Koningsdag op de Amsterdamse grachten

Koningsdag op de Amsterdamse grachten

5 april 2024

Als er één Nederlands feest is dat je niet wilt missen is het wel Koningsdag. Op deze nationale feestdag viert Nederland de verjaardag van koning Willem-Alexander. Op 27 april, en de nacht ervoor, wordt Amsterdam een nog grotere feeststad dan het normaal al is.

Dit gigantische oranje feest kan een beetje overweldigend zijn, maar met een paar tips weet je zeker dat je een ongelooflijke tijd in Amsterdam zult hebben. Omdat Koningsdag dit jaar op zaterdag valt zijn er nog meer mensen in de stad dan in een normaal weekend. De belangrijkste tip voor deze dag: draag iets oranje!

Koningsnacht feesten in Amsterdam

De verjaardagsfeesten beginnen de avond van te voren met Koningsnacht. Clubs organiseren speciale evenementen op bijzondere locaties. Lola en Pllek slaan de handen ineen voor een nacht vol disco, house, Italo en alles daar tussenin. 

Het zijn echter niet alleen de clubs die het feest vroeg op gang brengen. Jong talent van de Dutch National Opera Academy, brengt Opera naar de straat met een optreden op het Oranje Vrijstaatplein in Amsterdam Oost. En in de hele stad zullen de straten en cafés zich vullen met mensen.

Wat je moet weten voor Koningsdag in Amsterdam

Vanaf 6 uur 's ochtends duiken overal in de stad vrijmarkten op, van straten tot parken, waar buurtbewoners hun tweedehands spullen verkopen. Er zijn speciale vrijmarkten voor kinderen, bijvoorbeeld in het Vondelpark, waar alleen kinderen spullen kunnen verkopen. In de dagen voorafgaand aan Koningsdag zie je plekken op straat gemarkeerd waar mensen proberen de beste plekjes te claimen.

Ben je op zoek naar een muziekfestival, dan biedt Koningsdag er verschillende in Amsterdam. Er is Kingsland in de RAI, Oranjebloesem in het Olympisch Stadion, Loveland van Oranje in het Meerpark, en het Urban Music Legends Festival is te vinden in het Rhonepark. Zorg dat je een kaartje bemachtigt, want de festivals zijn meestal snel uitverkocht.

Vanwege de vele mensen van alle leeftijden in de stad tijdens Koningsdag en om veiligheidsredenen is de verkoop van alcohol zelfs voor supermarkten beperkt. Eén alcoholische drank per persoon per keer, dus geen six packs of kratten bier voor iedereen.

Je verplaatsen in de stad op Koningsdag is een beetje anders dan op andere dagen. Hoewel het openbaar vervoer rijdt, worden grote delen van de stad afgesloten voor alle vormen van verkeer. Metro's zullen hun normale routes volgen, maar trams en bussen zullen alternatieve routes gebruiken.

Varen op de Amsterdamse grachten met Koningsdag

Kun je op Koningsdag nog een rondvaart maken in Amsterdam? Ja, dat kan! LOVERS Canal Cruises heeft 's ochtends rondvaarten door de Amsterdamse grachtengordel, voordat ze 's middags de grachten overdragen aan de Amsterdammers en hun boten. De Hop-on Hop-off boten van City Sightseeing Amsterdam varen echter helemaal niet op Koningsdag.