De ultieme LOVERS gids voor de Amsterdamse grachten

10 januari 2024

Met meer dan 70 jaar ervaring op de Amsterdamse grachten kunnen we met een gerust hart zeggen dat we de weg weten in de stad. We kennen de geschiedenis, de beste bezienswaardigheden, de verborgen juweeltjes en waar je in Amsterdam naartoe moet voor de mooiste foto's. En we kijken ernaar uit om de stad elke dag met bezoekers te delen en ook een paar van onze beste tips met hen te delen.

De grachten van Amsterdam: een geschiedenis

Elke goede gids over de Amsterdamse grachten begint met een korte geschiedenisles over zowel de stad als de grachten, omdat de twee niet los van elkaar kunnen worden gezien. De vroegste grachten dateren uit de 12e eeuw, toen ze dienden als slotgrachten, wat ook de ronde aard van de grachten verklaart. Toen de stad groeide, werden de slotgrachten waterwegen in de stad zelf in plaats van buiten de stadsgrenzen.

Maar de echte groei van Amsterdam en haar grachtenstelsel vond plaats aan het eind van de 16e tot halverwege de 17e eeuw. De stad bloeide op dankzij allerlei soorten handel en een aantal van de beroemdste grachten van de stad werden in deze tijd aangelegd. Met name de grachtengordel die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, waaronder de Herengracht, Prinsengracht en Keizersgracht.

Grachtenmuseum

De grachten van Amsterdam moesten zowel functioneel als mooi zijn om rijke kooplieden aan te trekken. Langs de grachten staan grote huizen, gebouwd in verschillende bouwstijlen, die de welvaart en culturele diversiteit van de stad weerspiegelden. Vandaag de dag vormen deze drie grachten het hart van het Amsterdamse grachtensysteem. Maar ze worden geflankeerd door vele kleinere grachten en met elkaar verbonden door 1.500 bruggen.

Een geweldige plek om meer te leren over de Amsterdamse grachten is het Grachtenmuseum. Dit museum is gevestigd in een van de prachtige grachtenpanden langs de Herengracht. Interactieve tentoonstellingen, films en audio laten je de geschiedenis van de grachten zien en hun betekenis voor de stad van vandaag.

De beste rondvaarten door Amsterdam

We zullen het niet ontkennen, we zijn bevooroordeeld ten gunste van onze eigen rondvaarten. En dat heeft een reden, want onze rondvaarten zijn ontwikkeld voor een optimale gastervaring. Onze rondvaart door Amsterdam is de populairste in zijn soort in de stad, met comfortabele individuele zitplaatsen, glazen daken en een deskundige audiogids. Het is de rondvaart door de stad die je moet proberen tijdens je bezoek.

Onze top 5 van Amsterdamse rondvaarten:

Attracties om te bezoeken langs de Amsterdamse grachten

Amsterdam City Sightseeing boatEr zijn veel attracties en musea die je kunt bezoeken die een plek hebben gevonden langs de Amsterdamse waterwegen. Een van de makkelijkste manieren om deze plekken te bezoeken is met de Amsterdam City Sightseeing Hop-on Hop-off boot. Deze boot heeft haltes bij een aantal van de beste attracties van de stad, zodat je ze gemakkelijk kunt bezoeken terwijl je door de stad vaart.

Het grootste museum van Amsterdam ligt aan de rand van het water. Het Rijksmuseum is het nationale museum van Nederland en heeft werken van meesters als Vincent Van Gogh, Johannes Vermeer, Frans Hals en Rembrandt van Rijn. Door middel van kunst en historische voorwerpen geeft het museum het verhaal van 800 jaar Nederlandse geschiedenis weer.

Als je met kinderen naar Amsterdam reist, wil je zeker even stoppen bij het NEMO Science Museum. Hier kun je aan de slag met wetenschap. Kinderen kunnen (onder begeleiding) proefjes doen in een scheikundelab, ze kunnen bellen blazen die groot genoeg zijn om in te staan, en nog veel meer.

Andere musea die je kunt bezoeken langs de Amsterdamse waterwegen zijn het beroemde Anne Frank Huis aan de Prinsengracht, fotografiemuseum Foam aan de Keizersgracht, Het Rembrandthuis bij de St Antoniesluis en het Scheepvaartmuseum met zijn 18e-eeuwse replica van een VOC schip. Er is voor iedereen wel een attractie te vinden op de Amsterdamse grachten.

De perfecte foto van Amsterdam

ArmbrugAls je Amsterdam bezoekt, wil je natuurlijk bewijs om te delen met je familie en geliefden thuis, of je volgers online. Wij weten precies waar je de beste foto's kunt maken tijdens je bezoek, en we delen onze tips graag met je. Natuurlijk kun je geweldige foto's maken vanaf onze rondvaarten, maar soms wil je gewoon stilstaan en alles in je opnemen vanaf de wal.

Een plek die we aanraden is het terras van Café De Regent van Amsterdam, vlakbij de Armbrug. Hier hebben je foto's een achtergrond waar de grachtenpanden boven het water lijken te zweven. Een andere geweldige plek voor zo'n foto is op het Damrak, hoewel de foto moeilijker te maken is omdat er meer gebeurt op de waterkant.

Als er bladeren aan de bomen zitten, kun je het beste naar de Amsterdamse Lomanstraat gaan, vlakbij de westkant van het Vondelpark. In deze straat steken de bomen de straat over omdat hun kronen naar elkaar toe zijn gegroeid. Als je door deze straat loopt en omhoog kijkt, zou je zomaar kunnen denken dat je in een bos bent.

Als je niet alleen grachtenpanden maar ook woonboten op de foto wilt hebben, moet je een bezoek brengen aan de Papiermolensluis en de Lekkeresluis, die de Prinsengracht en de Korte Prinsengracht met elkaar verbinden. Aan het einde van de Prinsengracht kun je een van Amsterdams oudste cafés 't Papeneiland bezoeken, dat bekend staat om zijn Nederlandse appeltaart. Hierdoor is deze tip een geweldige plek voor zowel foto's als een Hollandse traktatie.

Kunst en grachten: Amsterdam is gevuld met beide

15 augustus 2023

Kunst zien hoort net zo goed bij een bezoek aan Amsterdam als een rondvaart maken, want kunst en Amsterdam gaan al eeuwenlang hand in hand. Toen de stad haar beroemde grachten aanlegde, schilderde Rembrandt van Rijn De Nachtwacht. En in de laatste jaren van Van Goghs leven werd het Rijksmuseum gebouwd.

Kunst langs de grachten

Prinsengracht 70 door The London PoliceKunst bestaat in vele vormen en je kunt veel soorten kunst zien als je door de grachten vaart. Je oog valt misschien op de indrukwekkende grachtenpanden, maar je kunt ook street art en muurschilderingen zien. Bijvoorbeeld aan de gevel van Prinsengracht 70, waar The London Police een muurschildering heeft gemaakt die een brug slaat tussen stedelijke kunst en de klassieke, typisch Nederlandse architectuur van het gebouw.

Je zou ook een aantal tijdelijke en permanente sculpturen en installaties aan de randen van de grachten moeten kunnen zien. Ook leuk om in de gaten te houden zijn de groene, levende kunstwerken die de laatste tijd opduiken. Nu de stad de kademuren renoveert en versterkt, is er meer ruimte voor groen rond de grachten.

En That Weird Plant Guy, bekend van TikTok, weet precies wat hij met die ruimtes moet doen. Hij heeft levende wilgentafels, levende wilgenbanken en zelfs een minidome met trap voor een eendennest gemaakt. Hoewel velen verwachtten dat de stad deze creaties zou willen verwijderen, vindt de stad ze juist geweldig omdat ze precies zijn wat ze willen hebben in plaats van bijvoorbeeld parkeerplaatsen.

Amsterdam Light Festival

Alle bovengenoemde kunst is het hele jaar door te zien, maar de winter is een speciale tijd voor kunst rond de Amsterdamse grachten. In december en januari neemt het Amsterdam Light Festival de waterwegen van de stad over. Er worden tot diep in de avond speciale rondvaarten georganiseerd om iedereen de kans te geven de lichtkunst van het festival te zien.

Dit festival is een traditie geworden in de onze hoofdstad en bereikt zijn 12e editie in 2023. Elk jaar staat de lichtkunst in het teken van een specifiek thema, wat betekent dat de kunst elk jaar anders is. Je kunt langs de grachten lopen, maar de kunst is het beste te zien vanaf het water.

Street art in het  STRAAT MuseumCombineer een rondvaart met een bezoek aan een museum

Een geweldige manier om al het moois dat Amsterdam te bieden heeft te ervaren is met een combinatieticket. Zo kun je een rondvaart door de waterwegen van de stad combineren met een bezoek aan een museum. Je kunt je rondvaart bijvoorbeeld combineren met een bezoek aan het Rijksmuseum, het nationale museum van Nederland, of met een bezoek aan het Van Gogh Museum.

Een van de nieuwste musea waar je je cruise mee kunt combineren is het STRAAT Museum. Hier zie je street art en graffiti op een manier zoals je het nergens anders ziet, met context van de kunstenaars. Binnen in de voormalige NDSM-werf sta je oog in oog met kunst die op locatie is gemaakt, maar groot genoeg is om op elk gebouw in de stad thuis te horen.

Haal het meeste uit je bezoek aan Amsterdam

23 mei 2023

Amsterdam is een stad vol leuke attracties en interessante musea om te bezoeken. Het kan moeilijk zijn om te beslissen waar je heen gaat en waar je je geld aan uitgeeft tijdens je uitje naar Amsterdam. Natuurlijk raden we altijd een rondvaart door de grachten in Amsterdam aan, om de iconische bezienswaardigheden van de stad te zien. Maar er zijn genoeg andere activiteiten die we je kunnen aanraden.

Een gemakkelijke manier om Amsterdam te verkennen zonder de bank te plunderen en zoveel mogelijk te zien is met de Explore Pass. Met de Explorer Points kun je kiezen uit meer dan 35 attracties en tours. Je bespaart geld op de reguliere toegangsprijzen. Ze hebben zelfs paar mogelijke voorbeeld combinaties gemaakt om het meeste uit je Explore Pass te halen.

Rondvaarten met de Explore Pass

Explore PassMet de Explore Pass kun je vier van onze rondvaarten in Amsterdam kiezen. De 1 uur durende rondvaart is de populairste in de stad. Deze brengt je door de beroemdste grachten van Amsterdam.

Als het warm is, kun je ook kiezen voor een halfopen rondvaart. Deze boottocht biedt een nog beter uitzicht op het centrum van de stad. De Explore Pass biedt ook twee van onze eet- en drinkcruises.

Neem de New York Pizza Cruise om te genieten van een heerlijke pizza! Voor drankjes en een toetje wordt ook gezorgd. Terwijl je eet, neemt de rondvaartboot je mee door de grachten. Of beleef een Wijn en Kaas Rondvaart! Proef Nederlandse kazen en verschillende soorten wijn terwijl je de iconische grachten bewondert.

Activiteiten om te ontdekken in Amsterdam

Wij bieden weliswaar enkele combinatietickets aan, zoals met het Van Gogh Museum. Met de Explore Pass kun je je rondvaart combineren met nog meer verschillende activiteiten in Amsterdam. Er zijn nog meer tours door de stad die je kunt verkennen.

Zoals de Fatbike Tours en de City Sightseeing Amsterdam bus, waar je met de Explore Pass gratis gebruik van kunt maken. Maak een rondleiding door de historische Heineken brouwerij of ontdek het Amsterdamse Joods Cultureel Kwartier.

Je kunt zelfs een aantal van de beste musea van Amsterdam bezoeken met de Explore Pass. Het Rijksmuseum bijvoorbeeld, het nationale museum van Nederland. En ook het Stedelijk Museum en het Moco Museum, beide gevuld met moderne kunst, kun je bezoeken met Explorer Points.

Als je attracties wilt vinden die geschikt zijn voor kinderen, kun je ook met de Explore Pass uit de voeten. Deze biedt Dierentuin ARTIS, het NEMO Science Museum en Madame Tussauds. Andere gezinsvriendelijke opties zijn THIS IS HOLLAND en de Pannenkoekenboot.

Dit zijn slechts enkele van de vele activiteiten die je met de Explore Pass kunt doen tijdens je verblijf in Amsterdam. En je hoeft ook niet al je Explorer Points op één dag te gebruiken, want je hebt een heel jaar de tijd om al je punten op de pas op te gebruiken. Dit maakt de pas een geweldige optie voor zowel toeristen als Amsterdammers.

Koningsdag op de Amsterdamse grachten

5 april 2024

Als er één Nederlands feest is dat je niet wilt missen is het wel Koningsdag. Op deze nationale feestdag viert Nederland de verjaardag van koning Willem-Alexander. Op 27 april, en de nacht ervoor, wordt Amsterdam een nog grotere feeststad dan het normaal al is.

Dit gigantische oranje feest kan een beetje overweldigend zijn, maar met een paar tips weet je zeker dat je een ongelooflijke tijd in Amsterdam zult hebben. Omdat Koningsdag dit jaar op zaterdag valt zijn er nog meer mensen in de stad dan in een normaal weekend. De belangrijkste tip voor deze dag: draag iets oranje!

Koningsnacht feesten in Amsterdam

De verjaardagsfeesten beginnen de avond van te voren met Koningsnacht. Clubs organiseren speciale evenementen op bijzondere locaties. Lola en Pllek slaan de handen ineen voor een nacht vol disco, house, Italo en alles daar tussenin. 

Het zijn echter niet alleen de clubs die het feest vroeg op gang brengen. Jong talent van de Dutch National Opera Academy, brengt Opera naar de straat met een optreden op het Oranje Vrijstaatplein in Amsterdam Oost. En in de hele stad zullen de straten en cafés zich vullen met mensen.

