Bezienswaardigheden en klanken van de Prinsengracht

De Prinsengracht, genoemd naar de Prins van Oranje, is een van de vier hoofdgrachten in de Amsterdamse grachtengordel, die in augustus 2010 zijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De gracht is 3,2 kilometer lang en loopt parallel aan de Keizersgracht. De aanleg van de Prinsengracht begon in 1612, in een tijd dat de stad exponentieel groeide. De gracht wordt wordt overbrugd door 14 bruggen, herbergt een LOVERS Canal Cruises steiger en biedt tal van bezienswaardigheden en klanken om van te genieten.

Anne Frank HuisAnne Frank Huis

Onze aanlegsteiger aan de Prinsengracht ligt direct naast het Anne Frank Huis, het voormalige huis en de schuilplaats van de wereldberoemde, Joodse dagboekschrijfster Anne Frank. Het is het op twee na meest bezochte museum in Nederland en een must see als je in Amsterdam bent. Het was hier waar Anne Frank met haar familie, de familie Van Pels en Fritz Pfeffer twee jaar ondergedoken zaten in een geheim achterhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de hoop de oorlog te overleven.

De huidige ingang van het museum ligt net naast de gracht, met uitzicht op de markt en de Westertoren, maar de deur van Prinsengracht 263, het oorspronkelijke huis, is vanaf het water te zien. In 1955 werd het gebouw bijna gesloopt, omdat men van plan was op deze plaats een fabriek te bouwen, maar een campagne om het gebouw te redden en het op de lijst van beschermde gebouwen te plaatsen, had succes. In 1960 werd het gebouw voor het eerst als museum geopend.

Noorderkerk

Verder naar het noorden langs de gracht, ligt de Noorderkerk in de Jordaan. Deze protestantse kerk werd gebouwd in het begin van de 17e eeuw en ontworpen door Hendrick de Keyser, die ook de Westerkerk en de Zuiderkerk ontwierp. De Noorderkerk heeft een symmetrische, kruisvormige plattegrond, die de idealen van de Renaissance en het protestantisme weerspiegelt. Het unieke ontwerp van de kerk combineert een achthoekige plattegrond met een bouwwerk in de vorm van een Grieks kruis, met vier even lange armen en een kleine toren in het midden van het kruis.

De Noorderkerk ligt aan de Noordermarkt, waar ook een gezellige en kleurrijke markt is. Al sinds de 17e eeuw is hier een markt, begonnen als potten-, pannen- en lapjesmarkt, maar tegenwoordig biedt de markt veel voor de moderne consument. Op maandagochtend en op zaterdag is het aanbod hier vrij uniek, met antiek en curiosa, boeken en prenten, bijzonder textiel, glas en serviesgoed, zelf ontworpen sieraden, vintage kleding, schilderijen en grafische kunst, tassen van gerecycled canvas en nog veel meer.

Opmerkelijke gevelsHals gevels

De gevels van de grachtenpanden in de Amsterdamse grachtengordel behoren tot de meest beeldbepalende kenmerken van de stad. Langs de Prinsengracht vindt je verschillende soorten gevels. Op de hoek met de Brouwersgracht, bijvoorbeeld, kunt je bij Prinsengracht 2-4 een trapgevel zien, waarbij de gevel zich naar boven toe trapsgewijs versmalt.

Bovenaan Prinsengracht 300 zie je het perfecte voorbeeld van een klokgevel; de bijnaam van het gebouw is ‘de Roode Vos’, er staan er dan ook twee op het gebouw afgebeeld. Eén boven de deur en de andere boven het bovenste raam in de gevel. Prinsengracht 833 tot 839 hebben identieke halsgevels en Prinsengracht 556 biedt een typisch voorbeeld van een 19e-eeuwse zogenaamde Ojief tuitgevel.

Westertoren

Op een steenworp afstand van het Anne Frank Huis staat de grootste protestantse kerk van Nederland, de Westerkerk. In tegenstelling tot de Noorderkerk, die dezelfde ontwerper had, heeft de Westerkerk een meer traditioneel basiliekontwerp, in de vorm van twee met elkaar verbonden Griekse kruisen, ook wel een patriarchaal kruis genoemd.

De toren van de kerk, bekend als de Westertoren, is met 87 meter de hoogste kerktoren van Amsterdam en is zelfs in de dichtbevolkte stad Amsterdam al van enige afstand te zien. De toren is bekroond met de keizerskroon van Maximiliaan I.

Net boven de wijzerplaten van de toren bevindt zich het carillon, dat 51 klokken telt. Het is het enige carillon in de stad dat alle vierentwintig uren slaat, en ook elk half uur en zelfs een kort deuntje op het kwart uur. En elke dinsdag om 12 uur geeft de beiaardier van de stad een concert van een uur dat tot ver in de omtrek te horen is.

Prinsengrachtconcert

Sinds 1981 vindt op de Prinsengracht elk jaar in augustus een gratis openluchtconcert van klassieke muziek plaats. Het orkest neemt plaats op een ponton dat voor Hotel Pulitzer voor anker ligt en de gracht vult zich met de boten van het publiek. Traditioneel wordt het concert afgesloten met een vertolking van "Aan de Amsterdamse grachten".

Het concert maakt sinds 1988 deel uit van het Grachtenfestival, maar het wordt nog steeds zelfstandig georganiseerd. Het Grachtenfestival is een tiendaags festival verspreid over de stad, met klassieke muziek, jazz en muziek uit andere culturen.

De geschiedenis van de Pride Amsterdam botenparade

In augustus 2021 viert de Nederlandse hoofdstad voor de 25e keer Pride Amsterdam. Sinds het prille begin van Pride Amsterdam in 1996 omvat het festival een botenparade door de 17e-eeuwse grachtengordel van de stad, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Omdat we de routes van onze cruises altijd aanpassen aan de hoeveelheid verkeer op de grachten en de grootte van de boot, kunnen we cruises blijven aanbieden, zelfs tijdens de Canal Parade.

Ooit in 1996Amsterdam Gay Pride in the 90s credit ANP Archive

Amsterdam Pride, zoals het festival toen werd genoemd, was nooit bedoeld als een demonstratie voor gelijke rechten. In plaats daarvan was het evenement bedoeld om Amsterdam als homo-uitgaansstad te promoten en om de vrijheid en diversiteit van de stad te vieren.

Het idee voor een botenparade kwam uit het bid book voor de Gay Games van 1998, dat in 1992 werd gepresenteerd. Het evenement werd onderdeel van Amsterdam Pride, twee jaar voorafgaand aan de Gay Games, op 3 augustus 1996, bestond uit minstens 45 boten van verschillende afmetingen en werd bijgewoond door 20.000 toeschouwers. Vanaf dat moment groeide het evenement in omvang en populariteit, in 1997 was het aantal toeschouwers al verdrievoudigd.

