Kunst en grachten: Amsterdam is gevuld met beide

Kunst en grachten: Amsterdam is gevuld met beide

15 augustus 2023

Kunst zien hoort net zo goed bij een bezoek aan Amsterdam als een rondvaart maken, want kunst en Amsterdam gaan al eeuwenlang hand in hand. Toen de stad haar beroemde grachten aanlegde, schilderde Rembrandt van Rijn De Nachtwacht. En in de laatste jaren van Van Goghs leven werd het Rijksmuseum gebouwd.

Kunst langs de grachten

Prinsengracht 70 door The London PoliceKunst bestaat in vele vormen en je kunt veel soorten kunst zien als je door de grachten vaart. Je oog valt misschien op de indrukwekkende grachtenpanden, maar je kunt ook street art en muurschilderingen zien. Bijvoorbeeld aan de gevel van Prinsengracht 70, waar The London Police een muurschildering heeft gemaakt die een brug slaat tussen stedelijke kunst en de klassieke, typisch Nederlandse architectuur van het gebouw.

Je zou ook een aantal tijdelijke en permanente sculpturen en installaties aan de randen van de grachten moeten kunnen zien. Ook leuk om in de gaten te houden zijn de groene, levende kunstwerken die de laatste tijd opduiken. Nu de stad de kademuren renoveert en versterkt, is er meer ruimte voor groen rond de grachten.

En That Weird Plant Guy, bekend van TikTok, weet precies wat hij met die ruimtes moet doen. Hij heeft levende wilgentafels, levende wilgenbanken en zelfs een minidome met trap voor een eendennest gemaakt. Hoewel velen verwachtten dat de stad deze creaties zou willen verwijderen, vindt de stad ze juist geweldig omdat ze precies zijn wat ze willen hebben in plaats van bijvoorbeeld parkeerplaatsen.

Amsterdam Light Festival

Alle bovengenoemde kunst is het hele jaar door te zien, maar de winter is een speciale tijd voor kunst rond de Amsterdamse grachten. In december en januari neemt het Amsterdam Light Festival de waterwegen van de stad over. Er worden tot diep in de avond speciale rondvaarten georganiseerd om iedereen de kans te geven de lichtkunst van het festival te zien.

Dit festival is een traditie geworden in de onze hoofdstad en bereikt zijn 12e editie in 2023. Elk jaar staat de lichtkunst in het teken van een specifiek thema, wat betekent dat de kunst elk jaar anders is. Je kunt langs de grachten lopen, maar de kunst is het beste te zien vanaf het water.

Street art in het  STRAAT MuseumCombineer een rondvaart met een bezoek aan een museum

Een geweldige manier om al het moois dat Amsterdam te bieden heeft te ervaren is met een combinatieticket. Zo kun je een rondvaart door de waterwegen van de stad combineren met een bezoek aan een museum. Je kunt je rondvaart bijvoorbeeld combineren met een bezoek aan het Rijksmuseum, het nationale museum van Nederland, of met een bezoek aan het Van Gogh Museum.

Een van de nieuwste musea waar je je cruise mee kunt combineren is het STRAAT Museum. Hier zie je street art en graffiti op een manier zoals je het nergens anders ziet, met context van de kunstenaars. Binnen in de voormalige NDSM-werf sta je oog in oog met kunst die op locatie is gemaakt, maar groot genoeg is om op elk gebouw in de stad thuis te horen.