een steenworp afstand van het Anne Frank Huis staat de grootste protestantse kerk van Nederland, de Westerkerk. In tegenstelling tot de Noorderkerk, die dezelfde ontwerper had, heeft de Westerkerk een meer traditioneel basiliekontwerp. De beroemde Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn ligt in de kerk begraven, hoewel de exacte locatie onbekend is.
De toren van de kerk, bekend als de Westertoren, is met 87 meter de hoogste kerktoren van Amsterdam en is zelfs in de dichtbevolkte stad Amsterdam van enige afstand te zien. De toren is bekroond met de keizerskroon van Oostenrijk van Maximiliaan I.
Net boven de wijzerplaten op de toren hangt het carillon met 51 klokken. Het is het enige carillon in de stad dat alle vierentwintig uur slaat, maar ook elk half uur en zelfs een kort deuntje op het kwartier. En elke dinsdag om twaalf uur 's middags geeft de stadsbeiaardier een recital van een uur dat tot ver in de omtrek te horen is.
Prinsengrachtconcert
Sinds 1981 vindt op de Prinsengracht elk jaar in augustus een gratis openluchtconcert van klassieke muziek plaats. Het orkest neemt plaats op een ponton dat voor Hotel Pulitzer voor anker ligt en de gracht vult zich met de boten van het publiek. Traditioneel wordt het concert afgesloten met een vertolking van "Aan de Amsterdamse grachten".
Het concert maakt sinds 1988 deel uit van het Grachtenfestival, maar het wordt nog steeds zelfstandig georganiseerd. Het Grachtenfestival is een tiendaags festival verspreid over de stad, met klassieke muziek, jazz en muziek uit andere culturen.