Door de jaren heen

De botenparade is een jaarlijks hoogtepunt geworden van het festival, dat is uitgegroeid tot een negendaags evenement en wereldwijd een van de beste en grootste vieringen in zijn soort is. Sinds 2001 heeft Pride Amsterdam verschillende thema's voor het festival gekozen om de aandacht te vestigen op specifieke aspecten of om speciale gelegenheden te vieren.

In 2001 was het thema “Verdraagzaamheid”, in dit jaar maakten voor het eerst boten die de Arabische en Joodse gemeenschap vertegenwoordigden deel uit van de parade. Het was ook het jaar waarin Nederland het eerste land ter wereld werd dat het burgerlijk huwelijk tussen koppels van hetzelfde geslacht legaliseerde en adoptierechten toekende aan koppels van hetzelfde geslacht.

Hoewel Pride Amsterdam geen demonstratie is, schrikt de organisatie er niet voor terug om aandacht te vragen voor LGBT+ acceptatie in de wereld en welke stappen er nog genomen moeten worden om dit te verbeteren. In 2005 toonde de eerste boot in de parade een grote foto van twee Iraanse jongens die werden opgehangen vanwege hun seksuele geaardheid.

In 2011 werd de botenparade voor het eerst aangevoerd door een boot met militairen in uniform, ook de voormalige Amerikaanse luitenant Dan Choi en de Britse marineofficier Mandy McBain stonden op deze boot.

Canal Parade2015 was het twintigjarig bestaan van de Amsterdam Gay Pride, zoals die inmiddels bekend stond, en de vraag: "wat is er in twintig jaar bereikt en wat is er veranderd?" stond centraal tijdens het festival. De botenparade vroeg dat jaar aandacht voor de situatie van homoseksuele vluchtelingen, daklozen en de overzeese gebiedsdelen van het Koninkrijk der Nederlanden.

In 2017 veranderde het festival zijn naam in Pride Amsterdam om de LHBTI-doelgroepen beter te bedienen, inhoudelijk te verstevigen en inclusief te zijn voor iedereen. Veel deelnemers grepen het jaarthema "This is my Pride" aan om serieuze, zware onderwerpen te bespreken tijdens de beroemde botenparade, met onder meer een Iraanse boot en een Zelfmoordpreventieboot.

2019's Pride Amsterdam thema was "Remember the past, create the future" ter herinnering aan de Stonewall rellen die 50 jaar eerder uitbraken in New York, een iconisch moment dat nooit vergeten mag worden. Leden van Pride Amsterdam liepen dat jaar zelfs mee in de parade in New York tijdens World Pride. 2019 was ook het jaar dat Pride Amsterdam werd toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland.

Het heden en de toekomst

De wereldwijde evenementen van 2020 en 2021 hebben ervoor gezorgd dat het 25-jarig jubileum van Pride Amsterdam nog meer zal verschillen van eerdere jaren dan wat de organisatie had gehoopt. Hoewel er dit jaar geen botenparade is, is het zeker dat het evenement terugkomt.

Op de website van de organisatie kun je precies zien welke evenementen dit jaar wel deel uitmaken van Pride Amsterdam. Wij kunnen niet wachten tot de grachten weer gevuld zijn met 80 boten die de vrijheid vieren om echt jezelf te zijn en te houden van wie je wilt.

Een Amsterdamse zomer om niet te vergeten

Ben je klaar om de zomer van je leven te beleven in Amsterdam nu je eindelijk weer kunt genieten van alle geweldige cultuur die deze stad te bieden heeft? Wij werken samen met Tiqets om je te helpen je reis inspiratie terug te krijgen deze zomer. Ben je klaar om Amsterdamse herinneringen te maken? Dit zijn onze tips voor deze zomer.

Geniet van een Semi-open boot rondvaartSemi-open boot

De Semi-open boot rondvaart is misschien wel de allerbeste zomerse rondvaartoptie die er is. Op zonnige dagen is de boot open om je een onbelemmerd uitzicht op de grachtenpanden en de architectuur van de stad in de zon te geven. En als het Nederlandse weer omslaat, is de boot gemakkelijk te sluiten met een glazen dak, zodat je blijft genieten van de unieke charme van Amsterdam.

De Semi-open boot rondvaart duurt ongeveer een uur en brengt je naar de belangrijkste bezienswaardigheden van Amsterdam. Tijdens deze boottocht vaar je door de Amsterdamse grachtengordel inclusief de Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht, die dateren uit de 17de eeuw en op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Afkoelen in de Amsterdam Icebar

Er zijn zomerdagen in Amsterdam dat het gewoon te warm is om buiten op straat of in de parken te lopen. Een geweldige plek om af te koelen is de Amsterdam Icebar, letterlijk de coolste bar van de stad. In de Amsterdam Icebar ga je mee met de bemanning van de 16e eeuwse Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz op zijn reis naar Nova Zembla, een eiland in het Noordpoolgebied.

Een bezoek aan de Amsterdam Icebar is inclusief 3 gratis drankjes en ze geven je een warme jas en handschoenen zodat je niet al die lekkere zomerwarmte verliest als je omringd bent door ijs. Van de muren tot de sculpturen en de glazen waar je uit drinkt, alles in de Icebar is gemaakt van ijs.

Snack op een pizza tijdens het varen

Als je je rondvaart liever later op de dag maakt, waarom zou je dan niet genieten van een heerlijke New York Pizza terwijl je de stad vanaf het water bekijkt. De New York Pizza by LOVERS cruise geeft je de kans om een extra dimensie aan je rondvaart te geven. Het is de perfecte combinatie van eten met uitzicht, terwijl je door enkele van de 100 kilometer waterwegen van de stad vaart.

Je hebt de keus uit verrukkelijke pizza's en zelfs de drankjes zijn inbegrepen, van een ijskoud Heineken biertje tot wijn en frisdrank. En ook het toetje is niet vergeten, je sluit deze cruise af met een Cookie Dough Chocolate Chip ijsje.

Amsterdam Pride door de gehele stadAmsterdam Pride

Het grootste feest van de stad vindt eind juli en begin augustus plaats. Tijdens de negen dagen van Amsterdam Pride viert de stad, en iedereen in de stad, de vrijheid in Amsterdam, de vrijheid om echt jezelf te zijn en te houden van wie je wilt. Het festival is uitgegroeid tot een wereldberoemd evenement waar de LGBTQIA+ gemeenschap echt de toon zet in de stad.

Elke dag zijn er verschillende evenementen, zoals straatfeesten, kunst, voorstellingen, een Pride Walk om aandacht te vragen voor de situatie van LGBTI's in landen waar homoseksualiteit illegaal is en, wat vaak wordt beschouwd als het belangrijkste evenement, een grote parade op de Amsterdamse grachten, die meestal van het Westerdok over de Prinsengracht, de Amstel, de Zwanenburgwal en de Oudeschans naar het Oosterdok gaat.