Wat je moet weten voor Koningsdag in Amsterdam

Vanaf 6 uur 's ochtends duiken overal in de stad vrijmarkten op, van straten tot parken, waar buurtbewoners hun tweedehands spullen verkopen. Er zijn speciale vrijmarkten voor kinderen, bijvoorbeeld in het Vondelpark, waar alleen kinderen spullen kunnen verkopen. In de dagen voorafgaand aan Koningsdag zie je plekken op straat gemarkeerd waar mensen proberen de beste plekjes te claimen.

Ben je op zoek naar een muziekfestival, dan biedt Koningsdag er verschillende in Amsterdam. Er is Kingsland in de RAI, Oranjebloesem in het Olympisch Stadion, Loveland van Oranje in het Meerpark, en het Urban Music Legends Festival is te vinden in het Rhonepark. Zorg dat je een kaartje bemachtigt, want de festivals zijn meestal snel uitverkocht.

Vanwege de vele mensen van alle leeftijden in de stad tijdens Koningsdag en om veiligheidsredenen is de verkoop van alcohol zelfs voor supermarkten beperkt. Eén alcoholische drank per persoon per keer, dus geen six packs of kratten bier voor iedereen.

Je verplaatsen in de stad op Koningsdag is een beetje anders dan op andere dagen. Hoewel het openbaar vervoer rijdt, worden grote delen van de stad afgesloten voor alle vormen van verkeer. Metro's zullen hun normale routes volgen, maar trams en bussen zullen alternatieve routes gebruiken.

Varen op de Amsterdamse grachten met Koningsdag

Kun je op Koningsdag nog een rondvaart maken in Amsterdam? Ja, dat kan! LOVERS Canal Cruises heeft 's ochtends rondvaarten door de Amsterdamse grachtengordel, voordat ze 's middags de grachten overdragen aan de Amsterdammers en hun boten. De Hop-on Hop-off boten van City Sightseeing Amsterdam varen echter helemaal niet op Koningsdag.

Best geprijsde rondvaarten in Amsterdam

De rondvaarten van LOVERS Canal Cruises zijn de best geprijsde rondvaarten in Amsterdam en hier krijg je ook de grootste korting op deze tickets. Dat niet alleen, maar LOVERS Canal Cruises is in augustus 2022 door Top-X ook als beste in Amsterdam getest. Sterker nog, Top-X hele top 5 van rondvaartervaringen kun je boeken bij LOVERS Canal Cruises.

LOVERS Canal Cruises best in test and best priceBest geteste en geprijsde rondvaart

Als allerbeste getest is de rondvaart vanaf Amsterdam Centraal Station. Deze rondvaart van een uur geeft je veel waar voor je geld, want er is ruimte om binnen en buiten te zitten, er zijn tafels om aan te relaxen tussen de individuele zitplaatsen en er is een audiogids in 19 verschillende talen, zodat bijna iedereen meer te weten kan komen over de Amsterdamse grachten en de binnenstad zelf.

Als je je tickets online boekt krijg je ruim 20% korting op je tickets voor deze rondvaart in Amsterdam. Top-X gaf deze rondvaart een 9,5 uit 10, het enige minpunt dat ze konden vinden was dat alleen online gekochte tickets gratis geannuleerd kunnen worden. Dat betekent dat als je bij ons online boekt, er alleen maar pluspunten zijn aan deze ongelooflijke Amsterdamse rondvaartervaring met LOVERS Canal Cruises.

Andere fantastische rondvaart ervaringen in Amsterdam

New York Pizza by LOVERS CruiseTop-X onderzocht niet alleen de beste rondvaart in Amsterdam, ze keken ook naar specifieke soorten rondvaarten. Zo vonden ze de New York Pizza by LOVERS cruise de beste rondvaart met eten. Echte pizzaliefhebbers mogen deze rondvaartervaring niet missen, die je met 20% korting hier op de website van LOVERS kunt boeken.

Voor wie onbelemmerd foto's wil maken van de stad, raadt Top-X de Semi-Open boottocht aan. Met het verstelbare dak weet je zeker dat je op zonnige dagen van de zon kunt genieten, terwijl je droog blijft als het Nederlandse weer omslaat. Ook deze rondvaart is hier op de website verkrijgbaar met 20% korting.

Wijn & Kaas rondvaartAls je op zoek bent naar een geweldige manier om een mooie dag in Amsterdam af te sluiten en dat het liefst doet met een glas wijn in de hand, dan is de Wijn & Kaas Rondvaart de beste keuze. Je kunt niet alleen genieten van meerdere glazen van verschillende soorten wijn terwijl je 90 minuten lang door het centrum van Amsterdam vaart, maar ook van een verscheidenheid aan lokale kazen. De Wijn & Kaas Rondvaart kun je hier kopen met 13% korting.

Alle rondvaarten van LOVERS beginnen in het hart van de stad, vanwaar elke rondvaart een andere route door de stad neemt, afhankelijk van de drukte op de grachten en de grootte van de boot. Bezienswaardigheden die je zeker zult zien zijn de in de Werelderfgoedlijst opgenomen 17e-eeuwse grachten en de iconische architectuur van de stad. Geniet van de bezienswaardigheden langs de beroemdste waterwegen, de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht.

Wil je met kinderen aan boord van een boot stappen, dan is de Pannenkoekenboot volgens Top-X de beste keuze, die je hier kunt boeken met 8,5% korting. Deze 75 minuten durende cruise blijft op het IJ, maar komt met een onbeperkt Nederlands pannenkoekenbuffet. En in de romp van de boot bevindt zich een enorme ballenbak waar kinderen zeker de tijd van hun leven kunnen hebben.

LOVERS Canal Cruises genomineerd voor Leukste uitje van Nederland 2023!

Nederland kent veel leuke uitjes, van tentoonstellingen tot dierentuinen en pretparken, maar het allerleukste is toch wel met een bootje door Amsterdam varen! Daarom is LOVERS Canal Cruises dan ook genomineerd voor de Leukste uitje van Nederland 2023 verkiezing van de ANWB. Vind jij LOVERS Canal Cruises ook het leukste uitje van Nederland? Zorg dan dat je je stem uitbrengt voor 31 oktober.

Ieder jaar organiseert de ANWB de verkiezingen voor het Leukste uitje van Nederland en de Leukste uitjes van de provincies. Dit jaar is LOVERS Canal Cruises genomineerd in de categorie Leukste uitje van Nederland. Van 20 juli tot en met 30 oktober kun je je stem uitbrengen en misschien wel een leuke prijs winnen.

Waarom is LOVERS Canal Cruises de leukste van Nederland?

Een rondvaart door de Amsterdamse grachten is een niet te missen ervaring voor zowel toeristen als Nederlanders. LOVERS Canal Cruises biedt een verschillende soorten rondvaarten aan, zo kan iedereen een rondvaart kiezen die past bij hun wensen. Zo zijn er verschillende rondvaarten met eten, je kunt uitgebreid dineren, snacken op een pizza of genieten van een wijn en kaasproeverij.

De klassieke 1-urige rondvaart door Amsterdam blijft de populairste boottocht voor veel bezoekers. Ook die is er in verschillende versies, van de dagelijkse rondvaart tot de avond rondvaart en de semi-open boot voor de warme zomerdagen. Zo biedt LOVERS Canal Cruises een leuke rondvaart voor iedereen.

Vind jij ook dat LOVERS Canal Cruises het leukste uitje van Nederland is? Breng dan nu hier je stem uit!

Geniet van eten en drinken tijdens het varen in Amsterdam

Water is net zo onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse hoofdstad als de historische gebouwen en de mensen. Genieten van een maaltijd of een snack op het water is dan ook een niet te missen Amsterdamse ervaring. Daarom bieden wij verschillende soorten Food & Beverage rondvaarten aan waarvan je kunt genieten als je in Amsterdam bent.

Dineren op de Amsterdamse grachten

Onze meest uitgebreide food cruise is de Amsterdamse Diner Rondvaart, die je meeneemt op een 2 uur durende cruise door de grachten terwijl je geniet van een heerlijk diner. Terwijl de rondvaartboot door de grachten begint te varen, begint de bediening met een drankje en hors-d'oeuvres van versgebakken brood met boter en olie. Daarna volgt een heerlijke romige pomodoro-soep, om de eetlust op te wekken voor het hoofdgerecht, waarbij je kunt kiezen tussen een vlees-, vis- en vegetarische optie.

Het diner wordt afgesloten met een heerlijke huisgemaakte tiramisu. Wat er tijdens de vaartocht buiten het raam te zien is, hangt af van de tijd van het jaar waarin je voor de dinercruise kiest. Je kunt genieten van de laatste zonnestralen en een zonsondergang aan boord of de grachten ervaren in het donker van de nacht, zowel de gouden uren als de nachtelijke uren op de grachten zijn magisch en hebben hun eigen unieke sfeer.

Pizza cruiseNew York Pizza op de Amsterdamse grachten

Voor een informeler en vroeger avondeten kunt je kiezen voor de New York Pizza by LOVERS rondvaart. Tijdens deze 75 minuten durende rondvaart door de Amsterdamse grachten krijg je een verrukkelijke pizza voorgeschoteld, een ijsje met cookie dough, en ook de drankjes zijn inbegrepen. Je kunt kiezen uit vijf verschillende soorten pizza's en er is ook een kleinere pizza optie voor kinderen.

Aan het begin van de rondvaart is er een korte stop achter het Centraal Station van Amsterdam om de pizza's warm en vers uit de New York Pizza ovens op te halen. Als iedereen zijn pizza heeft, vaar je door de grachtengordel van de stad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, met zijn historische bruggen en pittoreske grachtenpanden die de stad zijn charmante en iconische karakter geven.

All-you-can-eat traditionele Nederlandse pannenkoeken

De meest kindvriendelijke van de foodcruises is de Pannenkoekenboot van Amsterdam, met een gigantische ballenbak aan boord. In tegenstelling tot de andere eet- en drinkcruises vaart deze boottocht niet door de Amsterdamse grachten, maar blijft hij op het IJ, dat het stadscentrum scheidt van het noordelijke stadsdeel. Afhankelijk van de dag zijn er zowel lunch- als avondcruises beschikbaar, dus de vaart is gemakkelijk in te passen in een trip naar Amsterdam.

Tijdens de tocht krijg je toegang tot een all-you-can-eat buffet van Nederlandse pannenkoeken, inclusief verrukkelijk beleg zoals Nederlandse kaas, stroop, spek, fruit, chocolade, marmelade en nog veel meer. Het eten van traditionele Nederlandse pannenkoeken is iets wat u niet mag missen als u Nederland bezoekt.

Een wijn en kaas proeverij op het water

De perfecte cruise om te ontspannen met vrienden na een hele dag sightseeing is de Wijn & Kaas rondvaart. Of je nu een pauze wil inlassen voor een avondje uit of gewoon wil genieten van het gezelschap van je vrienden op een unieke locatie, onze wijn- en kaasproeverij kan weleens precies zijn wat je zoekt.

Tijdens de boottocht kan je kiezen tussen meerdere rode, witte en rosé wijnen en wisselen wanneer je maar wil. Samen met de wijn zal er een selectie van lokale kazen, druiven, brood en vijgen zijn om van te genieten. De Amsterdam Wijn & Kaas rondvaart is echt de perfecte manier om te genieten van een unieke en leuke avond in Nederland.

Leuke feitjes over de Amsterdamse grachten

5 april 2022

De Amsterdamse grachten zijn ons thuis en we delen het graag met je, laten het je zien en vertellen je er alles over. De grachten maken Amsterdam uniek en er zijn veel leuke weetjes die elke bezoeker erover zou moeten weten.

Altijd in ontwikkeling

De Amsterdamse grachten gaan terug tot het prille begin van de stad en hebben zich sindsdien steeds verder uitgebreid. De oudste grachten waren ooit verdedigingsgrachten, maar naarmate de stad groeide, werden de grachten onderdeel van de stad in plaats van dat ze de stad omringden. Vandaag de dag heeft Amsterdam meer dan 100 km aan grachten en naarmate de stad blijft groeien, worden ook nieuwe waterwegen een deel van de stad.

De stad heeft meer dan 160 grachten, die Amsterdam in 90 afzonderlijke eilanden verdelen. De eilanden zijn met elkaar verbonden door meer dan 1.700 bruggen (dat is 1.300 meer dan Venetië). Ongeveer 80 van de bruggen bevinden zich in het centrum van de stad en lopen over de zeventiende-eeuwse grachtengordel, die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

Amsterdam aerialFeiten over de grachtengordel in de binnenstad

De grachtengordel in het centrum van de stad bestaat uit een netwerk van grachten ten westen en zuiden van de historische oude stad en de middeleeuwse haven die de oude stad omringde. De bekendste grachten van de grachtengordel zijn de Herengracht, de Keizersgracht, de Prinsengracht en de Singel. Omdat de ruimte voor woningen in het centrum van de stad beperkt is, wonen veel mensen in woonboten op de grachten, er zijn zelfs zo'n 2.500 woonboten in Amsterdam.

De grachten zelf zijn monumentaal, maar de eilanden die ze omringen, herbergen meer dan 1.550 andere monumenten. Verschillende daarvan zijn must-see bezienswaardigheden, waaronder de Westerkerk, het Anne Frank Huis, het Homomonument en Museum van Loon. En dan zijn er natuurlijk nog de schilderachtige en unieke, zeventiende-eeuwse herenhuizen die tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw zijn gebouwd.

Hoewel de kwaliteit van het water in de Amsterdamse grachten de laatste decennia enorm is verbeterd, is zwemmen in de grachten niet aan te raden. Je riskeert zelfs een boete van € 140 als je het buiten de toegestane locaties doet. Er is één jaarlijkse uitzondering, waarbij je legaal in de Amsterdamse grachten mag zwemmen: de Amsterdam City Swim.

cruise at maritime museumDe Amsterdam City Swim is een jaarlijks terugkerend evenement om geld in te zamelen voor de Nederlandse Stichting ALS, voor onderzoek naar de behandeling van deze slopende ziekte. Het evenement bestaat uit 2 kilometer zwemmen door de grachten, van de Keizersgracht naar het Marineterrein bij het Nationaal Scheepvaartmuseum.

