De ultieme LOVERS gids voor de Amsterdamse grachten

De ultieme LOVERS gids voor de Amsterdamse grachten

10 januari 2024

Met meer dan 70 jaar ervaring op de Amsterdamse grachten kunnen we met een gerust hart zeggen dat we de weg weten in de stad. We kennen de geschiedenis, de beste bezienswaardigheden, de verborgen juweeltjes en waar je in Amsterdam naartoe moet voor de mooiste foto's. En we kijken ernaar uit om de stad elke dag met bezoekers te delen en ook een paar van onze beste tips met hen te delen.

De grachten van Amsterdam: een geschiedenis

Elke goede gids over de Amsterdamse grachten begint met een korte geschiedenisles over zowel de stad als de grachten, omdat de twee niet los van elkaar kunnen worden gezien. De vroegste grachten dateren uit de 12e eeuw, toen ze dienden als slotgrachten, wat ook de ronde aard van de grachten verklaart. Toen de stad groeide, werden de slotgrachten waterwegen in de stad zelf in plaats van buiten de stadsgrenzen.

Maar de echte groei van Amsterdam en haar grachtenstelsel vond plaats aan het eind van de 16e tot halverwege de 17e eeuw. De stad bloeide op dankzij allerlei soorten handel en een aantal van de beroemdste grachten van de stad werden in deze tijd aangelegd. Met name de grachtengordel die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, waaronder de Herengracht, Prinsengracht en Keizersgracht.

Grachtenmuseum

De grachten van Amsterdam moesten zowel functioneel als mooi zijn om rijke kooplieden aan te trekken. Langs de grachten staan grote huizen, gebouwd in verschillende bouwstijlen, die de welvaart en culturele diversiteit van de stad weerspiegelden. Vandaag de dag vormen deze drie grachten het hart van het Amsterdamse grachtensysteem. Maar ze worden geflankeerd door vele kleinere grachten en met elkaar verbonden door 1.500 bruggen.

Een geweldige plek om meer te leren over de Amsterdamse grachten is het Grachtenmuseum. Dit museum is gevestigd in een van de prachtige grachtenpanden langs de Herengracht. Interactieve tentoonstellingen, films en audio laten je de geschiedenis van de grachten zien en hun betekenis voor de stad van vandaag.

De beste rondvaarten door Amsterdam

We zullen het niet ontkennen, we zijn bevooroordeeld ten gunste van onze eigen rondvaarten. En dat heeft een reden, want onze rondvaarten zijn ontwikkeld voor een optimale gastervaring. Onze rondvaart door Amsterdam is de populairste in zijn soort in de stad, met comfortabele individuele zitplaatsen, glazen daken en een deskundige audiogids. Het is de rondvaart door de stad die je moet proberen tijdens je bezoek.

Onze top 5 van Amsterdamse rondvaarten:

Attracties om te bezoeken langs de Amsterdamse grachten

Amsterdam City Sightseeing boatEr zijn veel attracties en musea die je kunt bezoeken die een plek hebben gevonden langs de Amsterdamse waterwegen. Een van de makkelijkste manieren om deze plekken te bezoeken is met de Amsterdam City Sightseeing Hop-on Hop-off boot. Deze boot heeft haltes bij een aantal van de beste attracties van de stad, zodat je ze gemakkelijk kunt bezoeken terwijl je door de stad vaart.

Het grootste museum van Amsterdam ligt aan de rand van het water. Het Rijksmuseum is het nationale museum van Nederland en heeft werken van meesters als Vincent Van Gogh, Johannes Vermeer, Frans Hals en Rembrandt van Rijn. Door middel van kunst en historische voorwerpen geeft het museum het verhaal van 800 jaar Nederlandse geschiedenis weer.

Als je met kinderen naar Amsterdam reist, wil je zeker even stoppen bij het NEMO Science Museum. Hier kun je aan de slag met wetenschap. Kinderen kunnen (onder begeleiding) proefjes doen in een scheikundelab, ze kunnen bellen blazen die groot genoeg zijn om in te staan, en nog veel meer.

Andere musea die je kunt bezoeken langs de Amsterdamse waterwegen zijn het beroemde Anne Frank Huis aan de Prinsengracht, fotografiemuseum Foam aan de Keizersgracht, Het Rembrandthuis bij de St Antoniesluis en het Scheepvaartmuseum met zijn 18e-eeuwse replica van een VOC schip. Er is voor iedereen wel een attractie te vinden op de Amsterdamse grachten.

De perfecte foto van Amsterdam

ArmbrugAls je Amsterdam bezoekt, wil je natuurlijk bewijs om te delen met je familie en geliefden thuis, of je volgers online. Wij weten precies waar je de beste foto's kunt maken tijdens je bezoek, en we delen onze tips graag met je. Natuurlijk kun je geweldige foto's maken vanaf onze rondvaarten, maar soms wil je gewoon stilstaan en alles in je opnemen vanaf de wal.

Een plek die we aanraden is het terras van Café De Regent van Amsterdam, vlakbij de Armbrug. Hier hebben je foto's een achtergrond waar de grachtenpanden boven het water lijken te zweven. Een andere geweldige plek voor zo'n foto is op het Damrak, hoewel de foto moeilijker te maken is omdat er meer gebeurt op de waterkant.

Als er bladeren aan de bomen zitten, kun je het beste naar de Amsterdamse Lomanstraat gaan, vlakbij de westkant van het Vondelpark. In deze straat steken de bomen de straat over omdat hun kronen naar elkaar toe zijn gegroeid. Als je door deze straat loopt en omhoog kijkt, zou je zomaar kunnen denken dat je in een bos bent.

Als je niet alleen grachtenpanden maar ook woonboten op de foto wilt hebben, moet je een bezoek brengen aan de Papiermolensluis en de Lekkeresluis, die de Prinsengracht en de Korte Prinsengracht met elkaar verbinden. Aan het einde van de Prinsengracht kun je een van Amsterdams oudste cafés 't Papeneiland bezoeken, dat bekend staat om zijn Nederlandse appeltaart. Hierdoor is deze tip een geweldige plek voor zowel foto's als een Hollandse traktatie.