Muziekfestival op de grachten

Het jaarlijkse Grachtenfestival is een tiendaags festival in augustus verspreid over de stad. Het is de muzikale zomerse belevenis voor klassieke muziek, jazz, maar ook muziek uit andere culturen. Jonge musici van over de hele wereld verrassen je met hun eigen muzikale verhaal. Wil je kennismaken met de rijzende sterren van de toekomst, dan is het Grachtenfestival de plek waar je moet zijn.

Gedurende de festivals zijn er concerten in parken, populaire toeristische attracties, hotels, kerken en, jawel, concertzalen en andere traditionele muzieklocaties. Verleden, heden en toekomst komen samen in eigentijdse combinaties van musici, genres en locaties. De stad Amsterdam, van oost naar west en van noord naar zuid, dient als festivalterrein.

Jouw zomer om niet te vergeten

De wereld begint langzaam uit de lockdown te komen, waardoor dit meteen een zomer wordt om nooit te vergeten. Het is tijd om naar buiten te gaan en de wereld weer te verkennen. Amsterdam is er zeker klaar voor om weer bezoekers te ontvangen, maar Tiqets heeft ook een aantal must-see locaties gekozen op andere locaties over de hele wereld, zoals Spanje, Italië en de VS.

De beste attracties in Amsterdam

De stad Amsterdam staat wereldwijd bekend om haar grachten, musea en de Wallen. En hoewel dit zeker must-sees zijn tijdens uw bezoek aan Amsterdam, is er nog zoveel meer te zien en te doen in de Nederlandse hoofdstad. De stad biedt geschiedenis en avontuur, maar ook het onverwachte en het ongelooflijke. Dit zijn onze favoriete attracties in Amsterdam.

Maak een rondvaart door de grachtenLOVERS Canal Cruise

We hoeven het niet te ontkennen, we zijn gepassioneerd over de grachten van Amsterdam en geloven echt dat een rondvaart door de grachten de beste manier is om ze te zien, erover te leren en ervan te genieten. LOVERS biedt verschillende soorten rondvaarten aan en elke rondvaart is anders dan de vorige.

Of je nu op zoek bent naar een traditionele rondvaart, een open boot ervaring of als je iets wilt eten terwijl je geniet van de bezienswaardigheden, LOVERS heeft de rondvaart voor jou. Terwijl je door de wijken van Amsterdam vaart, zoals de Jordaan, de Negen Straatjes of de Pijp, zie je bezienswaardigheden zoals de Amstel, waaraan de stad haar naam te danken heeft, het Anne Frank Huis en de iconische Magere brug.

Bezoek het nationale museum

Het Rijksmuseum is het nationale museum van Nederland en bevat meer dan 8000 kunstschatten en historische voorwerpen die 800 jaar Nederlandse geschiedenis beslaan. Binnen vind je enkele van de beroemdste werken van de Nederlandse meesters, zoals De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn en Het melkmeisje van Johannes Vermeer.

Maar de schoonheid is niet alleen binnen te zien in het Rijksmuseum. Het gebouw zelf is ook een foto of twee waard. Gelegen aan het Museumplein, met duidelijke renaissance en gotische invloeden, is het Rijksmuseum werkelijk het toppunt van architectonisch talent, ontworpen door dezelfde man die het Centraal Station van Amsterdam ontwierp, Pierre Cuypers.

Neem een kijkje onder je huidPlastinated body at BODY WORLDS

In het centrum van de stad, op het Damrak, kun je bij BODY WORLDS: The Happiness Project meer te weten komen over jezelf, je lichaam en hoe je zelf invloed kunt uitoefenen op hoe gelukkig je bent. Met 200 echte, geplastificeerde, menselijke lichamen neemt BODY WORLDS je mee op een fascinerende reis door het menselijk lichaam.

De tentoonstellingen zijn interactief en thematisch opgezet, met ruimtes gewijd aan het hart, de levenscyclus, voeding en de rol die geluk speelt in de vorming van ons lichaam en ons leven. Een ticket voor BODY WORLDS is inclusief een gratis InBody Scan, die meet of je lichaam echt in balans is. Leeftijd, geslacht en lichaamstype worden allemaal meegenomen in de berekening van je lichaamssamenstelling.

Ontdek het poolgebied

De Amsterdam Icebar is een van de meest unieke attracties van de stad, omdat alles er van ijs is gemaakt. Deze verbazingwekkende bar wordt op een constante temperatuur van -10 graden Celsius gehouden, waardoor je de kans krijgt om echt te ervaren hoe het verkennen van het Noordpoolgebied zou kunnen zijn. In de Amsterdam Icebar sluit je je aan bij de bemanning van de Nederlandse poolreiziger Willem Barentsz, die aan het eind van de 16e eeuw probeerde een snellere route naar Indië te vinden.

Helaas zijn Barentsz en zijn crew meer dan een jaar gestrand geweest op het eiland Nova Zembla. Het is dus maar goed dat je kaartje voor de Amsterdam Icebar 3 gratis drankjes bevat en je ook nog een warme jas en handschoenen krijgt. De drankjes worden geserveerd in glazen van ijs en ook voor de kunst die je in de ijsbar omringt is gemaakt van ijs.

Ontdek de geheimen van de WallenRed Light Secrets windows

De Wallen is waarschijnlijk de bekendste en beruchtste buurt van Amsterdam. En toch is er zoveel dat mensen niet weten over de buurt en de mensen die er wonen en werken. Red Light Secrets is 's werelds eerste Prostitutiemuseum en geeft antwoord op veel van je vragen.

In het Prostitutiemuseum zie je de kamers van prostituees van binnen, hoor je hun verhalen en kom je alles te weten over de geheimen van 's werelds oudste beroep. Het museum is gevestigd in een beroemd bordeel dat nog in zijn oorspronkelijke staat verkeert. Je krijgt zelfs de kans om achter een van de ramen te gaan zitten om te voelen hoe het echt is om vanaf de straat bekeken te worden.

Leer meer over 's werelds beroemdste biermerk

Iedereen herkent de beroemde groene bierflesjes (of blikjes) met de rode ster van 's werelds bekendste biermerk, Heineken. De Heineken Experience is een hypermoderne interactieve rondleiding in de historische brouwerij van een van 's werelds grootste bierbrouwers. Oorspronkelijk gebouwd in 1867, werd dit enorme gebouw in 1991 omgebouwd tot een museum en bezoekerscentrum. Sindsdien is het uitgegroeid tot een razend populaire toeristische attractie.

De Heineken Experience is informatief, interactief en heerlijk. Je leert meer over de Nederlandse tradities op het gebied van bier drinken, ziet het Heineken brouwproces uit de eerste hand en proeft de nootachtige smaak van gerst. Tijdens de rondleiding zie je hoe deze ooit kleine, Nederlandse brouwerij uitgroeide tot 's werelds meest vooraanstaande biermerk.