Je weg vinden door de stad en de grachten

Als er één manier is waarop de Amsterdammers zich graag door de stad verplaatsen, dan is het wel op de fiets. Dat betekent echter niet dat iedereen goed voor hun fiets zorgt. Jaarlijks worden er tussen de 12.000 en 15.000 fietsen uit de Amsterdamse grachten verwijderd door de gemeente.

De beste manier om je een weg te banen door de stad, althans dat vinden wij, is per boot. Amsterdam vanaf het water zien is een must voor iedereen, minstens één keer in hun leven. Of je nu kiest voor een rondvaart van 1 uur, je tocht door de grachten combineert met een hapje en een drankje of gebruik maakt van de Hop On Hop Off boot, het zal een ervaring zijn die je niet snel zult vergeten.

Wordt verliefd op de Amsterdamse grachten in de lente

5 maart 2024

Na de koude en donkere wintermaanden, opgefleurd door het Amsterdam Light Festival, brengt de lente weer leven op de Amsterdamse grachten. Bijna alle leuke dingen om te doen in Amsterdam in de lente lijstjes bevatten een rondvaart en daar is een goede reden voor! De lente is de tijd van het jaar om verliefd te worden op de Amsterdamse grachten.

Locals sit outsideAls de zon achter de wolken vandaan komt, komen de mensen ook uit hun huizen. De terrassen langs de grachten zullen zich vullen met mensen die genieten van een drankje terwijl ze mensen kijken. Als de bomen langs de grachten hun groene bladeren krijgen, zullen meer mensen onder ze wandelen of op de kade gaan zitten met hun voeten bungelend boven het water.

Vooral in april kun je de lente in Amsterdam overal om je heen voelen. Van de pleinen tot de straten, bruggen en grachten, ze zijn allemaal versierd met honderdduizenden tulpen voor het jaarlijkse Tulp Festival. En later in de maand komen ook de tulpen die in de grond zijn geplant tot bloei.

In de zomer kan het druk zijn op de Amsterdamse waterwegen, maar in de lente kun je genieten van een warme lentedag en een rustige stad. De beste manier om van de grachten te genieten en er een goed beeld van te krijgen is natuurlijk met een rondvaart door de grachten, want Amsterdam is op z'n mooist vanaf het water.

Rondvaarten in de lente

Het hele seizoen door zijn er verschillende rondvaarten om uit te kiezen. De Semi-Open Boot rondvaart is perfect voor een zonnige dag, zelfs in het vroege voorjaar. Met vrij uitzicht over de stad, kan de zon ook je gezicht bereiken tijdens de rondvaart. Vergeet je zonnebrandcrème met een goede SPF-factor niet, want zelfs in de lente kan de zon verbranden.

Wil je liever in een kleiner gezelschap door de grachten varen? Dan raden wij Cruise like a local rondvaarten met open boten aan die vertrekt vanaf het Anne Frank Huis en het Centraal Station. Omdat deze rondvaart gebruikt maakt van kleinere boten, kom je ook op de smallere grachten van Amsterdam.

Westertoren at sunset De kleuren van de ondergaande zon op de grachtenpanden zorgen het hele jaar door voor prachtige foto's. En 's avonds kun je je vergapen aan de lichtjes die afstralen op de iconische gevels van het historische centrum en de bruggen die verlicht worden door duizenden lichtjes, en gewoon de avondsfeer in je opnemen. Als je een zonsondergang of avond rondvaart wilt boeken, hou er dan rekening mee dat de zon in de lente ondergaat tussen 7 en 10 uur 's avonds.

Je kunt ook kiezen voor de unieke ervaring van het genieten van een heerlijke New York Pizza terwijl je door de grachten vaart, met de New York Pizza by LOVERS rondvaart. Het is de perfecte combinatie van uit eten gaan en de historische grachten vanuit een ander perspectief bekijken. Je kunt kiezen uit zes verschillende soorten pizza's en de drankjes zijn ook nog eens inbegrepen!

Andere Amsterdamse lente attracties

Nadat je hebt genoten van je rondvaart door de grachten, is er nog veel meer om je verliefd te laten worden op Amsterdam in de lente. Er zijn fietstochten om de stad te zien zoals de Amsterdammers dat zelf doen, en je kunt de pasgeboren dieren in de dierentuin bezoeken.

Trek iets oranjes aan op Koningsdag en doe mee aan de straatfeesten, of bezoek een van de vele festivals die de stad in de lente organiseert. Al met al ben je verzekerd van een gezellig dagje uit voor jong en oud als je Amsterdam in de lente bezoekt.

Winter op de Amsterdamse grachten

17 november 2023

De winter zou eigenlijk wel eens de beste tijd van het jaar kunnen zijn om Amsterdam te bezoeken. Je bent misschien niet verzekerd van mooi weer, maar dat is in geen enkele tijd van het jaar gegarandeerd. De straten en attracties zullen minder druk zijn en de sfeer in de stad is in deze tijd van het jaar gewoon heerlijk.

Het seizoen van de schitterende lichtjes

Zoals de meeste westerse steden is Amsterdam tijdens de feestdagen verlicht met kerstversieringen, dit geldt voor alles van de straten en pleinen tot de grachten. Maar de maanden december en januari worden verder opgevrolijkt door het Amsterdam Light Festival. Elke winter wordt een deel van de grachten versierd met lichtkunstwerken en lichtinstallaties van internationale kunstenaars, ontwerpers en architecten. Dit jaar staan er 24 kunstwerken langs de route.

De beste manier om van het festival te genieten is vanaf het water met een rondvaart, vooral omdat de lichtkunst zich niet alleen langs de grachten, maar ook boven en in het water bevindt. Dat betekent dat je vanaf de rondvaartboot een eersteklas uitzicht hebt op de lichtkunst terwijl je ontspannen kunt rondkijken. Er is zelfs een speciale audiogids die je alles vertelt over de kunstwerken en de kunstenaars die ze hebben gemaakt.

Warm en comfortabel

Dat het buiten koud is, wil niet zeggen dat dat tijdens je hele bezoek zo zal zijn. Zeker niet als je aan boord van een rondvaartboot stapt. Tijdens een LOVERS Canal Cruise zit je binnen in een comfortabel verwarmde boot. De ramen kunnen in het begin een beetje beslaan door condens, maar dat trekt snel genoeg weg om de bezienswaardigheden langs de route goed in je op te nemen.

Elke rondvaart kan een andere route volgen, want de schipper beslist waarheen te gaan op basis van de drukte op de grachten. Van de op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatste Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht tot de Amstel en het IJ. De audiogids aan boord gebruikt GPS, zodat wat je hoort altijd gaat over wat je buiten het raam kunt zien, ongeacht waar de boot je in de stad brengt.

Schaatsen op de grachtenBevroren grachten

Hoewel het niet meer zo vaak gebeurt als vroeger, bevriezen de Amsterdamse grachten nog steeds van tijd tot tijd. Als er een periode van vrieskou wordt verwacht, sluit de stad bepaalde delen van de grachten af, zodat er geen stroming is, boten er niet in kunnen en het water kan dichtvriezen. Bij deze zeldzame gelegenheden kun je schaatsen op sommige grachten uit de Gouden Eeuw (het was voor het laatst een paar dagen mogelijk in februari 2021 en daarvoor in maart 2018).

Omdat de stad voor deze speciale gelegenheden bepaalde delen van de Amsterdamse grachtengordel afsluit, blijven de rest van de grachten open voor rondvaartboten. Daarom kun je zelfs in hartje winter nog genieten van een rondvaart door de 17e -eeuwse grachten, zelfs als je kunt schaatsen.

Nationale Tulpendag

Midden in de winter begint Nederland uit te kijken naar de lente. Op de derde zaterdag van januari is het Nationale Tulpendag, ter ere van de nationale bloem en het begin van het tulpenseizoen. Dit is de beste tijd van het jaar om Amsterdam te bezoeken voor tulpen, want op deze dag wordt de Dam meestal omgetoverd tot een pop-up tulpenpluktuin, waar iedereen gratis bloemen kan plukken.

Vanaf deze dag verschijnen overal in de stad tulpen, ook langs de grachten. Nederland produceert en verkoopt de meeste tulpen ter wereld. En elk jaar vanaf de derde zaterdag in januari reizen er 1,7 miljard tulpen de wereld rond om tafels, vensterbanken en tuinen op te fleuren.

Ontdek de bezienswaardigheden van de Keizersgracht

2 november 2021

Aan het begin van de 17de eeuw begon de stad Amsterdam met het uitgraven van haar drie grootste grachten, de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht, die samen de Grachtengordel vormen die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De Keizersgracht, genoemd naar keizer Maximiliaan I is de breedste gracht in het centrum van Amsterdam. Net als de Prinsengracht wordt de Keizersgracht doorkruist door 14 bruggen, maar ze heeft haar eigen unieke bezienswaardigheden om te ontdekken.

9 Straatjes

9 Straatjes

De Keizersgracht loopt door het hart van de 9 Straatjes, een deel van de Jordaan dat bestaat uit pittoreske straatjes die de verschillende grachten met elkaar verbinden en gevuld zijn met unieke boetiekjes, stijlvolle cafés en galeries. Het gebied, verscholen achter het Koninklijk Paleis op de Dam, is populair bij winkelend publiek dat op zoek is naar bijzondere producten en unieke geschenken.

De 9 Straatjes is de ideale buurt om Amsterdam in al zijn verscheidenheid en rijkdom te leren kennen. De buurt biedt een mooi overzicht van de bouwstijlen in de stad. Vanaf het begin stonden deze 9 dwarsstraatjes in het teken van handel en cultuur. En het is na 400 jaar nog steeds een levendige buurt.

Homomonument

Het Homomonument in Amsterdam was het eerste in zijn soort in de wereld. Het monument herdenkt alle homoseksuele mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedood werden, maar ook alle LGBTI mensen die door overheden vervolgd werden of nog steeds worden. Vrijwel onmiddellijk na de oorlog gingen er al stemmen op om een gedenkteken op te richten, maar het kreeg pas echt voet aan de grond in de jaren 80. In september 1987 werd het monument officieel onthuld.

Het Homomonument bestaat uit drie roze granieten driehoeken op de oever van de Keizersgracht in het centrum van Amsterdam; samen vormen ze een grotere driehoek. De drie punten van de driehoek zijn symbolisch: een hoek wijst naar het Nationaal Oorlogsmonument op de Dam; een andere wijst naar de overkant van de gracht naar het Anne Frank Huis; terwijl de derde hoek naar COC Amsterdam wijst. Het blijft het grootste monument ter wereld dat gewijd is aan homoseksualiteit en herdenking.

Magere brugMagere Brug

Mogelijk de bekendste en meest gefotografeerde brug van Amsterdam vind je aan het eind van de Keizersgracht, waar de brug de Amstel oversteekt. De Magere Brug is alleen bedoeld voor voetgangers en fietsers. De brug was ooit zo smal dat twee voetgangers elkaar moeilijk konden passeren, vandaar de naam.

De brug wordt beschouwd als een van de meest romantische bruggen in Amsterdam, vooral als het donker is wanneer duizenden lichtjes de brug verlichten. Een plaatselijke legende beweert zelfs dat een kus tussen geliefden op of onder de brug ervoor zal zorgen dat ze voor altijd verliefd zullen zijn.

Onze Lieve Vrouwekerk

De Onze Lieve Vrouwekerk, ook bekend als de Syrisch orthodoxe kerk, is ontworpen door Theo Molkenboer, de belangrijkste architect voor katholieke kerken in Nederland in het midden van de 19e eeuw. Het was de eerste kerk die hij ooit ontwierp op basis van de principes van de klassieke gotiek.

De rooms-katholieke gemeenschap was de oorspronkelijke gemeenschap die door deze kerk werd bediend toen deze tussen 1852 en 1854 werd gebouwd, kort nadat het verbod op de bouw van rooms-katholieke kerken was opgeheven. Toen het aantal rooms-katholieken in Amsterdam afnam, werd de kerk verkocht aan de Syrisch-Orthodoxe katholieke gemeenschap, die toestond dat ook andere denominaties de kerk gebruikten, waaronder de Surinaamse rooms-katholieke gemeenschap en de algemene rooms-katholieke gemeenschap.

FoamFoam

Aan de zuidkant van de Keizersgracht kun je Foam bezoeken, een internationaal gerenommeerd fotografiemuseum dat gevestigd is in een 18de-eeuws grachtenpand met een luchtig atrium. Het museum toont alle facetten van de hedendaagse fotografie van zowel wereldberoemde fotografen als aanstormend talent in steeds wisselende tentoonstellingen.

Foam toont een grote verscheidenheid aan genres, variërend van historische foto's en kunstfotografie tot straatfotografie en modefotografie. Bekende namen die in het verleden een tentoonstelling in Foam hadden zijn o.a. Helmut Newton, William Klein, Ai Weiwei en André Kertész. Foam fungeert ook als een creatieve hub waar fotografen elkaar kunnen ontmoeten en kunnen deelnemen aan forums en symposia.

Museum van Loon

Aan de overkant van de gracht van Foam staat het Museum van Loon, de vroegere woning van de regentenfamilie Van Loon. De eerste bewoner van het voormalige woonhuis was de schilder Ferdinand Bol, een leerling van Rembrandt. De laatste bewoners van het huis was de familie Van Loon, die het huis in 1884 kocht. Twee eeuwen eerder, tijdens de Gouden Eeuw, was de voorvader van de familie, Willem van Loon een van de oprichters van de VOC, de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

Het interieur van het huis is de afgelopen eeuwen grotendeels intact gebleven en roept nog steeds de pracht en praal van de 17de eeuw op. Binnen in de kamers is een grote collectie schilderijen, fijn meubilair, kostbaar zilverwerk en porselein uit verschillende eeuwen te zien. Achter het huis ligt een prachtige tuin, een oase van rust in de moderne binnenstad.

