Leuke feitjes over de Amsterdamse grachten

Leuke feitjes over de Amsterdamse grachten

5 april 2022

De Amsterdamse grachten zijn ons thuis en we delen het graag met je, laten het je zien en vertellen je er alles over. De grachten maken Amsterdam uniek en er zijn veel leuke weetjes die elke bezoeker erover zou moeten weten.

Altijd in ontwikkeling

De Amsterdamse grachten gaan terug tot het prille begin van de stad en hebben zich sindsdien steeds verder uitgebreid. De oudste grachten waren ooit verdedigingsgrachten, maar naarmate de stad groeide, werden de grachten onderdeel van de stad in plaats van dat ze de stad omringden. Vandaag de dag heeft Amsterdam meer dan 100 km aan grachten en naarmate de stad blijft groeien, worden ook nieuwe waterwegen een deel van de stad.

De stad heeft meer dan 160 grachten, die Amsterdam in 90 afzonderlijke eilanden verdelen. De eilanden zijn met elkaar verbonden door meer dan 1.700 bruggen (dat is 1.300 meer dan Venetië). Ongeveer 80 van de bruggen bevinden zich in het centrum van de stad en lopen over de zeventiende-eeuwse grachtengordel, die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

Amsterdam aerialFeiten over de grachtengordel in de binnenstad

De grachtengordel in het centrum van de stad bestaat uit een netwerk van grachten ten westen en zuiden van de historische oude stad en de middeleeuwse haven die de oude stad omringde. De bekendste grachten van de grachtengordel zijn de Herengracht, de Keizersgracht, de Prinsengracht en de Singel. Omdat de ruimte voor woningen in het centrum van de stad beperkt is, wonen veel mensen in woonboten op de grachten, er zijn zelfs zo'n 2.500 woonboten in Amsterdam.

De grachten zelf zijn monumentaal, maar de eilanden die ze omringen, herbergen meer dan 1.550 andere monumenten. Verschillende daarvan zijn must-see bezienswaardigheden, waaronder de Westerkerk, het Anne Frank Huis, het Homomonument en Museum van Loon. En dan zijn er natuurlijk nog de schilderachtige en unieke, zeventiende-eeuwse herenhuizen die tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw zijn gebouwd.

Hoewel de kwaliteit van het water in de Amsterdamse grachten de laatste decennia enorm is verbeterd, is zwemmen in de grachten niet aan te raden. Je riskeert zelfs een boete van € 140 als je het buiten de toegestane locaties doet. Er is één jaarlijkse uitzondering, waarbij je legaal in de Amsterdamse grachten mag zwemmen: de Amsterdam City Swim.

cruise at maritime museumDe Amsterdam City Swim is een jaarlijks terugkerend evenement om geld in te zamelen voor de Nederlandse Stichting ALS, voor onderzoek naar de behandeling van deze slopende ziekte. Het evenement bestaat uit 2 kilometer zwemmen door de grachten, van de Keizersgracht naar het Marineterrein bij het Nationaal Scheepvaartmuseum.

Je weg vinden door de stad en de grachten

Als er één manier is waarop de Amsterdammers zich graag door de stad verplaatsen, dan is het wel op de fiets. Dat betekent echter niet dat iedereen goed voor hun fiets zorgt. Jaarlijks worden er tussen de 12.000 en 15.000 fietsen uit de Amsterdamse grachten verwijderd door de gemeente.

De beste manier om je een weg te banen door de stad, althans dat vinden wij, is per boot. Amsterdam vanaf het water zien is een must voor iedereen, minstens één keer in hun leven. Of je nu kiest voor een rondvaart van 1 uur, je tocht door de grachten combineert met een hapje en een drankje of gebruik maakt van de Hop On Hop Off boot, het zal een ervaring zijn die je niet snel zult vergeten.