Bezienswaardigheden en klanken van de Prinsengracht

Bezienswaardigheden en klanken van de Prinsengracht

3 september 2021

De Prinsengracht, genoemd naar de Prins van Oranje, is een van de vier hoofdgrachten in de Amsterdamse grachtengordel, die in augustus 2010 zijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De gracht is 3,2 kilometer lang en loopt parallel aan de Keizersgracht. De aanleg van de Prinsengracht begon in 1612, in een tijd dat de stad exponentieel groeide. De gracht wordt wordt overbrugd door 14 bruggen, herbergt een LOVERS Canal Cruises steiger en biedt tal van bezienswaardigheden en klanken om van te genieten.

Anne Frank HuisAnne Frank Huis

Onze aanlegsteiger aan de Prinsengracht ligt direct naast het Anne Frank Huis, het voormalige huis en de schuilplaats van de wereldberoemde, Joodse dagboekschrijfster Anne Frank. Het is het op twee na meest bezochte museum in Nederland en een must see als je in Amsterdam bent. Het was hier waar Anne Frank met haar familie, de familie Van Pels en Fritz Pfeffer twee jaar ondergedoken zaten in een geheim achterhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de hoop de oorlog te overleven.

De huidige ingang van het museum ligt net naast de gracht, met uitzicht op de markt en de Westertoren, maar de deur van Prinsengracht 263, het oorspronkelijke huis, is vanaf het water te zien. In 1955 werd het gebouw bijna gesloopt, omdat men van plan was op deze plaats een fabriek te bouwen, maar een campagne om het gebouw te redden en het op de lijst van beschermde gebouwen te plaatsen, had succes. In 1960 werd het gebouw voor het eerst als museum geopend.

Noorderkerk

Verder naar het noorden langs de gracht, ligt de Noorderkerk in de Jordaan. Deze protestantse kerk werd gebouwd in het begin van de 17e eeuw en ontworpen door Hendrick de Keyser, die ook de Westerkerk en de Zuiderkerk ontwierp. De Noorderkerk heeft een symmetrische, kruisvormige plattegrond, die de idealen van de Renaissance en het protestantisme weerspiegelt. Het unieke ontwerp van de kerk combineert een achthoekige plattegrond met een bouwwerk in de vorm van een Grieks kruis, met vier even lange armen en een kleine toren in het midden van het kruis.

De Noorderkerk ligt aan de Noordermarkt, waar ook een gezellige en kleurrijke markt is. Al sinds de 17e eeuw is hier een markt, begonnen als potten-, pannen- en lapjesmarkt, maar tegenwoordig biedt de markt veel voor de moderne consument. Op maandagochtend en op zaterdag is het aanbod hier vrij uniek, met antiek en curiosa, boeken en prenten, bijzonder textiel, glas en serviesgoed, zelf ontworpen sieraden, vintage kleding, schilderijen en grafische kunst, tassen van gerecycled canvas en nog veel meer.

Opmerkelijke gevelsHals gevels

De gevels van de grachtenpanden in de Amsterdamse grachtengordel behoren tot de meest beeldbepalende kenmerken van de stad. Langs de Prinsengracht vindt je verschillende soorten gevels. Op de hoek met de Brouwersgracht, bijvoorbeeld, kunt je bij Prinsengracht 2-4 een trapgevel zien, waarbij de gevel zich naar boven toe trapsgewijs versmalt.

Bovenaan Prinsengracht 300 zie je het perfecte voorbeeld van een klokgevel; de bijnaam van het gebouw is ‘de Roode Vos’, er staan er dan ook twee op het gebouw afgebeeld. Eén boven de deur en de andere boven het bovenste raam in de gevel. Prinsengracht 833 tot 839 hebben identieke halsgevels en Prinsengracht 556 biedt een typisch voorbeeld van een 19e-eeuwse zogenaamde Ojief tuitgevel.

Westertoren

Op een steenworp afstand van het Anne Frank Huis staat de grootste protestantse kerk van Nederland, de Westerkerk. In tegenstelling tot de Noorderkerk, die dezelfde ontwerper had, heeft de Westerkerk een meer traditioneel basiliekontwerp, in de vorm van twee met elkaar verbonden Griekse kruisen, ook wel een patriarchaal kruis genoemd.

De toren van de kerk, bekend als de Westertoren, is met 87 meter de hoogste kerktoren van Amsterdam en is zelfs in de dichtbevolkte stad Amsterdam al van enige afstand te zien. De toren is bekroond met de keizerskroon van Maximiliaan I.

Net boven de wijzerplaten van de toren bevindt zich het carillon, dat 51 klokken telt. Het is het enige carillon in de stad dat alle vierentwintig uren slaat, en ook elk half uur en zelfs een kort deuntje op het kwart uur. En elke dinsdag om 12 uur geeft de beiaardier van de stad een concert van een uur dat tot ver in de omtrek te horen is.

Prinsengrachtconcert

Sinds 1981 vindt op de Prinsengracht elk jaar in augustus een gratis openluchtconcert van klassieke muziek plaats. Het orkest neemt plaats op een ponton dat voor Hotel Pulitzer voor anker ligt en de gracht vult zich met de boten van het publiek. Traditioneel wordt het concert afgesloten met een vertolking van "Aan de Amsterdamse grachten".

Het concert maakt sinds 1988 deel uit van het Grachtenfestival, maar het wordt nog steeds zelfstandig georganiseerd. Het Grachtenfestival is een tiendaags festival verspreid over de stad, met klassieke muziek, jazz en muziek uit andere culturen.