Geniet van de Amsterdamse grachten in de herfst

15 september 2023

Als de bladeren aan de bomen in de stad rood, oranje en geel kleuren, en paraplu's standaard mee worden genomen als je de deur uitgaat, neemt het aantal bezoekers aan de stad af, wat betekent dat je van Amsterdam kunt genieten zonder overspoeld te worden door andere mensen en de mooiste foto’s kunt maken.

Amsterdam canals in autumn coloursGeniet van een rondvaart door de grachten

Amsterdam herbergt meer dan 400.000 bomen, waarvan er vele langs de beroemde grachten van de stad staan; hun schitterende herfstbladeren toveren de Amsterdamse parken en grachten om tot een magische plek. Je kunt een wandeling langs de grachten maken om dit prachtige schouwspel te zien, maar het mooiste uitzicht krijg je vanaf het water. Een traditionele rondvaartboot is uitstekende optie, met een glazen dak en verwarming kun je in alle comfort van het uitzicht genieten.

Als je van het verlengde gouden uur op de grachten wilt genieten, kun je ook kiezen voor een pizzacruise. Met een heerlijke New York Pizza, heet uit de oven en een drankje voor je op tafel, en de schitterende Amsterdamse grachten, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, buiten het raam is het een echt onvergetelijke ervaring.

Als je liever later op de avond geniet van de stad als die is verlicht met sprankelende lichtjes, dan hebben we drie leuke rondvaarten om uit te kiezen. De Avond Rondvaart met de leuke audio gids; de Diner Rondvaart heeft drie heerlijke gangen; en de Wijn & Kaas Rondvaart biedt een lekkere proeverij.

Appeltaart en warme chocolademelk

Als de Nederlandse hemel open gaat voor een herfststorm, ga dan naar een traditioneel bruin café voor een stuk appeltaart (het liefst met slagroom) en een mok warme chocolademelk. De kruimelige korst, de vulling van stukjes appel met kaneelsmaak en het onweerstaanbare aroma maken het tot een van de meest gewilde lekkernijen in het land.

De beste appeltaart vind je onder andere bij Winkel 43, een gezellig buurtcafé in de Jordaan met voldoende zitplaatsen voor iedereen, zowel binnen als buiten op het terras. Of probeer de verrukkelijke taart in Café 't Papeneiland, een van de oudste cafés in de Amsterdamse grachtengordel, dat dateert uit 1642. En als je iets moderners zoekt, ga dan naar Café de Jaren, met zijn twee ruime verdiepingen is er altijd plaats om lekker te gaan zitten en van een stuk taart te genieten.

Leer meer over de grachten

Ga naar het Grachtenmuseum om op avontuurlijke wijze het verhaal van de stad en haar grachten te leren kennen. Je begint je ontdekkingsreis door 400 jaar terug in de tijd te gaan. De multimediale tentoonstelling van het museum illustreert de evolutie van Amsterdam door de lens van haar grachten, die vroeger en nu nog steeds een stempel drukken op de stad en verbonden zijn met de bevolking van Amsterdam. 

Natuurlijk zijn de andere wereldberoemde musea van Amsterdam ook zeker een bezoekje waard in het najaar. Het prachtige Rijksmuseum, Nederland’s nationale museum, is de thuis basis van schatten zoals Rembrandt’s Nachtwacht en Vermeer’s Melkmeisje. Het Van Gogh Museum heeft grootste collectie van schilderijen, tekeningen en brieven ter wereld van Vincent van Gogh. En er zijn nog veel meer fantastische musea in de stad.

Lekker schrikkenPompoenen voor Halloween in Amsterdam

Eind oktober, nadat het Amsterdam Dance Event de mensen uit hun dak heeft laten gaan, maakt de stad zich klaar om haar spoken onder ogen te komen. Halloween wint in het hele land aan populariteit, maar de Nederlandse hoofdstad viert het griezelige, gekke, mysterieuze en spookachtige evenement al een tijdje. Overal in de stad vind je met pompoenen versierde grachtenhoeken, maar ook feesten, spooktochten en plezier voor elke leeftijd en elk schrikniveau zijn te vinden in stad.

Kom je ook genieten van de herfst in Amsterdam?

Ongestoord genieten van een Pizza rondvaart door Amsterdam

28 september 2021

Langzaam maar zeker keren we terug naar een wereld die we allemaal wat beter herkennen. Nu kun je van een New York Pizza by LOVERS rondvaart genieten zonder je zorgen te maken over blootstelling aan het Coronavirus.

Steeds meer van de maatregelen waar we de afgelopen 18 maanden mee hebben geleefd worden stukje bij beetje opgeheven, maar om echt veilig uit de pandemie te komen zijn er nog wel een paar maatregelen waar we rekening mee moeten houden. Afstand houden is niet langer nodig in Nederland, we kunnen weer met een gerust hart samen komen met onze vrienden en familie. In plaats van het afstand houden, hebben we nu, om te genieten van een avondje uit, het bezoeken van een film of show, een Coronatoegangsbewijs nodig.

Het is tijd voor een pizza rondvaart met schitterend uitzichtPizza cruise

Wat kun je verwachten van een New York Pizza by LOVERS rondvaart? Je eerste drankje van de avond wordt geserveerd terwijl we naar het IJ varen. Wat kies je? Een heerlijk koude Heineken, een glas wijn of liever frisdrank? De keus is aan jou, want de drankjes zijn inclusief bij deze rondvaart.

Als we een korte stop maken om je pizza vers uit de hete New York Pizza oven te halen, kun je genieten van het uitzicht op het architectonische Eye Film Museum of bedenken of je wilt schommelen boven op de A’DAM Lookout.

Terwijl we je pizza serveren, varen we naar de Amsterdamse grachten die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Blijf zitten, relax, geniet van het uitzicht, je originele New York Pizza en zo nu en dan een leuk feitje over de grachten en de bewoners van de schipper. Wist je bijvoorbeeld dat er meer dan 800.000 fietsen in Amsterdam zijn? Soms vallen ze in de grachten. Ieder jaar worden er meer dan 10.000 fietsen uit de grachten gehaald.

Is je pizza op? De rondvaart is nog niet ten einde. Het is tijd voor het toetje, een heerlijk ijsje met koekjesdeeg en stukjes chocola. Ben jij er klaar voor om aan boord te stappen en te genieten van een pizza terwijl je Amsterdam vanaf het water bekijkt? Boek hier jouw pizza cruise tickets.

Coronatoegangsbewijs, hoe zit dat?

Iedereen die een Coronatoegangsbewijs kan laten zien is gevaccineerd, hersteld van een COVID-19 infectie of in de laatste 24 uur negatief getest. Dat betekend dat de kans heel klein is dat een leuke avond uit een superspreader evenement wordt en je dus gewoon zoals vanouds kunt genieten zonder je zorgen te maken over het afstand houden van mensen of besmet raken met het coronavirus.

Het Coronatoegangsbewijs dat je bij je moet hebben is een QR code gegenereerd door de CoronaCheck app. Als je QR code wordt gescand ziet de scanner een groen vlak, de eerste letter van je voornaam, de eerste letter van je achternaam, je geboortedag en geboortemaand.

Niet Nederlandse EU inwoners kunnen hun Digitaal Corona Certificaat laten scannen voor toegang, wat de scanner dan ziet verschilt per certificaat soort. Niet-EU inwoners moeten zich altijd laten testen via Testen voor Toegang, zelfs als ze compleet gevaccineerd zijn. De test resultaten kunnen worden geladen in de CoronaCheck app om een QR code te genereren. Je laten testen is voor iedereen gratis.

Bezienswaardigheden en klanken van de Prinsengracht

7 juni 2024

In 2010 werd de iconische Amsterdamse grachtengordel uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. De Prinsengracht is een van de vier hoofdgrachten die deze bezienswaardigheid vormen. De gracht dankt zijn naam aan de Prins van Oranje, een titel die wordt gedragen door de troonopvolger van Nederland.
De aanleg van de Prinsengracht begon in 1612, in een tijd waarin de stad exponentieel groeide. De gracht is 3,2 kilometer lang en loopt parallel aan de Keizersgracht. Over de gracht lopen 14 bruggen, er is een aanlegsteiger van LOVERS Canal Cruises en er zijn veel bezienswaardigheden en geluiden om van te genieten.

Anne Frank HuisAnne Frank Huis

Onze aanlegsteiger aan de Prinsengracht ligt direct naast het Anne Frank Huis, het voormalige huis en de schuilplaats van de wereldberoemde, Joodse dagboekschrijfster Anne Frank. Het is het op twee na meest bezochte museum in Nederland en een must see als je in Amsterdam bent. Het was hier waar Anne Frank met haar familie, de familie Van Pels en Fritz Pfeffer twee jaar ondergedoken zaten in een geheim achterhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de hoop de oorlog te overleven.

De huidige ingang van het museum ligt net naast de gracht, met uitzicht op de markt en de Westertoren, maar de deur van Prinsengracht 263, het oorspronkelijke huis, is vanaf het water te zien. In 1955 werd het gebouw bijna gesloopt, omdat men van plan was op deze plaats een fabriek te bouwen, maar een campagne om het gebouw te redden en het op de lijst van beschermde gebouwen te plaatsen, had succes. In 1960 werd het gebouw voor het eerst als museum geopend.

Noorderkerk en Van Gogh & Rembrandt

Verder naar het noorden langs het kanaal ligt de Noorderkerk in de Jordaan. Deze protestantse kerk werd begin 17e eeuw gebouwd en ontworpen door Hendrick de Keyser, die ook de Westerkerk en Zuiderkerk ontwierp. Terwijl de Westerkerk werd gebouwd voor de rijke burgers van de grachtengordel, werd de Noorderkerk gebouwd voor de armere arbeiders die in de Jordaan woonden.

Tegenwoordig is de Noorderkerk meer dan alleen een kerk. De hele week neemt de meeslepende son-et-lumière show Van Gogh & Rembrandt in Amsterdam de kerk over, met een show als geen ander. Bezoekers zien en horen hoe Van Gogh werd geïnspireerd door Rembrandt, in een kerk die ze allebei bezochten.

De Noorderkerk ligt aan de Noordermarkt, waar ook een gezellige en kleurrijke markt is. Al sinds de 17e eeuw is hier een markt, begonnen als potten-, pannen- en lapjesmarkt, maar tegenwoordig biedt de markt veel voor de moderne consument. Op maandagochtend en op zaterdag is het aanbod hier vrij uniek, met antiek en curiosa, boeken en prenten, bijzonder textiel, glas en serviesgoed, zelf ontworpen sieraden, vintage kleding, schilderijen en grafische kunst, tassen van gerecycled canvas en nog veel meer.

Opmerkelijke gevels

De gevels van de grachtenpanden in de Amsterdamse grachtengordel behoren tot de meest beeldbepalende kenmerken van de stad. Langs de Prinsengracht vindt je verschillende soorten gevels. Op de hoek met de Brouwersgracht, bijvoorbeeld, kunt je bij Prinsengracht 2-4 een trapgevel zien, waarbij de gevel zich naar boven toe trapsgewijs versmalt.

Bovenaan Prinsengracht 300 zie je het perfecte voorbeeld van een klokgevel; de bijnaam van het gebouw is ‘de Roode Vos’, er staan er dan ook twee op het gebouw afgebeeld. Eén boven de deur en de andere boven het bovenste raam in de gevel. Prinsengracht 833 tot 839 hebben identieke halsgevels en Prinsengracht 556 biedt een typisch voorbeeld van een 19e-eeuwse zogenaamde Ojief tuitgevel.

Westertoren

Op een steenworp afstand van het Anne Frank Huis staat de grootste protestantse kerk van Nederland, de Westerkerk. In tegenstelling tot de Noorderkerk, die dezelfde ontwerper had, heeft de Westerkerk een meer traditioneel basiliekontwerp. De beroemde Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn ligt in de kerk begraven, hoewel de exacte locatie onbekend is.

De toren van de kerk, bekend als de Westertoren, is met 87 meter de hoogste kerktoren van Amsterdam en is zelfs in de dichtbevolkte stad Amsterdam van enige afstand te zien. De toren is bekroond met de keizerskroon van Oostenrijk van Maximiliaan I.

Net boven de wijzerplaten op de toren hangt het carillon met 51 klokken. Het is het enige carillon in de stad dat alle vierentwintig uur slaat, maar ook elk half uur en zelfs een kort deuntje op het kwartier. En elke dinsdag om twaalf uur 's middags geeft de stadsbeiaardier een recital van een uur dat tot ver in de omtrek te horen is.

Prinsengrachtconcert

Sinds 1981 vindt op de Prinsengracht elk jaar in augustus een gratis openluchtconcert van klassieke muziek plaats. Het orkest neemt plaats op een ponton dat voor Hotel Pulitzer voor anker ligt en de gracht vult zich met de boten van het publiek. Traditioneel wordt het concert afgesloten met een vertolking van "Aan de Amsterdamse grachten".

Het concert maakt sinds 1988 deel uit van het Grachtenfestival, maar het wordt nog steeds zelfstandig georganiseerd. Het Grachtenfestival is een tiendaags festival verspreid over de stad, met klassieke muziek, jazz en muziek uit andere culturen.

De geschiedenis van de Pride Amsterdam botenparade

21 juli 2023

Amsterdam viert voor de 27e keer Pride Amsterdam, met dit jaar ook weer de Canal Parade die op 5 augustus zal plaatsvinden. Sinds het prille begin van Pride Amsterdam, in 1996, omvat het festival een botenparade door de 17e-eeuwse grachtengordel van de stad, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Omdat we de routes van onze rondvaarten altijd aanpassen aan de hoeveelheid verkeer op de grachten en de grootte van de boot, kunnen we rondvaarten blijven aanbieden, zelfs tijdens de Canal Parade.