Bekijk De zonnebloemen en De sterrennachtZonnebloemen

Van Gogh is misschien wel de beroemdste van de Nederlandse meesters, hoewel velen buiten de landsgrenzen zijn naam verkeerd uitspreken. In het Van Gogh Museum kun je meer te weten komen over het leven van Vincent van Gogh, zijn brieven lezen en zijn schilderijen en tekeningen bekijken. Een bezoek aan het Van Gogh Museum is een unieke ervaring.

Het museum bezit de grootste verzameling van werken van Vincent van Gogh ter wereld, waaronder meer dan 200 van zijn schilderijen, 500 tekeningen en meer dan 750 brieven. Het biedt de mogelijkheid om de ontwikkelingen van de kunstenaar te volgen en zijn schilderijen te vergelijken met werken van andere kunstenaars uit de 19e eeuw, zoals Gauguin, Manet en Pissarro. Het museum presenteert ook tentoonstellingen over verschillende onderwerpen uit de kunstgeschiedenis van de 19e eeuw.

Geloof het ongelooflijke

Amsterdam kent vele bijzondere en ongelooflijke bezienswaardigheden, zoals het smalste huis, dat slechts 2 meter breed is. Maar als je je echt wilt omringen met ongelofelijke bezienswaardigheden en verhalen, ga dan naar Ripley's Believe It or Not! Amsterdam, waar je je kunt vergapen aan honderden zeldzame en ongewone voorwerpen en waar je je handen uit de mouwen kunt steken met ongelooflijke interacties.

Bij Ripley's Believe it or Not! Amsterdam betreed je de wereld van het ongelooflijke en het bizarre. Hier wordt 's werelds meest opmerkelijke verzameling van natuurlijke, wetenschappelijke, artistieke en menselijke rariteiten tentoongesteld. Je wordt ondergedompeld in artefacten, ongelooflijke kunst, dierlijke rariteiten, memorabilia uit de popcultuur en interactieve spelletjes die moeilijk te geloven zijn, maar toch waar. Van echte gekrompen mensenhoofden tot 's werelds langste vingernagels, mensen zeggen dat het een van de vreemdste plekken in de stad is.

Waardeer het water in Amsterdam

Op 22 maart van elk jaar vieren we Wereldwaterdag, waarbij water wordt gevierd en aandacht wordt gevraagd voor de wereldwijde watercrisis. Omdat Amsterdam een stad vol water en grachten is, is de kwaliteit van het water belangrijk voor iedereen in de stad. Met meer dan 100 km aan grachten en meer dan 1900 bruggen weet de stad Amsterdam wel het een en ander over watermanagement.

Ooit was de Dam van Amsterdam een dam tussen de Amstel en de Zuiderzee, waaraan de stad zijn naam te danken heeft. Toch is het tegenwoordig een van de weinige plekken in de stad die je niet per boot kunt bereiken, het dichtstbij is het Damrak, de Oudezijds Voorburgwal of het Singel.

Grachten in Amsterdam

De eerste grachten werden gegraven voor de waterhuishouding en als verdedigingswerken van de stad. Naarmate de stad groeide en de stadsmuren verder naar buiten werden verplaatst, werden de opeenvolgende vestinggrachten onderdeel van de binnenstad en werden ze hergebruikt als grachten om te helpen bij het lokale vervoer van handelswaar. Dit gaf de stad haar unieke uiterlijk en grachtengordel.

In de 17e eeuw groeide de Nederlandse handel exponentieel, in een tijd die bekend werd als de Gouden Eeuw voor het land, en er werd een ambitieus project gestart dat 50 jaar in beslag nam. Dit project creëerde de vier belangrijkste grachten van de stad en de grachtenpanden die aan hun oevers staan, de Herengracht, Keizersgracht, Prinsengracht en Singel.

Kwaliteit van het waterBikes pulled from the canals

In het verleden hebben Amsterdam en haar inwoners het water dat door de stad stroomde niet op de juiste waarde geschat. Honderden jaren lang werden de grachten behandeld als vuilnisbelten en riolen en tot halverwege de 19e eeuw stond het water in de grachten stil, wat niet hielp om van de stank af te komen.

Maar vandaag de dag is het water in Amsterdam schoner dan het ooit is geweest. Het schoonhouden van het grachtenstelsel begon met de bouw van het stoomgemaal Zeeburg in 1879. Het gemaal spoelde de stad door met schoon water uit de Zuiderzee. En de situatie werd verder verbeterd toen de binnenstad in 1935 op de riolering werd aangesloten, al duurde het tot 1987 voordat de hele grachtengordel was aangesloten.

Tegenwoordig gaan 14 van de 16 bestaande watersluizen rond de stad drie keer per week dicht, zodat schoon water uit het IJsselmeer kan worden rondgepompt. De stroming die door de pompen ontstaat, duwt het vuile water door de open sluizen aan de andere kant van de stad naar buiten.

Maar er is meer dan vuil in de Amsterdamse waterwegen, één van die dingen is heel specifiek Nederlands. Elk jaar worden tussen de 12.000 en 15.000 fietsen uit de grachten gehaald door schuiten met daarop kranen gemonteerd. Lokaal staat dit schoonmaak proces bekend als fiets vissen.

Het schonere water heeft weer leven in de grachten gebracht. Ongeveer 20 verschillende soorten vissen en krabben leven onder het wateroppervlak en zij trekken watervogels aan zoals reigers, eenden, meerkoeten, meeuwen en zelfs aalscholvers. Maar het zijn niet alleen vissen die in de grachten zwemmen.

Ook mensen zwemmen nu af en toe door de stad. Zoals tijdens de Amsterdam City Swim, een liefdadigheidsevenement waarbij geld wordt ingezameld voor de bestrijding van ALS. Belangrijk om te weten: zwemmen in de grachten is illegaal en je loopt het risico op een boete van 140 euro. Als je in de zomer last hebt van de Amsterdamse hitte, volg dan het voorbeeld van de bewoners van de stad over waar je het beste kunt zwemmen.

De meest romantische bruggen van Amsterdam

Onze hoofdstad is wereldwijd bekend door haar grachten en wordt vaak zelfs het Venetië van het noorden genoemd. De stad heeft meer dan 100 kilometer aan waterwegen en gezien ons nationale vervoersmiddel de fiets is in plaats van een boot heeft de stad ook een groot aantal bruggen.

Meer dan 1900 zelfs en hoewel vele een naam hebben, hebben ze allemaal een nummer. Nummer 1 ligt in het centrum van de stad en de hogere nummers liggen in de buitenwijken. Om een lijst met de beste bruggen van de stad te maken is bijna onmogelijk, maar dit zijn een paar van de meest romantische bruggen in Amsterdam.

De magere brug

Misschien wel de meest bekende brug, internationaal gezien, en de meest gefotografeerde brug van de stad is een uitstekende plek om deze lijst te beginnen. De Magere brug is alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers, en overbrugt de Amstel tussen de Kerkstraat en de Nieuw Kerkstraat.