Ooit in 1996Amsterdam Gay Pride in the 90s credit ANP Archive

Amsterdam Pride, zoals het festival toen werd genoemd, was nooit bedoeld als een demonstratie voor gelijke rechten. In plaats daarvan was het evenement bedoeld om Amsterdam als homo-uitgaansstad te promoten en om de vrijheid en diversiteit van de stad te vieren.

Het idee voor een botenparade kwam uit het bid book voor de Gay Games van 1998, dat in 1992 werd gepresenteerd. Het evenement werd onderdeel van Amsterdam Pride, twee jaar voorafgaand aan de Gay Games, op 3 augustus 1996, bestond uit minstens 45 boten van verschillende afmetingen en werd bijgewoond door 20.000 toeschouwers. Vanaf dat moment groeide het evenement in omvang en populariteit, in 1997 was het aantal toeschouwers al verdrievoudigd.

Door de jaren heen

De botenparade is een jaarlijks hoogtepunt geworden van het festival, dat is uitgegroeid tot een negendaags evenement en wereldwijd een van de beste en grootste vieringen in zijn soort is. Sinds 2001 heeft Pride Amsterdam verschillende thema's voor het festival gekozen om de aandacht te vestigen op specifieke aspecten of om speciale gelegenheden te vieren.

In 2001 was het thema “Verdraagzaamheid”, in dit jaar maakten voor het eerst boten die de Arabische en Joodse gemeenschap vertegenwoordigden deel uit van de parade. Het was ook het jaar waarin Nederland het eerste land ter wereld werd dat het burgerlijk huwelijk tussen koppels van hetzelfde geslacht legaliseerde en adoptierechten toekende aan koppels van hetzelfde geslacht.

Hoewel Pride Amsterdam geen demonstratie is, schrikt de organisatie er niet voor terug om aandacht te vragen voor LGBT+ acceptatie in de wereld en welke stappen er nog genomen moeten worden om dit te verbeteren. In 2005 toonde de eerste boot in de parade een grote foto van twee Iraanse jongens die werden opgehangen vanwege hun seksuele geaardheid.

In 2011 werd de botenparade voor het eerst aangevoerd door een boot met militairen in uniform, ook de voormalige Amerikaanse luitenant Dan Choi en de Britse marineofficier Mandy McBain stonden op deze boot.

Canal Parade2015 was het twintigjarig bestaan van de Amsterdam Gay Pride, zoals die inmiddels bekend stond, en de vraag: "wat is er in twintig jaar bereikt en wat is er veranderd?" stond centraal tijdens het festival. De botenparade vroeg dat jaar aandacht voor de situatie van homoseksuele vluchtelingen, daklozen en de overzeese gebiedsdelen van het Koninkrijk der Nederlanden.

In 2017 veranderde het festival zijn naam in Pride Amsterdam om de LHBTI-doelgroepen beter te bedienen, inhoudelijk te verstevigen en inclusief te zijn voor iedereen. Veel deelnemers grepen het jaarthema "This is my Pride" aan om serieuze, zware onderwerpen te bespreken tijdens de beroemde botenparade, met onder meer een Iraanse boot en een Zelfmoordpreventieboot.

2019's Pride Amsterdam thema was "Remember the past, create the future" ter herinnering aan de Stonewall rellen die 50 jaar eerder uitbraken in New York, een iconisch moment dat nooit vergeten mag worden. Leden van Pride Amsterdam liepen dat jaar zelfs mee in de parade in New York tijdens World Pride. 2019 was ook het jaar dat Pride Amsterdam werd toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland.

Pride 2023: You Are Included

Dit jaar staat Pride Amsterdam in het teken van de diversiteit binnen de LHBTI-community. Met het thema #YouAreIncluded staat iedereen centraal. Op 5 augustus om 12 uur 's middags vertrekken 80 boten vanaf het Oosterdok voor de Canal Parade, om zich een weg door de stad te banen. Via de Nieuwe Herengracht naar de Amstel, onder de Magere Brug door, en verder via de Prinsengracht varen de boten helemaal naar het Westerdok.

Op de website van de organisatie kun je precies zien welke evenementen dit jaar allemaal deel uitmaken van Pride Amsterdam. Wij kunnen niet wachten tot de grachten weer gevuld zijn met 80 officiële boten en vele andere die de vrijheid vieren om echt jezelf te zijn en te houden van wie je wilt.

Een Amsterdamse zomer om niet te vergeten

14 mei 2024

Bereid je voor om de zomer van je leven te beleven in Amsterdam! Wij staan klaar om je te helpen deze zomer de stad te verkennen met de beste rondvaarten en andere attracties. Dit zijn onze tips voor deze zomer waarmee je zeker onvergetelijke herinneringen zult maken in Amsterdam.

Geniet van een Semi-open boot rondvaartSemi-open boot

De Semi-open boot rondvaart is misschien wel de allerbeste zomerse rondvaartoptie die er is. Op zonnige dagen is de boot open om je een onbelemmerd uitzicht op de grachtenpanden en de architectuur van de stad in de zon te geven. En als het Nederlandse weer omslaat, is de boot gemakkelijk te sluiten met een glazen dak, zodat je blijft genieten van de unieke charme van Amsterdam.

De Semi-open boot rondvaart duurt ongeveer een uur en brengt je naar de belangrijkste bezienswaardigheden van Amsterdam. Tijdens deze boottocht vaar je door de Amsterdamse grachtengordel inclusief de Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht, die dateren uit de 17de eeuw en op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Wil je liever in een kleiner gezelschap door de grachten varen? Kies dan voor de open boten van de Cruise like a local rondvaart die vertrekt vanaf het Anne Frank Huis en Centraal Station. Omdat deze rondvaart gebruikt maakt van kleinere boten, kom je ook op de smallere grachten van Amsterdam.

Afkoelen in de Amsterdam Icebar

Er zijn zomerdagen in Amsterdam dat het gewoon te warm is om buiten op straat of in de parken te lopen. Een geweldige plek om af te koelen is de Amsterdam Icebar, het is letterlijk de coolste bar van de stad. In de Amsterdam Icebar ga je mee met de bemanning van de 16e eeuwse Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz op zijn reis naar Nova Zembla, een eiland in het Noordpoolgebied.

Een bezoek aan de Amsterdam Icebar is inclusief 3 gratis drankjes. De bar leent je een warme jas en handschoenen zodat je niet al die lekkere zomerwarmte verliest in de bar waar het -10° Celsius is. Van de muren tot de sculpturen en de glazen waar je uit drinkt, alles in de Icebar is gemaakt van ijs!

Snack op een pizza of geniet van een wijn proeverij tijdens het varen

Als je je rondvaart liever later op de dag maakt, waarom zou je dan niet genieten van een heerlijke New York Pizza terwijl je de stad vanaf het water bekijkt. De New York Pizza by LOVERS cruise geeft je de kans om een extra dimensie aan je rondvaart te geven. Het is de perfecte combinatie van eten met uitzicht, terwijl je door enkele van de 100 kilometer waterwegen van de stad vaart.

Je hebt de keus uit verrukkelijke pizza's en zelfs de drankjes zijn inbegrepen, van een ijskoud Heineken biertje tot wijn en frisdrank. En ook het toetje is niet vergeten, je sluit deze cruise af met een Cookie Dough Chocolate Chip ijsje.

Een andere optie later op de dag is de Wijn & Kaas rondvaart. Tijdens deze boottocht kan je kiezen tussen meerdere rode, witte en rosé wijnen en wisselen wanneer je maar wil. Samen met de wijn zal er een selectie van lokale kazen, druiven, brood en vijgen zijn om van te genieten. De Amsterdam Wijn & Kaas rondvaart is echt de perfecte manier om te genieten van een unieke en leuke avond in Nederland.

Pride Amsterdam door de gehele stadAmsterdam Pride

Het grootste feest van de stad vindt eind juli en begin augustus plaats. Tijdens de negen dagen van Pride Amsterdam viert de stad, en iedereen in de stad, de vrijheid in Amsterdam, de vrijheid om echt jezelf te zijn en te houden van wie je wilt. Het festival is uitgegroeid tot een wereldberoemd evenement waar de LGBTQIA+ gemeenschap echt de toon zet in de stad.

Elke dag zijn er verschillende evenementen, zoals straatfeesten, kunst, voorstellingen, een Pride Walk om aandacht te vragen voor de situatie van LGBTI's in landen waar homoseksualiteit illegaal is en, wat vaak wordt beschouwd als het belangrijkste evenement, een grote parade op de Amsterdamse grachten, die meestal van het Westerdok over de Prinsengracht, de Amstel, de Zwanenburgwal en de Oudeschans naar het Oosterdok gaat.

Muziekfestival op de grachten

Het jaarlijkse Grachtenfestival is een tiendaags festival in augustus verspreid over de stad. Het is de muzikale zomerse belevenis voor klassieke muziek, jazz, maar ook muziek uit andere culturen. Jonge musici van over de hele wereld verrassen je met hun eigen muzikale verhaal. Wil je kennismaken met de rijzende sterren van de toekomst, dan is het Grachtenfestival de plek waar je moet zijn.

Gedurende het festival zijn er concerten in parken, populaire toeristische attracties, hotels, kerken en, jawel, concertzalen en andere traditionele muzieklocaties. Verleden, heden en toekomst komen samen in eigentijdse combinaties van musici, genres en locaties. De stad Amsterdam, van oost naar west en van noord naar zuid, dient als festivalterrein.

City Sightseeing Amsterdam Hop-on Hop-off bootOntdek de stad met de Hop-on Hop-off boot

Hoewel Amsterdam een zeer beloopbare stad is, wil je soms gewoon even je voeten wat rust geven, vooral op warmere dagen. Gelukkig kun je je ook verplaatsen tussen verschillende delen van de stad met de City Sightseeing Hop-on Hop-off boten. Met deze boottocht kun je bij acht haltes in de stad uitstappen en weer instappen als je klaar bent om naar het volgende deel van de stad te gaan.

Je kunt kiezen tussen een ticket dat 24 uur of 48 uur geldig is. Er zijn haltes in de buurt van een aantal van de beste attracties in de stad, zoals het Rijksmuseum, de Amsterdam Icebar en het Anne Frank Huis. Met de gratis app kun je precies zien waar de haltes zijn en ook waar de boten varen.

De beste attracties in Amsterdam

7 mei 2021

De stad Amsterdam staat wereldwijd bekend om haar grachten, musea en de Wallen. En hoewel dit zeker must-sees zijn tijdens uw bezoek aan Amsterdam, is er nog zoveel meer te zien en te doen in de Nederlandse hoofdstad. De stad biedt geschiedenis en avontuur, maar ook het onverwachte en het ongelooflijke. Dit zijn onze favoriete attracties in Amsterdam.

Maak een rondvaart door de grachtenLOVERS Canal Cruise

We hoeven het niet te ontkennen, we zijn gepassioneerd over de grachten van Amsterdam en geloven echt dat een rondvaart door de grachten de beste manier is om ze te zien, erover te leren en ervan te genieten. LOVERS biedt verschillende soorten rondvaarten aan en elke rondvaart is anders dan de vorige.

Of je nu op zoek bent naar een traditionele rondvaart, een open boot ervaring of als je iets wilt eten terwijl je geniet van de bezienswaardigheden, LOVERS heeft de rondvaart voor jou. Terwijl je door de wijken van Amsterdam vaart, zoals de Jordaan, de Negen Straatjes of de Pijp, zie je bezienswaardigheden zoals de Amstel, waaraan de stad haar naam te danken heeft, het Anne Frank Huis en de iconische Magere brug.

Bezoek het nationale museum

Het Rijksmuseum is het nationale museum van Nederland en bevat meer dan 8000 kunstschatten en historische voorwerpen die 800 jaar Nederlandse geschiedenis beslaan. Binnen vind je enkele van de beroemdste werken van de Nederlandse meesters, zoals De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn en Het melkmeisje van Johannes Vermeer.

Maar de schoonheid is niet alleen binnen te zien in het Rijksmuseum. Het gebouw zelf is ook een foto of twee waard. Gelegen aan het Museumplein, met duidelijke renaissance en gotische invloeden, is het Rijksmuseum werkelijk het toppunt van architectonisch talent, ontworpen door dezelfde man die het Centraal Station van Amsterdam ontwierp, Pierre Cuypers.

Neem een kijkje onder je huidPlastinated body at BODY WORLDS

In het centrum van de stad, op het Damrak, kun je bij BODY WORLDS: The Happiness Project meer te weten komen over jezelf, je lichaam en hoe je zelf invloed kunt uitoefenen op hoe gelukkig je bent. Met 200 echte, geplastificeerde, menselijke lichamen neemt BODY WORLDS je mee op een fascinerende reis door het menselijk lichaam.

De tentoonstellingen zijn interactief en thematisch opgezet, met ruimtes gewijd aan het hart, de levenscyclus, voeding en de rol die geluk speelt in de vorming van ons lichaam en ons leven. Een ticket voor BODY WORLDS is inclusief een gratis InBody Scan, die meet of je lichaam echt in balans is. Leeftijd, geslacht en lichaamstype worden allemaal meegenomen in de berekening van je lichaamssamenstelling.

Ontdek het poolgebied

De Amsterdam Icebar is een van de meest unieke attracties van de stad, omdat alles er van ijs is gemaakt. Deze verbazingwekkende bar wordt op een constante temperatuur van -10 graden Celsius gehouden, waardoor je de kans krijgt om echt te ervaren hoe het verkennen van het Noordpoolgebied zou kunnen zijn. In de Amsterdam Icebar sluit je je aan bij de bemanning van de Nederlandse poolreiziger Willem Barentsz, die aan het eind van de 16e eeuw probeerde een snellere route naar Indië te vinden.

Helaas zijn Barentsz en zijn crew meer dan een jaar gestrand geweest op het eiland Nova Zembla. Het is dus maar goed dat je kaartje voor de Amsterdam Icebar 3 gratis drankjes bevat en je ook nog een warme jas en handschoenen krijgt. De drankjes worden geserveerd in glazen van ijs en ook voor de kunst die je in de ijsbar omringt is gemaakt van ijs.

Ontdek de geheimen van de WallenRed Light Secrets windows

De Wallen is waarschijnlijk de bekendste en beruchtste buurt van Amsterdam. En toch is er zoveel dat mensen niet weten over de buurt en de mensen die er wonen en werken. Red Light Secrets is 's werelds eerste Prostitutiemuseum en geeft antwoord op veel van je vragen.

In het Prostitutiemuseum zie je de kamers van prostituees van binnen, hoor je hun verhalen en kom je alles te weten over de geheimen van 's werelds oudste beroep. Het museum is gevestigd in een beroemd bordeel dat nog in zijn oorspronkelijke staat verkeert. Je krijgt zelfs de kans om achter een van de ramen te gaan zitten om te voelen hoe het echt is om vanaf de straat bekeken te worden.

Leer meer over 's werelds beroemdste biermerk

Iedereen herkent de beroemde groene bierflesjes (of blikjes) met de rode ster van 's werelds bekendste biermerk, Heineken. De Heineken Experience is een hypermoderne interactieve rondleiding in de historische brouwerij van een van 's werelds grootste bierbrouwers. Oorspronkelijk gebouwd in 1867, werd dit enorme gebouw in 1991 omgebouwd tot een museum en bezoekerscentrum. Sindsdien is het uitgegroeid tot een razend populaire toeristische attractie.

De Heineken Experience is informatief, interactief en heerlijk. Je leert meer over de Nederlandse tradities op het gebied van bier drinken, ziet het Heineken brouwproces uit de eerste hand en proeft de nootachtige smaak van gerst. Tijdens de rondleiding zie je hoe deze ooit kleine, Nederlandse brouwerij uitgroeide tot 's werelds meest vooraanstaande biermerk.

Bekijk De zonnebloemen en De sterrennachtZonnebloemen

Van Gogh is misschien wel de beroemdste van de Nederlandse meesters, hoewel velen buiten de landsgrenzen zijn naam verkeerd uitspreken. In het Van Gogh Museum kun je meer te weten komen over het leven van Vincent van Gogh, zijn brieven lezen en zijn schilderijen en tekeningen bekijken. Een bezoek aan het Van Gogh Museum is een unieke ervaring.

Het museum bezit de grootste verzameling van werken van Vincent van Gogh ter wereld, waaronder meer dan 200 van zijn schilderijen, 500 tekeningen en meer dan 750 brieven. Het biedt de mogelijkheid om de ontwikkelingen van de kunstenaar te volgen en zijn schilderijen te vergelijken met werken van andere kunstenaars uit de 19e eeuw, zoals Gauguin, Manet en Pissarro. Het museum presenteert ook tentoonstellingen over verschillende onderwerpen uit de kunstgeschiedenis van de 19e eeuw.

Geloof het ongelooflijke

Amsterdam kent vele bijzondere en ongelooflijke bezienswaardigheden, zoals het smalste huis, dat slechts 2 meter breed is. Maar als je je echt wilt omringen met ongelofelijke bezienswaardigheden en verhalen, ga dan naar Ripley's Believe It or Not! Amsterdam, waar je je kunt vergapen aan honderden zeldzame en ongewone voorwerpen en waar je je handen uit de mouwen kunt steken met ongelooflijke interacties.

Bij Ripley's Believe it or Not! Amsterdam betreed je de wereld van het ongelooflijke en het bizarre. Hier wordt 's werelds meest opmerkelijke verzameling van natuurlijke, wetenschappelijke, artistieke en menselijke rariteiten tentoongesteld. Je wordt ondergedompeld in artefacten, ongelooflijke kunst, dierlijke rariteiten, memorabilia uit de popcultuur en interactieve spelletjes die moeilijk te geloven zijn, maar toch waar. Van echte gekrompen mensenhoofden tot 's werelds langste vingernagels, mensen zeggen dat het een van de vreemdste plekken in de stad is.

Waardeer het water in Amsterdam

2 maart 2021

Op 22 maart van elk jaar vieren we Wereldwaterdag, waarbij water wordt gevierd en aandacht wordt gevraagd voor de wereldwijde watercrisis. Omdat Amsterdam een stad vol water en grachten is, is de kwaliteit van het water belangrijk voor iedereen in de stad. Met meer dan 100 km aan grachten en meer dan 1900 bruggen weet de stad Amsterdam wel het een en ander over watermanagement.

Ooit was de Dam van Amsterdam een dam tussen de Amstel en de Zuiderzee, waaraan de stad zijn naam te danken heeft. Toch is het tegenwoordig een van de weinige plekken in de stad die je niet per boot kunt bereiken, het dichtstbij is het Damrak, de Oudezijds Voorburgwal of het Singel.

Grachten in Amsterdam

De eerste grachten werden gegraven voor de waterhuishouding en als verdedigingswerken van de stad. Naarmate de stad groeide en de stadsmuren verder naar buiten werden verplaatst, werden de opeenvolgende vestinggrachten onderdeel van de binnenstad en werden ze hergebruikt als grachten om te helpen bij het lokale vervoer van handelswaar. Dit gaf de stad haar unieke uiterlijk en grachtengordel.

In de 17e eeuw groeide de Nederlandse handel exponentieel, in een tijd die bekend werd als de Gouden Eeuw voor het land, en er werd een ambitieus project gestart dat 50 jaar in beslag nam. Dit project creëerde de vier belangrijkste grachten van de stad en de grachtenpanden die aan hun oevers staan, de Herengracht, Keizersgracht, Prinsengracht en Singel.

Kwaliteit van het waterBikes pulled from the canals

In het verleden hebben Amsterdam en haar inwoners het water dat door de stad stroomde niet op de juiste waarde geschat. Honderden jaren lang werden de grachten behandeld als vuilnisbelten en riolen en tot halverwege de 19e eeuw stond het water in de grachten stil, wat niet hielp om van de stank af te komen.

Maar vandaag de dag is het water in Amsterdam schoner dan het ooit is geweest. Het schoonhouden van het grachtenstelsel begon met de bouw van het stoomgemaal Zeeburg in 1879. Het gemaal spoelde de stad door met schoon water uit de Zuiderzee. En de situatie werd verder verbeterd toen de binnenstad in 1935 op de riolering werd aangesloten, al duurde het tot 1987 voordat de hele grachtengordel was aangesloten.

Tegenwoordig gaan 14 van de 16 bestaande watersluizen rond de stad drie keer per week dicht, zodat schoon water uit het IJsselmeer kan worden rondgepompt. De stroming die door de pompen ontstaat, duwt het vuile water door de open sluizen aan de andere kant van de stad naar buiten.

Maar er is meer dan vuil in de Amsterdamse waterwegen, één van die dingen is heel specifiek Nederlands. Elk jaar worden tussen de 12.000 en 15.000 fietsen uit de grachten gehaald door schuiten met daarop kranen gemonteerd. Lokaal staat dit schoonmaak proces bekend als fiets vissen.

Het schonere water heeft weer leven in de grachten gebracht. Ongeveer 20 verschillende soorten vissen en krabben leven onder het wateroppervlak en zij trekken watervogels aan zoals reigers, eenden, meerkoeten, meeuwen en zelfs aalscholvers. Maar het zijn niet alleen vissen die in de grachten zwemmen.

Ook mensen zwemmen nu af en toe door de stad. Zoals tijdens de Amsterdam City Swim, een liefdadigheidsevenement waarbij geld wordt ingezameld voor de bestrijding van ALS. Belangrijk om te weten: zwemmen in de grachten is illegaal en je loopt het risico op een boete van 140 euro. Als je in de zomer last hebt van de Amsterdamse hitte, volg dan het voorbeeld van de bewoners van de stad over waar je het beste kunt zwemmen.

De meest romantische bruggen van Amsterdam

6 februari 2024

Onze hoofdstad staat niet bekend als stad van de liefde, maar er zijn genoeg romantische plekjes te vinden. Zeker rondom de grachten die wel wereldwijd bekend zijn en waardoor de stad zelfs het Venetië van het noorden genoemd wordt. De stad heeft meer dan 100 kilometer aan waterwegen en gezien ons nationale vervoersmiddel de fiets is in plaats van een boot heeft de stad ook een groot aantal bruggen.

Meer dan 1900 zelfs en hoewel vele een naam hebben, hebben ze allemaal een nummer. Nummer 1 ligt in het centrum van de stad en de hogere nummers liggen in de buitenwijken. Om een lijst met de beste bruggen van de stad te maken is bijna onmogelijk, maar we kunnen wel de meest romantische bruggen in Amsterdam benoemen. En we kunnen zelfs een paar rondvaarten aanraden voor een Valentijn's date.

De magere brug

Misschien wel de meest bekende brug, internationaal gezien, en de meest gefotografeerde brug van de stad is een uitstekende plek om deze lijst te beginnen. De Magere brug is alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers, en overbrugt de Amstel tussen de Kerkstraat en de Nieuw Kerkstraat.

En wat maakt deze eeuwen oude brug zo romantisch? Volgens lokale legendes zorgt een zoen tussen geliefden op of onder de brug ervoor dat ze elkaar eeuwig zullen liefhebben. Gelukkig varen onze rondvaartboten geregeld onder deze brug door, dus kun je het zelf uittesten met je geliefde. En als de brug ’s avonds is verlicht met 1200 led lichtjes is die legende niet eens zo moeilijk om te geloven.

Met nummer 242, heeft deze houten, dubbele ophaalbrug een rijke historie die terug gaat tot eind 17e eeuw. De eerste versie van deze brug had 13 bogen, terwijl vandaag nog maar 9 bogen zijn. De middelste boog wordt gebruikt door de rondvaartboten en ander verkeer op de rivier om onder de brug door te varen.

Wijn & Kaas Rondvaart date

Natuurlijk is elke rondvaart een leuke ervaring om te delen met geliefden. Maar sommige rondvaarten zijn net dat beetje extra speciaal, een perfecte manier om de grachten te zien tijdens een date is de Wijn & Kaas Rondvaart. Deze rondvaart biedt je de kans om de stad vanaf het water te bekijken met een glas wijn in de ene hand en een stuk kaas in de andere.

Er zijn verschillende soorten wijn om uit te kiezen, drie witte wijnen, twee rode en twee rosé, zodat iedereen kan krijgen wat ze lekker vinden. De kazen die worden aangeboden zijn van lokale herkomst. Waaronder de zachte en romige smaak van 'Old Amsterdam' kaas, gebaseerd op een streng bewaard familiegeheim, maar ook de speciaal geselecteerde kazen van 'Reypenaer' en andere jonge en gerijpte kazen.

Liefdesbruggetje

Van eeuwige liefde is het maar een klein sprongetje naar een van de kleinere bruggetjes in de stad, hier worden vaak huwelijksaanzoeken gedaan en trouwfoto’s gemaakt. Het Liefdesbruggetje, nummer 172, loopt over een afvoersysteem in het Sarphatipark. Er kunnen geen boten onder de brug door, maar vele gaan er te voet overheen.

Als je op de dit houten voetgangersbruggetje staat ben je omringd door groen en heb je goed zicht op een groot gedeelte van het park. Kijkend vanaf de waterkant kun je een enorme zwerfsteen onder de brug zien liggen. Deze zwerfsteen is hier terecht gekomen tijdens de laatste ijstijd.

ReguliersgrachtReguliersgracht bridges lined up

Deze korte gracht van iets meer dan 500 meter verbind de Herengracht aan de Lijnbaansgracht en kruist de Keizersgracht en Prinsengracht. Ondanks de beperkte lengte wordt deze gracht toch overspand door zeven bruggen (#31, 39, 40, 72, 73, 74 en 81) die je het beste kunt zien vanaf een rondvaartboot, want dan kun je ze alle zeven tegelijk zien, tenminste als je op het juiste moment kijkt.

Alle zeven zijn welfbruggen en worden ’s avonds verlicht, wat bijdraagt aan hun romantische en bijna magische karakter. Tijdens een rondvaart door deze gracht vindt geregeld een verborgen kus of zelfs een huwelijksaanzoek onder een brug plaats.

De Diner Rondvaart ervaring

Voor een uitgebreid diner op het water bieden we de Amsterdamse Diner Rondvaart. Deze 2 uur durende rondvaart bestaat uit een 4-gangendiner en zelfs de drankjes zijn bij de prijs inbegrepen. In februari vindt deze rondvaart plaats lang na zonsondergang, zodat je kunt genieten van de grachten die fonkelen in de duisternis als ze worden verlicht door duizenden lichtjes.

Je kunt kiezen tussen een vlees-, vis- en vegetarisch menu wanneer je je tickets boekt. Alle drie de menu's hebben hetzelfde dessert: een heerlijke tiramisu met stukjes stroopwafel. Dit diner wordt zeker een gedenkwaardige date!

Staalmeesterbrug

Deze klassieke Nederlandse ophaalbrug (nr. 227) overspant de Groenburgwal. Tot 2015 hingen vele koppels een liefdesslot aan de tuidraden van de brug, helaas is de Nederlandse Pont des Arts niet gebouwd om het extra gewicht van de vele slotjes constant te dragen en werden ze verwijderd door de gemeente. Tegenwoordig ontdoet de gemeente de brug regelmatig van nieuw opgehangen slotjes.

Vanaf de Staalmeesterbrug, uitkijkend over de met bomen geflankeerde gracht, heb je een prachtig uitzicht op de Zuiderkerk, een 17e-eeuwse protestantse kerk. Veel bekende kunstenaars hebben dit romantische uitzicht geschilderd, waaronder Claude Monet.