Met nummer 242, heeft deze houten, dubbele ophaalbrug een rijke historie die terug gaat tot eind 17e eeuw. De eerste versie van deze brug had 13 bogen, terwijl vandaag nog maar 9 bogen zijn. De middelste boog wordt gebruikt door de rondvaartboten en ander verkeer op de rivier om onder de brug door te varen.

En wat maakt deze eeuwen oude brug zo romantisch? Volgens lokale legendes zorgt een zoen tussen geliefden op of onder de brug ervoor dat ze elkaar eeuwig zullen liefhebben. En als de brug ’s avonds is verlicht met 1200 led lichtjes is die legende niet eens zo moeilijk om te geloven.

Liefdesbruggetje

Van eeuwige liefde is het maar een klein sprongetje naar een van de kleinere bruggetjes in de stad, hier worden vaak huwelijksaanzoeken gedaan en trouwfoto’s gemaakt. Het Liefdesbruggetje, nummer 172, loopt over een afvoersysteem in het Sarphatipark. Er kunnen geen boten onder de brug door, maar vele gaan er te voet overheen.

Als je op de dit houten voetgangersbruggetje staat ben je omringd door groen en heb je goed zicht op een groot gedeelte van het park. Kijkend vanaf de waterkant kun je een enorme zwerfsteen onder de brug zien liggen.

ReguliersgrachtReguliersgracht bridges lined up

Deze korte gracht van iets meer dan 500 meter verbind de Herengracht aan de Lijnbaansgracht en kruist de Keizersgracht en Prinsengracht. Ondanks de beperkte lengte wordt deze gracht toch overspand door zeven bruggen (#31, 39, 40, 72, 73, 74 en 81) die je het beste kunt zien vanaf een rondvaartboot, want dan kun je ze alle zeven tegelijk zien, tenminste als je op het juiste moment kijkt.

Alle zeven zijn welfbruggen en worden ’s avonds verlicht, wat bijdraagt aan hun romantische en bijna magische karakter. Tijdens een rondvaart over dit kanaal vindt geregeld een verborgen kus of zelfs een huwelijksaanzoek onder een brug plaats.

Staalmeesterbrug

Deze klassieke Nederlandse ophaalbrug (nr. 227) overspant de Groenburgwal. Tot 2015 hingen vele koppels een liefdesslot aan de tuidraden van de brug, helaas is de Nederlandse Pont des Arts niet gebouwd om het extra gewicht van de vele slotjes constant te dragen en werden ze verwijderd door de gemeente. Tegenwoordig ontdoet de gemeente de brug regelmatig van nieuw opgehangen slotjes.

Vanaf de Staalmeesterbrug, uitkijkend over de met bomen geflankeerde gracht, heb je een prachtig uitzicht op de Zuiderkerk, een 17e-eeuwse protestantse kerk. Veel bekende kunstenaars hebben dit uitzicht geschilderd, waaronder Claude Monet.

Kerst aan boord bij Lovers

Hier bij Lovers laten we de feestdagen niet zo maar langs ons heen gaan, zoals te zien is in deze video. En een rondvaart door de Amsterdamse grachten is misschien wel het perfecte familie uitje in deze tijd van het jaar.

Met de kade bij Prins Hendrikkade 25 en de rondvaartboten versiert voor de kerstdagen, stapt iedereen met een glimlach aan boord. Of je nu kiest voor een rondvaart bij daglicht of besluit om de stad te bezichtigen nadat de zon is ondergegaan, Amsterdam laat zichzelf van haar beste kant zien vanaf het water.

Als de zon nog aan de hemel staat, heb je tijdens onze rondvaarten uitstekend zicht op bezienswaardigheden zoals de Westerkerk en de grachtenpanden langs de belangrijkste grachten van de stad: de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Omdat Nederlanders vaak hun gordijnen openlaten en graag hun huizen versieren voor de feestdagen, kun je tijdens de rondvaart genieten van de bezienswaardigheden en versieringen van de stad en haar bewoners.

Magere brug's Avonds, of tijdens deze donkere dagen aan het eind van de middag, schittert de stad je tegemoet met versierde bruggen, zoals de Magere brug, en de fonkelende lichtjes van de kerstversieringen. Tijdens een rondvaart door Amsterdam kun je lekker achterover gaan zitten en genieten van je omgeving en je gezelschap.

Iedere Lovers rondvaart is uniek, omdat de schipper de route door de stad aanpast naar aanleiding van de drukte op de grachten en de grote van de boot. De rondvaarten zijn precies lang genoeg voor een gezellig familie uitje en kort genoeg om de kerst traditie van een familieruzie te vermijden.

Iedere Lovers rondvaart is uniek, omdat de schipper de route door de stad aanpast naar aanleiding van de drukte op de grachten en de grote van de boot. De rondvaarten zijn precies lang genoeg voor een gezellig familie uitje en kort genoeg om de kerst traditie van een familieruzie te vermijden.

Wat is een comfortabele en moderne boot?

Lovers Canal Cruises heeft de grootste vloot van Nederland. Deze vloot bestaat geheel uit moderne, comfortabele boten. Maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee?

In 2016 onderging de gehele vloot een substantiële vernieuwing met de installatie van nieuwe interieurs en een mooie verfbeurt. Aan boord van onze boten hebben gasten hun eigen stoeltje, ze hoeven geen bankje te delen met andere passagiers. Dit zorgt ervoor dat passagiers elkaar niet in de weg zitten en iedereen kan relaxen en kan genieten van het uitzicht. En sindsdien hebben we niet stil gezeten. Onze vloot wordt continue verbeterd en door ontwikkeld.

Op koudere dagen zijn onze boten lekker verwarmd. De schipper van de boot kan de verwarming warmer of kouder zetten, dus mocht de instelling niet helemaal goed zijn kun je het gewoon rustig doorgeven aan de schipper. Een consequentie van een verwarmde boot en koude buiten temperaturen is beslagen ramen. Zoals iedereen die thuis enkel glas heeft of een bril draagt weet, valt hier niet altijd iets aan te doen. Onze nieuwste boten en de boten die momenteel worden gebouwd hebben dubbel glas, wat zeker helpt met het tegen gaan van condensatie op de ramen en waarmee we in de toekomst altijd kunnen varen zonder beslagen ramen.

Wil je toch die ene (of meerdere) mooie foto maken? Dan vind je op 80% van onze boten een dek aan de achterkant van de boot. Sommige zijn groot, andere wat kleiner, maar er staat je niets in de weg van de perfecte foto.

Take pictures from the back deckTijdens de zomer, wanneer het ook in Nederland heerlijk warm kan worden, kunnen alle ramen open of misschien bevind je je dan wel op de grootste open boot van Amsterdam. Zo kun je tijdens je rondvaart heerlijk genieten van het briesje dat van het water komt terwijl je vaart door de grachten van Amsterdam en is er geen milieu onvriendelijk airco systeem nodig. Ook tijdens de rest van het jaar hoef je niet afgesloten te zitten van de frisse lucht in onze boten. Als het weer het toelaat varen we namelijk ook met semi-open boten en sloepen.