Kerst aan boord bij LOVERS

16 december 2022

Hier bij LOVERS laten we de feestdagen niet zo maar langs ons heen gaan, zoals te zien is in deze video. En een rondvaart door de Amsterdamse grachten is misschien wel het perfecte familie uitje in deze tijd van het jaar.

Met de kade bij Prins Hendrikkade 25 en de rondvaartboten versiert voor de kerstdagen, stapt iedereen met een glimlach aan boord. Of je nu kiest voor een rondvaart bij daglicht of besluit om de stad te bezichtigen nadat de zon is ondergegaan, Amsterdam laat zichzelf van haar beste kant zien vanaf het water.

Als de zon nog aan de hemel staat, heb je tijdens onze rondvaarten uitstekend zicht op bezienswaardigheden zoals de Westerkerk en de grachtenpanden langs de belangrijkste grachten van de stad: de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Omdat Nederlanders vaak hun gordijnen openlaten en graag hun huizen versieren voor de feestdagen, kun je tijdens de rondvaart genieten van de bezienswaardigheden en versieringen van de stad en haar bewoners.

Kerst op de Amsterdamse grachten's Avonds, of tijdens deze donkere dagen aan het eind van de middag, schittert de stad je tegemoet met versierde bruggen, zoals de Magere brug, het Amsterdam Light Festival en de fonkelende lichtjes van de kerstversieringen. Tijdens een rondvaart door Amsterdam kun je lekker achterover gaan zitten en genieten van je omgeving en je gezelschap.

Iedere LOVERS rondvaart is uniek, omdat de schipper de route door de stad aanpast naar aanleiding van de drukte op de grachten en de grote van de boot. De rondvaarten zijn precies lang genoeg voor een gezellig familie uitje en kort genoeg om de kerst traditie van een familieruzie te vermijden.

Terwijl je achterover leunt en van de bezienswaardigheden geniet kun je naar de audiogids luisteren om meer te weten te komen over wat je ziet of de kapitein vragen wat hij weet over deze prachtige stad, zoals hoeveel grachten Amsterdam heeft. Of vraag de kapitein een kerstliedje te spelen, hoewel dat er toe kan leiden dat ze gaan meezingen, dus wees voorzichtig met waar je om vraagt.

Wat is een comfortabele en moderne boot?

4 november 2020

Lovers Canal Cruises heeft de grootste vloot van Nederland. Deze vloot bestaat geheel uit moderne, comfortabele boten. Maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee?

In 2016 onderging de gehele vloot een substantiële vernieuwing met de installatie van nieuwe interieurs en een mooie verfbeurt. Aan boord van onze boten hebben gasten hun eigen stoeltje, ze hoeven geen bankje te delen met andere passagiers. Dit zorgt ervoor dat passagiers elkaar niet in de weg zitten en iedereen kan relaxen en kan genieten van het uitzicht. En sindsdien hebben we niet stil gezeten. Onze vloot wordt continue verbeterd en door ontwikkeld.

Op koudere dagen zijn onze boten lekker verwarmd. De schipper van de boot kan de verwarming warmer of kouder zetten, dus mocht de instelling niet helemaal goed zijn kun je het gewoon rustig doorgeven aan de schipper. Een consequentie van een verwarmde boot en koude buiten temperaturen is beslagen ramen. Zoals iedereen die thuis enkel glas heeft of een bril draagt weet, valt hier niet altijd iets aan te doen. Onze nieuwste boten en de boten die momenteel worden gebouwd hebben dubbel glas, wat zeker helpt met het tegen gaan van condensatie op de ramen en waarmee we in de toekomst altijd kunnen varen zonder beslagen ramen.

Wil je toch die ene (of meerdere) mooie foto maken? Dan vind je op 80% van onze boten een dek aan de achterkant van de boot. Sommige zijn groot, andere wat kleiner, maar er staat je niets in de weg van de perfecte foto.

Take pictures from the back deckTijdens de zomer, wanneer het ook in Nederland heerlijk warm kan worden, kunnen alle ramen open of misschien bevind je je dan wel op de grootste open boot van Amsterdam. Zo kun je tijdens je rondvaart heerlijk genieten van het briesje dat van het water komt terwijl je vaart door de grachten van Amsterdam en is er geen milieu onvriendelijk airco systeem nodig. Ook tijdens de rest van het jaar hoef je niet afgesloten te zitten van de frisse lucht in onze boten. Als het weer het toelaat varen we namelijk ook met semi-open boten en sloepen.

Momenteel is 70% van onze vloot elektrisch en we streven er naar dat dit 100% is in 2025. Nu is Lovers Canal Cruises, samen met moeder bedrijf TGI, compleet energie neutraal. Lovers Canal Cruises promoot milieu vriendelijke bedrijfsvoering met 4500 m2 aan zonnepanelen bij het hoofdkantoor en een programma om bomen te planten.

Lichtjestour

Boek een rondvaart die de route van de lichtjestour van Amsterdam volgt. Het lichtfestival strijkt deze winter weer neer in de Nederlandse hoofdstad met prachtige lichtinstallaties. Jij kunt deze ontdekken tijdens een leuke boottocht verzorgd door LOVERS canal cruises.

Wat houdt de lichtjestour precies in?

De lichtjestour is een kunstfestival dat in de winter van 2019-2020 plaatsvindt in Amsterdam. Voor dit lichtfestival ontwierpen 20 kunstenaars uit verschillende landen prachtige werken rond een thema. Wat is het thema? ‘Disrupt!'. Ben jij benieuwd hoe de kunstenaars dit hebben omgezet naar een lichtinstallaties? Ontdek het dan tijdens een gezellige rondvaart langs de lichtjestour in de grachten van de hoofdstad.

Welke vaartocht kies jij?

De rondvaarten volgen de lichtjesroute op het water. Er zijn hierbij verschillende opties. Start jij jouw vaartocht nabij het Centraal Station of het Leidseplein? We bieden ook een rondvaart in een semi-open boot zodat je bij goed weer gemakkelijk foto’s kan nemen van de kunstwerken. Geniet in alle comfort met vrienden of familie van de lichtjestour.

Boek jouw tickets online

Wil jij de prachtige lichtjestour ontdekken? Op onze vaartochten leer je dankzij de audiocommentaar alles over de stralende kunstwerken en de kunstenaars. Boek nu online je tickets voor een van de rondvaarten. Als je er op tijd bij bent, geniet je trouwens van een early bird korting! 

Kampioensrondvaart met de Ajax kids club

Op zondag 14 juli hebben we samen met de Supportersvereniging AJAX voor 3 winnende jeugdelftallen een geweldige kampioensvaart door de Amsterdamse grachten georganiseerd.

De rondvaartboot was uitgerust met hapjes, drankjes en kampioensschalen om mee te zwaaien. De leden van de Ajax Kids Club konden deze prijs winnen met hun kampioensploeg door deel te nemen aan een fotowedstrijd. De dag was een groot succes!

 

 

Kan ik nu wel veilig een rondvaart boeken

4 september 2020

We kunnen er allemaal niet omheen. De wereld is veranderd. Maar wat niet is veranderd is ons verlangen om de wereld te ontdekken en verkennen. Zolang we dat maar veilig kunnen doen. En dat kan! Cruises, tours, attracties en musea hebben allemaal maatregelen getroffen om jouw gezondheid te beschermen. Welke maatregelen zijn dat? Laten we een onze nieuw New York Pizza by LOVERS rondvaart als voorbeeld nemen.

Vaar veilig door de Amsterdamse grachten

Voordat je aan boord stapt vragen onze medewerkers of je symptomen hebt die gerelateerd kunnen zijn aan het coronavirus. Ook wordt je gevraagd om je handen te desinfecteren en meten we je temperatuur op je pols. Om genoeg afstand van elkaar te kunnen houden mogen er minder mensen aan boord en vragen we je om te blijven zitten aan je aangewezen tafel tijdens de rondvaart.

Tijd voor pizza met het beste uitzicht

Je eerste drankje van de avond wordt geserveerd terwijl naar het IJ varen. Wat kies je? Een heerlijk koude Heineken, een glas wijn of liever frisdrank? De keus is aan jou. Als we een korte stop maken om je pizza vers uit de New York Pizza oven op te halen, kun je genieten van het uitzicht op het architectonische Eye Film Museum of bedenken of je wilt schommelen boven op de A’DAM Lookout.
Terwijl we je pizza serveren, varen we naar het UNESCO Werelderfgoed de Amsterdamse grachten. Blijf zitten, relax, geniet van het uitzicht, je pizza en zo nu en dan een leuk feitje over de grachten en de bewoners van de schipper. Wist je bijvoorbeeld dat er meer dan 800.000 fietsen in Amsterdam zijn? Soms vallen ze in de grachten. Ieder jaar worden er meer dan 10.000 fietsen uit de grachten gehaald.
Is je pizza op? De rondvaart is nog niet ten einde. Het is tijd voor een toetje en wie houdt er nou niet van een ijsje?

Ben jij klaar om je New York Pizza by LOVERS rondvaart te boeken?

Leukste uitje van Nederland 2020 EN

Rederij Lovers is dit jaar genomineerd voor het Leukste uitje van Nederland 2020. Dé publieksprijs namens 4,5 miljoen ANWB leden. Wij zouden deze mooie titel natuurlijk graag winnen. Daar hebben we jouw hulp bij nodig!

Stem je mee? Alvast bedankt!

 Leukste uitje van Nederland.

Klik op bovenstaande logo om jouw stem uit te brengen op Rederij Lovers. 


ANWB het ‘Leukste uitje van Nederland’ verkiezing

Het Land van ANWB organiseert ieder jaar de verkiezing van het Leukste uitje van Nederland. Stemmen kan tot en met 3 november 2019. Mogen wij dit jaar weer op je rekenen? De winnaars worden begin januari bekend gemaakt.

Korting op de Amsterdam Light Festival rondvaart

17 oktober 2023

Van 30 november 2023 tot en met 21 januari 2024 wordt de grachtengordel van Amsterdam omgetoverd tot het unieke decor voor de twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival. Kunstenaars uit 8 verschillende landen hebben 24 kunstwerken en installaties gemaakt, waarmee de binnenstad van Amsterdam verlicht zal worden. Tot het begin van het festival kun je nu profiteren van een Vroege Vogel korting op de Amsterdam Light Festival rondvaart vanaf de Prins Hendrikkade.

Amsterdam Light Festival rondvaart: voordeel voor vroege vogels

De verkoop van de Amsterdam Light Festival rondvaart is al gestart, dit jaar eerder dan ooit! Wil jij profiteren van de Vroege Vogel kortingsactie? Wacht dan niet te lang en bestel je tickets snel en voordelig online.

Voor deze editie heeft het festival gekozen voor het thema 'LOADING… Revealing Art, AI and Tech'. Met dit thema vraagt het festival je na te denken over de invloed van technologie en kunstmatige intellegentie op het menselijke bestaan. Stephen Hawking waarschuwde ooit dat AI het einde van de mensheid kon worden, maar anderen denken juist dat AI de mensheid zal helpen.

Amsterdam Light Festival rondvaart: wacht niet te lang!

Wil je profiteren van de Vroege Vogel korting voor het Amsterdam Light Festival, dan is het verstandig om niet te lang te wachten met het bestellen van de tickets. Populaire dagen en tijden zijn namelijk al snel uitverkocht! Maar de belangrijkste reden om niet te lang te wachten is vanzelfsprekend het feit dat de kortingsactie maar tijdelijk geldig is! Grijp dus snel je kans om van het Amsterdam Light Festival te genieten met bijna 25% korting en boek online.

Amsterdam Light Festival Rondvaart

Alle Amsterdam Light Festival rondvaarten van LOVERS volgen de officiële vaarroute over de Herengracht en zijn inclusief een audiogids over de kunstwerken. De kunstwerken zijn verlicht vanaf 5 uur in de avond en blijven tot laat in de avond aan. Het is niet alleen de beste manier om meer informatie over de kunstwerken te krijgen, maar een rondvaart is ook een van de leukste uitjes volgens vele Nederlanders én toeristen.

Met de comfortabele en goed verwarmde boten van LOVERS Canal Cruises kun je lekker achterover leunen en genieten van het indrukwekkende uitzicht. Kom het zelf beleven met de Amsterdam Light Festival rondvaart van LOVERS Canal Cruises! Boek je tickets hier online.

Efteling-boot vaart door Amsterdamse grachten

Kaatsheuvel, 20 februari 2019

Samenwerking twee grootste attracties van Nederland

De komende twee jaar vaart een Efteling-rondvaartboot door de Amsterdamse grachten. Op deze manier wil de Efteling toeristen die onze hoofdstad bezoeken verleiden om ook een daguitstap naar het attractiepark in Kaatsheuvel te maken.

De samenwerking tussen de twee grootste attracties van Nederland ligt voor de hand legt algemeen directeur van de Efteling Fons Jurgens uit: ‘De Efteling is een internationale verblijfsbestemming, maar gasten kunnen vanuit Amsterdam ook gewoon een dagje langskomen. Heel veel toeristen die Nederland willen ontdekken maken met  LOVERS Canal Cruises een rondvaart door de grachten en de boten zelf zijn ook een bezienswaardigheid. Het is heel mooi om onze samenwerking op deze bijzondere manier vorm te geven.’

Gisteren maakte Fons Jurgens samen met Roodkapje de eerste tocht in de Efteling-boot. Zeker tot en met 2020 vaart deze dagelijks langs de Magere Brug, het Anne Frank Huis en andere Amsterdamse toeristische trekpleisters.

Ga op een virtuele rondvaart door de grachten van Amsterdam

6 oktober 2020

Aan het eind van de zomer was LOVERS Canal Cruises onderdeel van de Tiqets Awakening Weeks, waarin de wereldwijde heropening van attracties en musea werd gevierd. Op een schitterende nazomerse dag nam LOVERS Canal Cruises schipper Anthony de kijkers mee op een virtuele rondvaart door de Amsterdamse grachten.