Momenteel is 70% van onze vloot elektrisch en we streven er naar dat dit 100% is in 2025. Nu is Lovers Canal Cruises, samen met moeder bedrijf TGI, compleet energie neutraal. Lovers Canal Cruises promoot milieu vriendelijke bedrijfsvoering met 4500 m2 aan zonnepanelen bij het hoofdkantoor en een programma om bomen te planten.

Lichtjestour

Boek een rondvaart die de route van de lichtjestour van Amsterdam volgt. Het lichtfestival strijkt deze winter weer neer in de Nederlandse hoofdstad met prachtige lichtinstallaties. Jij kunt deze ontdekken tijdens een leuke boottocht verzorgd door LOVERS canal cruises.

Wat houdt de lichtjestour precies in?

De lichtjestour is een kunstfestival dat in de winter van 2019-2020 plaatsvindt in Amsterdam. Voor dit lichtfestival ontwierpen 20 kunstenaars uit verschillende landen prachtige werken rond een thema. Wat is het thema? ‘Disrupt!'. Ben jij benieuwd hoe de kunstenaars dit hebben omgezet naar een lichtinstallaties? Ontdek het dan tijdens een gezellige rondvaart langs de lichtjestour in de grachten van de hoofdstad.

Welke vaartocht kies jij?

De rondvaarten volgen de lichtjesroute op het water. Er zijn hierbij verschillende opties. Start jij jouw vaartocht nabij het Centraal Station of het Leidseplein? We bieden ook een rondvaart in een semi-open boot zodat je bij goed weer gemakkelijk foto’s kan nemen van de kunstwerken. Geniet in alle comfort met vrienden of familie van de lichtjestour.

Boek jouw tickets online

Wil jij de prachtige lichtjestour ontdekken? Op onze vaartochten leer je dankzij de audiocommentaar alles over de stralende kunstwerken en de kunstenaars. Boek nu online je tickets voor een van de rondvaarten. Als je er op tijd bij bent, geniet je trouwens van een early bird korting! 

Kampioensrondvaart met de Ajax kids club

Op zondag 14 juli hebben we samen met de Supportersvereniging AJAX voor 3 winnende jeugdelftallen een geweldige kampioensvaart door de Amsterdamse grachten georganiseerd.

De rondvaartboot was uitgerust met hapjes, drankjes en kampioensschalen om mee te zwaaien. De leden van de Ajax Kids Club konden deze prijs winnen met hun kampioensploeg door deel te nemen aan een fotowedstrijd. De dag was een groot succes!

 

 

Kan ik nu wel veilig een rondvaart boeken

We kunnen er allemaal niet omheen. De wereld is veranderd. Maar wat niet is veranderd is ons verlangen om de wereld te ontdekken en verkennen. Zolang we dat maar veilig kunnen doen. En dat kan! Cruises, tours, attracties en musea hebben allemaal maatregelen getroffen om jouw gezondheid te beschermen. Welke maatregelen zijn dat? Laten we een onze nieuw New York Pizza by LOVERS rondvaart als voorbeeld nemen.

Vaar veilig door de Amsterdamse grachten

Voordat je aan boord stapt vragen onze medewerkers of je symptomen hebt die gerelateerd kunnen zijn aan het coronavirus. Ook wordt je gevraagd om je handen te desinfecteren en meten we je temperatuur op je pols. Om genoeg afstand van elkaar te kunnen houden mogen er minder mensen aan boord en vragen we je om te blijven zitten aan je aangewezen tafel tijdens de rondvaart.

Tijd voor pizza met het beste uitzicht

Je eerste drankje van de avond wordt geserveerd terwijl naar het IJ varen. Wat kies je? Een heerlijk koude Heineken, een glas wijn of liever frisdrank? De keus is aan jou. Als we een korte stop maken om je pizza vers uit de New York Pizza oven op te halen, kun je genieten van het uitzicht op het architectonische Eye Film Museum of bedenken of je wilt schommelen boven op de A’DAM Lookout.
Terwijl we je pizza serveren, varen we naar het UNESCO Werelderfgoed de Amsterdamse grachten. Blijf zitten, relax, geniet van het uitzicht, je pizza en zo nu en dan een leuk feitje over de grachten en de bewoners van de schipper. Wist je bijvoorbeeld dat er meer dan 800.000 fietsen in Amsterdam zijn? Soms vallen ze in de grachten. Ieder jaar worden er meer dan 10.000 fietsen uit de grachten gehaald.
Is je pizza op? De rondvaart is nog niet ten einde. Het is tijd voor een toetje en wie houdt er nou niet van een ijsje?

Ben jij klaar om je New York Pizza by LOVERS rondvaart te boeken?

Leukste uitje van Nederland 2020 EN

Rederij Lovers is dit jaar genomineerd voor het Leukste uitje van Nederland 2020. Dé publieksprijs namens 4,5 miljoen ANWB leden. Wij zouden deze mooie titel natuurlijk graag winnen. Daar hebben we jouw hulp bij nodig!

Stem je mee? Alvast bedankt!

 Leukste uitje van Nederland.

Klik op bovenstaande logo om jouw stem uit te brengen op Rederij Lovers. 


ANWB het ‘Leukste uitje van Nederland’ verkiezing

Het Land van ANWB organiseert ieder jaar de verkiezing van het Leukste uitje van Nederland. Stemmen kan tot en met 3 november 2019. Mogen wij dit jaar weer op je rekenen? De winnaars worden begin januari bekend gemaakt.

Korting op de Amsterdam light festival rondvaart

Van 28 november 2019 tot en met 19 januari 2020 wordt de grachtengordel van Amsterdam voor de zevende editie omgetoverd tot het unieke decor van het Amsterdam Light Festival. Meer dan 20 kunstwerken en installaties van internationale kunstenaars, designers en architecten verlichten de binnenstad van Amsterdam. Naast de vaste korting, kun je nu nog tot de start van het festival profiteren van de Early Bird korting op de rondvaart met Lovers Canal Cruises.

Amsterdam Light Festival rondvaart: voordeel voor vroege vogels

De verkoop van de Amsterdam Light Festival rondvaart is gestart! Wil jij profiteren van de Early Bird* kortingsactie? Wacht dan niet te lang en bestel je tickets snel en voordelig online.

* De Early Bird korting is beschikbaar tot de start van het festival.

Amsterdam Light Festival rondvaart: wacht niet te lang!

Wil je profiteren van de Early Birds korting voor het Amsterdam Light Festival, dan is het verstandig om niet te lang te wachten met het bestellen van de tickets. Populaire dagen en tijden zijn namelijk al snel uitverkocht! Maar de belangrijkste reden om niet te lang te wachten is vanzelfsprekend het feit dat de kortingsactie maar tot de start van het festival geldig is! Grijp dus snel je kans en boek online.

Amsterdam Light Festival Rondvaart

De rondvaart van Lovers volgt de vaarroute van het Amsterdam Light Festival. De kunstwerken zijn verlicht van 17.00 tot 23.00 uur. Het is niet alleen de beste manier om meer informatie over de kunstwerken te krijgen, maar de rondvaart is tevens een van de leukste uitjes volgens vele Nederlanders én toeristen. Met de comfortabele en goed verwarmde boten van Lovers Canal Cruises kun je lekker achterover leunen en genieten van het indrukwekkende uitzicht. Kom het zelf beleven met de Amsterdam Light Festival rondvaart van Lovers Canal Cruises! Boek je tickets hier online.

Efteling-boot vaart door Amsterdamse grachten

Kaatsheuvel, 20 februari 2019

Samenwerking twee grootste attracties van Nederland

De komende twee jaar vaart een Efteling-rondvaartboot door de Amsterdamse grachten. Op deze manier wil de Efteling toeristen die onze hoofdstad bezoeken verleiden om ook een daguitstap naar het attractiepark in Kaatsheuvel te maken.

De samenwerking tussen de twee grootste attracties van Nederland ligt voor de hand legt algemeen directeur van de Efteling Fons Jurgens uit: ‘De Efteling is een internationale verblijfsbestemming, maar gasten kunnen vanuit Amsterdam ook gewoon een dagje langskomen. Heel veel toeristen die Nederland willen ontdekken maken met  LOVERS Canal Cruises een rondvaart door de grachten en de boten zelf zijn ook een bezienswaardigheid. Het is heel mooi om onze samenwerking op deze bijzondere manier vorm te geven.’

Gisteren maakte Fons Jurgens samen met Roodkapje de eerste tocht in de Efteling-boot. Zeker tot en met 2020 vaart deze dagelijks langs de Magere Brug, het Anne Frank Huis en andere Amsterdamse toeristische trekpleisters.

Ga op een virtuele rondvaart door de grachten van Amsterdam

Aan het eind van de zomer was LOVERS Canal Cruises onderdeel van de Tiqets Awakening Weeks, waarin de wereldwijde heropening van attracties en musea werd gevierd. Op een schitterende nazomerse dag nam LOVERS Canal Cruises schipper Anthony de kijkers mee op een virtuele rondvaart door de Amsterdamse grachten.

Je kunt de rondvaart nu terug kijken en een gevoel krijgen voor wat je staat te wachten als je zelf op een boot stapt in Amsterdam.

 

Event Marry an Amsterdammer for the Day

LOVERS neemt deel aan een spannend nieuw evenement genaamd Marry an Amsterdammer for the Day. Aanstaande woensdag 5 juni kunnen Amsterdammers en toeristen een dag lang een symbolisch huwelijk aangaan. Dit initiatief van het Untourist Moment is gelanceerd om de relaties tussen toeristen en de lokale bevolking te verbeteren. Wed & Walk organiseert de ceremonie in de Posthoornkerk aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam.

Waarom het evenement wordt georganiseerd?

Het evenement Marry an Amsterdammer for the Day is het antwoord van Amsterdam op de commotie rond het overtoerisme. Samen met 200 hotels, gidsen, kunstenaars, sociale ondernemingen, musea en andere organisaties creëerden zij een beweging die bereid is om overtoerisme om te zetten in iets positiefs door toeristen een betekenisvolle ontmoeting te geven met een buurtbewoner. Het resultaat: laat bezoekers iets nieuws ontdekken en ervaren wat nuttig is voor de stad, de wereld, Amsterdam en elkaar. 

Informatie over het evenement

Trouwen met een Amsterdammer voor de Dag is het perfecte begin om overtoerisme om te zetten in iets positiefs. En je kunt meedoen aan de festiviteiten door te trouwen met een Amsterdammer voor de dag! Op woensdag 5 juni van 13.30 tot 14.00 uur kunt u trouwen in de Posthoornkerk. Trouwkleding is beschikbaar bij aankomst. Na een korte speed-date worden de koppels gecreëerd en vindt het huwelijk plaats. En na de ceremonie gaat u op huwelijksreis! Ok, sorry jongens. Geen echte vakantie. Maar je gaat wel naar een leuke activiteit met je pas getrouwde Amsterdammer. Je kunt een museum bezoeken, je nieuwe stiefkinderen ontmoeten of wat pannenkoeken eten.

Iedereen die betrokken is bij het evenement doet dit op basis van goede wil - wat betekent dat ze zich vrijwillig aanmelden. Dus grijp je kans en trouw (symbolisch) met een knappe Amsterdammer!

Als u meer wilt weten over het evenement, spring dan op een van onze rondvaarten en laat u persoonlijk door onze schippers uitnodigen.

Bezoek het Anne Frank Huis met de Hop On Hop off Boot tour

We kennen allemaal de beroemde rode Hop On - Hop Off bussen die je kunt vinden in alle belangrijke steden over de hele wereld. In Amsterdam hebben we ze ook, maar we hebben ook iets anders, we hebben Hop On - Hop Off boten! Vanwege alle grachten in het centrum is een boot een uitstekende manier om je te verplaatsen. Terwijl je van punt A naar punt B gaat met de Hop On - Hop Off boten heb je ook een geweldige sightseeing ervaring. Geniet van de prachtige historische grachten met de 16e eeuwse grachtenpanden langs de oevers. U vaart langs vele bezienswaardigheden zoals de Westerkerk, de Noorderkerk en de Magere Brug.


Anne Frank Huis

De Hop On - Hop Off boot heeft vele stops in de stad. Een van de stops is bijvoorbeeld direct voor het Anne Frank Huis. Dat maakt het heel gemakkelijk om van en naar het Anne Frank Huis te komen. Dit museum vertelt het verhaal van dagboekschrijfster Anne Frank. Het gebouw is het exacte huis waar Anne Frank en haar familie tijdens de oorlog hebben ondergedoken. Zelfs de verborgen kamers aan de achterkant van het huis zijn nog intact en te bezoeken. Andere haltes van de Hop On - Hop Off boten zijn het Rijksmuseum/Leidseplein, het Centraal Station, de Albert Cuypmarkt en nog veel meer. Dat maakt de Hop On - Hop Off boot een fantastisch vervoermiddel om de stad te ontdekken.


Veel

Wij bieden u veel waarde aan op de Hop On - Hop Off Boats. Wij bieden dit product aan in een 24-uurs ticket of een 48-uurs ticket. Zo kunt u het ticket kiezen dat het beste bij uw route past. U kunt ook een combinatieticket kopen. Met dit ticket krijgt u niet alleen toegang tot de Hop On - Hop Off boten maar ook tot de bussen. De bussen kunnen u naar plaatsen brengen die voor de boten moeilijker te bereiken zijn, zoals de Amsterdam Icebar en de Heineken Experience. Met het combiticket kunt u dus met één kaartje alle bekende plaatsen bereiken.

Bezoek het Anne Frank Huis en geniet van een rondvaart!