Je kunt de rondvaart nu terug kijken en een gevoel krijgen voor wat je staat te wachten als je zelf op een boot stapt in Amsterdam.

 

Event Marry an Amsterdammer for the Day

LOVERS neemt deel aan een spannend nieuw evenement genaamd Marry an Amsterdammer for the Day. Aanstaande woensdag 5 juni kunnen Amsterdammers en toeristen een dag lang een symbolisch huwelijk aangaan. Dit initiatief van het Untourist Moment is gelanceerd om de relaties tussen toeristen en de lokale bevolking te verbeteren. Wed & Walk organiseert de ceremonie in de Posthoornkerk aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam.

Waarom het evenement wordt georganiseerd?

Het evenement Marry an Amsterdammer for the Day is het antwoord van Amsterdam op de commotie rond het overtoerisme. Samen met 200 hotels, gidsen, kunstenaars, sociale ondernemingen, musea en andere organisaties creëerden zij een beweging die bereid is om overtoerisme om te zetten in iets positiefs door toeristen een betekenisvolle ontmoeting te geven met een buurtbewoner. Het resultaat: laat bezoekers iets nieuws ontdekken en ervaren wat nuttig is voor de stad, de wereld, Amsterdam en elkaar. 

Informatie over het evenement

Trouwen met een Amsterdammer voor de Dag is het perfecte begin om overtoerisme om te zetten in iets positiefs. En je kunt meedoen aan de festiviteiten door te trouwen met een Amsterdammer voor de dag! Op woensdag 5 juni van 13.30 tot 14.00 uur kunt u trouwen in de Posthoornkerk. Trouwkleding is beschikbaar bij aankomst. Na een korte speed-date worden de koppels gecreëerd en vindt het huwelijk plaats. En na de ceremonie gaat u op huwelijksreis! Ok, sorry jongens. Geen echte vakantie. Maar je gaat wel naar een leuke activiteit met je pas getrouwde Amsterdammer. Je kunt een museum bezoeken, je nieuwe stiefkinderen ontmoeten of wat pannenkoeken eten.

Iedereen die betrokken is bij het evenement doet dit op basis van goede wil - wat betekent dat ze zich vrijwillig aanmelden. Dus grijp je kans en trouw (symbolisch) met een knappe Amsterdammer!

Als u meer wilt weten over het evenement, spring dan op een van onze rondvaarten en laat u persoonlijk door onze schippers uitnodigen.

Bezoek het Anne Frank Huis met de Hop On Hop off Boot tour

21 maart 2023

Iedereen kent de beroemde rode Hop On - Hop Off bussen van City Sightseeing die je kunt vinden in alle belangrijke steden over de hele wereld. In Amsterdam hebben we ze ook, maar we hebben ook iets anders, iets unieks: we hebben Hop On - Hop Off boten! Vanwege alle grachten in het centrum is een boot een uitstekende manier om je door de stad te verplaatsen.

Terwijl je van punt A naar punt B gaat met de Hop On - Hop Off boten heb je ook een geweldige sightseeing ervaring. Geniet van de prachtige historische grachten met de 17e-eeuwse grachtenpanden langs de oevers. Je vaart langs vele bezienswaardigheden zoals de Westerkerk, het Rijksmuseum en de Magere Brug.

Anne Frank Huis

De Hop On - Hop Off boot heeft meerdere haltes in de stad. Een van de haltes is bijvoorbeeld direct naast het Anne Frank Huis. Dat maakt het heel gemakkelijk om van en naar het Anne Frank Huis te komen.

Dit museum vertelt het verhaal van dagboekschrijfster Anne Frank. Het gebouw is het exacte huis waar Anne Frank en haar familie tijdens de oorlog hebben ondergedoken. Zelfs de verborgen kamers aan de achterkant van het huis zijn nog intact en te bezoeken.

Andere haltes van de Hop On - Hop Off boten zijn het Rijksmuseum, het Centraal Station, de Albert Cuypmarkt, de Amsterdam Icebar en nog veel meer. Dat maakt de Hop On - Hop Off boot een fantastisch vervoermiddel om de stad te ontdekken.

Een geweldige deal

Wij bieden je veel waarde voor je geld met de Hop On - Hop Off Boten. Wij bieden dit product aan in een 24-uurs ticket of een 48-uurs ticket, zo kun je het ticket kiezen dat het beste bij jouw bezoek aan Amsterdam past. Je kunt ook een combinatieticket kopen waarmee je toegang krijgt tot de Hop On - Hop Off boten en de bussen.

De bussen kunnen je naar plaatsen brengen die voor de boten moeilijker te bereiken zijn, zoals de Joods Historisch Museum en de Heineken Experience. Met het combiticket kun je dus met één kaartje alle bekende plaatsen bereiken. Zo krijg je nog meer waar voor je geld.

Bezoek het Anne Frank Huis en geniet van een rondvaart!

1 juni 2021

Er vertrekken veel rondvaarten in de buurt van het Centraal Station van Amsterdam. Dat is geweldig, want het ligt dicht bij het centrum en is goed bereikbaar. Maar soms ben je ergens anders in de stad en heb je zin in een ontspannende rondvaart over de Amsterdamse grachten. Een rondvaart duurt ongeveer een uur en is daardoor goed te combineren met andere activiteiten. Daarom bieden wij meerdere locaties waar je aan boord van een van onze schepen kunt gaan.

Een van deze locaties ligt direct naast het Anne Frank Huis. Dit museum was het huis en de schuilplaats van de joodse dagboekschrijfster Anne Frank tijdens de tweede wereldoorlog. Het is het op twee na best bezochte museum van Nederland en een must see als je in Amsterdam bent. Het verhaal van Anne Frank, die hier haar dagboek schreef is sinds de oorlog de hele wereld over gegaan.

Als je het museum verlaat is het belangrijk om alle indrukken die je daar hebt opgedaan op je in te laten werken. Een rondvaart door de Amsterdamse grachtengordel geeft je hier uitstekend de kans toe. Stap aan boord en zie meer van de Nederlandse hoofdstad.

Rondvaart door de Amsterdamse grachten

Het Anne Frank Huis, staat op de hoek van de Westermarkt en de Prinsengracht vanwaar onze rondvaart door Amsterdam vertrekt. De Prinsengracht is de vierde en langste van de hoofdgrachten in Amsterdam. De grachtenpanden die je onderweg tegenkomt zijn veelal gebouwd tijdens de Gouden Eeuw, waardoor ze van grote historische waarde zijn. 

Andere beroemde gebouwen die je tijdens de rondvaart door Amsterdam tegenkomt zijn de Noorderkerk, de Noordermarkt en de Westerkerk. Maar deze rondvaart blijft niet op de Prinsengracht. Hoewel elke rondvaart uniek is, bezoek je waarschijnlijk ook de andere drie hoofdgrachten van de grachtengordel in het historische centrum van de stad, de Keizersgracht, de Herengracht en de Singel. 

De 17e-eeuwse grachtengordel staat sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens de rondvaart zie je ook beroemde bezienswaardigheden zoals de Negen Straatjes, de Magere Brug en de Amstel waar Amsterdam haar naam aan dankt.

Veel waarde

Met de opstaplocatie van onze rondvaartboot zo dicht bij het Anne Frank Huis en een leuke online korting, is dit een geweldige deal. De boot heeft frequente afvaarten op elke dag van de week. De moderne boten hebben een audiosysteem in 19 talen, zodat iedereen alles over de omgeving in hun eigen taal kan horen. 

Wil je ergens anders opstappen om door het UNESCO werelderfgoed van de Amsterdamse grachtengordel te varen? Wij bieden ook rondvaarten door Amsterdam aan vanaf het Centraal Station en vanaf het Leidseplein.

Alles wat je ooit wilde weten over de Amsterdamse grachten!

6 april 2021

De Nederlandse hoofdstad staat bekend om haar grachten, maar waarom zijn er grachten in Amsterdam? Hoeveel zijn er en hoe lang zijn ze samen? Hier lees je de belangrijkste informatie over een van de grootste attracties van de stad.

Geschiedenis

Rond het jaar 1250 is Amsterdam gesticht met de bouw van de Dam. De stad ontleent haar naam aan de Dam. Tot de dag van vandaag is de dam het hart van de stad. Het naam komt van “Aeme Stelle Redamme” en is middeleeuws Nederlands voor: “Dam in een waterig gebied”. In de middeleeuwen zijn de grachten gegraven voor verdediging van de stad en waterbeheer. De verdedigingsgrachten binnen de stadsmuren verloren hun functie door stadsuitbreidingen. Uiteindelijk is de stad schatrijk geworden door diezelfde grachten, namelijk door transport van koopmansgoederen.

Grachtengordel

In de 17e eeuw werd rondom de Burgwallen en de Lastage in drie opvolgende sectoren (noordwest, zuidwest en zuidoost) de beroemde grachtengordel gegraven, met de hoofdgrachten (Nieuwe) Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht en diverse dwarsgrachten. De Amsterdamse grachtengordel is een systeem van straten, kades, bruggen en woonhuizen op tamelijk identieke kavels van gelijke lengte en breedte met gesloten binnentuinen, de zogenoemde keurblokken. Veel grachtenpanden getuigen vanaf de gracht of de straatkant van de welvaart in de Gouden Eeuw, maar in de meeste gevallen van de 18e eeuw.

UNESCO Werelderfgoedlijst

De Amsterdamse grachtengordel is op 1 augustus 2010 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst, als negende van alle UNESCO locaties in Nederland. UNESCO is de organisatie van de Verenigde Naties voor Educatie, Wetenschap en Cultuur. Een speciale commissie heeft met de Werelderfgoedlijst als taak om waardevolle cultuurhistorische locaties en natuurlandschappen wereldwijd te bepalen. Dit werelderfgoed is zo uniek dat het bewaard moet blijven voor toekomstige generaties.

Grachten nu

Amsterdam is tot op de dag van vandaag de waterigste stad ter wereld. De grachten hebben een belangrijke functie in het scheepvaartverkeer, voornamelijk voor toeristische doeleinden, zoals de Amsterdamse rondvaartboten. De belangrijkste rol van de grachten is echter nog steeds de waterbeheersing.

Amsterdam Light Festival 2023 - 2024

27 november 2023

Het Amsterdam Light Festival heeft een nieuwe editie in de winter van 2023-2024. Ontdek hoe prachtige lichtinstallaties het water kleuren en Amsterdam veranderen in een stad van licht. Met een rondvaart van LOVERS Canal Cruises zie je de stad zoals je hem nog nooit hebt gezien.

Zie de prachtige kunstwerken van het Amsterdam Light Festival 20223 - 2024

Het thema van het Amsterdam Light festival 2023-2024 is LOADING...Revealing ART, AI and Tech. Van 30 november tot en met 21 januari staan er 24 nieuwe lichtkunstwerken in en langs de Amsterdamse grachten. De kunstenaars, uit acht verschillende landen, hebben elk hun eigen interpretatie van het thema gegeven.

Het is onmiskenbaar dat technologie en kunstmatige intelligentie een grote invloed hebben gehad en zullen blijven hebben op de menselijke ervaring en onze samenlevingen. De kunstwerken kijken naar de realiteit waarin we nu leven, de toekomst die technologie en AI kunnen brengen en hoe dit de mensheid beïnvloedt. Of onze groeiende band met technologie en AI positief of negatief zal zijn, valt nog te bezien.

Ontdek de oase van licht in de hoofdstad

Ben jij benieuwd welke vorm deze lichtinstallaties aannemen? Ontdek ze dan vanaf de eerste rij met een rondvaart langs de route van het Amsterdam Light Festival 2023-2024. Tijdens onze professionele boottochten met audiogids leer je alles over de lichtinstallaties en de kunstenaars.

LOVERS Canal Cruises biedt drie opties om van het Amsterdam Light Festival te genieten. Je kunt op de boot stappen vanaf twee verschillende locaties vlak voor de deur van het Amsterdam Centraal Station, bij de hoofdsteiger van LOVERS en bij Restaurant Loetje. De derde optie combineert een gewone rondvaart overdag met een Amsterdam Light Festival rondvaart om de grachten vanuit alle beste hoeken te bekijken.

Atlas by Jon Voss

Niet te missen lichtkunstfestival

Als je door de grachten vaart, kijk dan uit naar Atlas van Jon Voss, die is getransformeerd van een titaan die de hemel draagt tot technologie dat een dorp draagt. Het werk Is it really you? van Studio Mast herinnert ons aan de onbedoelde gevolgen van het gebruik van AI. En Cell Phone van Liam Campbell confronteert ons met onze afhankelijkheid van onze mobiele telefoons.

Atelier Haute Cuisine ging nog een stapje verder met Artificial Humans, een werk dat deels is gemaakt met AI-generator Dall-E 2. Pool of dreams van Vibhor Sogani is gevuld met dromen over een perfecte technologische utopie. En een kunstwerk dat moeilijk te missen zal zijn, is te zien op het Scheepvaartmuseum, dat een canvas wordt voor Waves van Florian & Michael Quistrebert.

Boek je Amsterdam Light Festival tickets met korting online

Het belooft weer een spetterende editie te worden die een oase van licht brengt in de donkere wintermaanden. Beleef het van dichtbij met je familie en vrienden of plan een romantische date met je partner. Boek direct je tickets online en ervaar het Amsterdam Light Festival 2023 - 2024 vanaf een warme en comfortabele boot.

Tijdens het Amsterdam Light Festival kunnen LOVERS gasten exclusief met korting parkeren in de Qpark garage aan de Prins Hendrikkade. Kijk voor beschikbaarheid en het reserveren van een parkeerplek op deze speciale website van Qpark. Heb je vragen? Check dan snel onze speciale Amsterdam Light Festival FAQ.