Er vertrekken veel rondvaarten in de buurt van het Centraal Station van Amsterdam. Dat is geweldig, want het ligt dicht bij het centrum en is goed bereikbaar. Maar soms ben je ergens anders in de stad en heb je zin in een ontspannende rondvaart over de Amsterdamse grachten. Een rondvaart duurt ongeveer een uur en is daardoor goed te combineren met andere activiteiten. Daarom bieden wij meerdere locaties waar je aan boord van een van onze schepen kunt gaan.

Een van deze locaties ligt direct naast het Anne Frank Huis. Dit museum was het huis en de schuilplaats van de joodse dagboekschrijfster Anne Frank tijdens de tweede wereldoorlog. Het is het op twee na best bezochte museum van Nederland en een must see als je in Amsterdam bent. Het verhaal van Anne Frank, die hier haar dagboek schreef is sinds de oorlog de hele wereld over gegaan.

Als je het museum verlaat is het belangrijk om alle indrukken die je daar hebt opgedaan op je in te laten werken. Een rondvaart door de Amsterdamse grachtengordel geeft je hier uitstekend de kans toe. Stap aan boord en zie meer van de Nederlandse hoofdstad.

Rondvaart door de Amsterdamse grachten

Het Anne Frank Huis, staat op de hoek van de Westermarkt en de Prinsengracht vanwaar onze rondvaart door Amsterdam vertrekt. De Prinsengracht is de vierde en langste van de hoofdgrachten in Amsterdam. De grachtenpanden die je onderweg tegenkomt zijn veelal gebouwd tijdens de Gouden Eeuw, waardoor ze van grote historische waarde zijn. 

Andere beroemde gebouwen die je tijdens de rondvaart door Amsterdam tegenkomt zijn de Noorderkerk, de Noordermarkt en de Westerkerk. Maar deze rondvaart blijft niet op de Prinsengracht. Hoewel elke rondvaart uniek is, bezoek je waarschijnlijk ook de andere drie hoofdgrachten van de grachtengordel in het historische centrum van de stad, de Keizersgracht, de Herengracht en de Singel. 

De 17e-eeuwse grachtengordel staat sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens de rondvaart zie je ook beroemde bezienswaardigheden zoals de Negen Straatjes, de Magere Brug en de Amstel waar Amsterdam haar naam aan dankt.

Veel waarde

Met de opstaplocatie van onze rondvaartboot zo dicht bij het Anne Frank Huis en een leuke online korting, is dit een geweldige deal. De boot heeft frequente afvaarten op elke dag van de week. De moderne boten hebben een audiosysteem in 19 talen, zodat iedereen alles over de omgeving in hun eigen taal kan horen. 

Wil je ergens anders opstappen om door het UNESCO werelderfgoed van de Amsterdamse grachtengordel te varen? Wij bieden ook rondvaarten door Amsterdam aan vanaf het Centraal Station en vanaf het Leidseplein.

Alles wat je ooit wilde weten over de Amsterdamse grachten!

De Nederlandse hoofdstad staat bekend om haar grachten, maar waarom zijn er grachten in Amsterdam? Hoeveel zijn er en hoe lang zijn ze samen? Hier lees je de belangrijkste informatie over een van de grootste attracties van de stad.

Geschiedenis

Rond het jaar 1250 is Amsterdam gesticht met de bouw van de Dam. De stad ontleent haar naam aan de Dam. Tot de dag van vandaag is de dam het hart van de stad. Het naam komt van “Aeme Stelle Redamme” en is middeleeuws Nederlands voor: “Dam in een waterig gebied”. In de middeleeuwen zijn de grachten gegraven voor verdediging van de stad en waterbeheer. De verdedigingsgrachten binnen de stadsmuren verloren hun functie door stadsuitbreidingen. Uiteindelijk is de stad schatrijk geworden door diezelfde grachten, namelijk door transport van koopmansgoederen.

Grachtengordel

In de 17e eeuw werd rondom de Burgwallen en de Lastage in drie opvolgende sectoren (noordwest, zuidwest en zuidoost) de beroemde grachtengordel gegraven, met de hoofdgrachten (Nieuwe) Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht en diverse dwarsgrachten. De Amsterdamse grachtengordel is een systeem van straten, kades, bruggen en woonhuizen op tamelijk identieke kavels van gelijke lengte en breedte met gesloten binnentuinen, de zogenoemde keurblokken. Veel grachtenpanden getuigen vanaf de gracht of de straatkant van de welvaart in de Gouden Eeuw, maar in de meeste gevallen van de 18e eeuw.

UNESCO Werelderfgoedlijst

De Amsterdamse grachtengordel is op 1 augustus 2010 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst, als negende van alle UNESCO locaties in Nederland. UNESCO is de organisatie van de Verenigde Naties voor Educatie, Wetenschap en Cultuur. Een speciale commissie heeft met de Werelderfgoedlijst als taak om waardevolle cultuurhistorische locaties en natuurlandschappen wereldwijd te bepalen. Dit werelderfgoed is zo uniek dat het bewaard moet blijven voor toekomstige generaties.

Grachten nu

Amsterdam is tot op de dag van vandaag de waterigste stad ter wereld. De grachten hebben een belangrijke functie in het scheepvaartverkeer, voornamelijk voor toeristische doeleinden, zoals de Amsterdamse rondvaartboten. De belangrijkste rol van de grachten is echter nog steeds de waterbeheersing.

Amsterdam Light Festival 2019 - 2020

Het Amsterdam Light Festival heeft een nieuwe editie in de winter van 2019-2020. Ontdek hoe prachtige lichtinstallaties het water kleuren en Amsterdam omtoveren tot een stad van licht. Met een boottocht van LOVERS canal cruises zie je de stad zoals je ze nog nooit hebt gezien.

Zie de prachtige kunstwerken van het Amsterdam Light Festival 2019 - 2020

Het thema van het Amsterdam Light festival 2019-2020 is ‘Disrupt’. Verschillende internationale kunstenaars tonen hun interpretatie van dit thema in tientallen kunstwerken in de Nederlandse hoofdstad. Ben jij benieuwd welke vorm deze lichtinstallaties aannemen? Ontdek ze dan vanaf de eerste rij met een rondvaart langs de route van het Amsterdam Light Festival 2019-20120 Tijdens onze professionele boottochten met audiogids leer je alles over de lichtinstallaties en de kunstenaars. Omdat de vaartocht ’s avonds plaatsvindt, combineer je deze perfect met een bezoek aan de andere bezienswaardigheden in de stad overdag.

Ontdek de oase van licht in de hoofdstad

Het belooft weer een spetterende editie te worden die een oase van licht brengt in de donkere wintermaanden. Beleef het van dichtbij met je familie en vrienden of plan een romantische date met je partner. Boek direct je tickets online en ervaar het Amsterdam Light Festival 2019 - 2020 vanaf een warme en comfortabele boot. Heb je vragen? Check dan snel onze speciale Amsterdam Light Festival FAQ.