Plattegrond vaarroute Amsterdam Light Festival

Plattegrond vaarroute Amsterdam Light Festival

Plattegrond vaarroute Amsterdam Light Festival 2016 - 2017

Met de vaarroute van het Amsterdam Light Festival maak je op unieke wijze kennis met de befaamde 17de-eeuwse grachten van Amsterdam. De Water Colors Cruise vaart langs 20 fascinerende lichtkunstwerken, die speciaal voor het festival ontworpen zijn door kunstenaars over de gehele wereld. Het thema van 2016-2017 is ‘A view on Amsterdam’. Met dit thema hebben de kunstenaars hun kijk op Amsterdam op geheel eigen wijze geïnterpreteerd en verwerkt in hun lichtkunstwerken.

Om de wachttijden zo kort mogelijk te houden, zet Lovers Canal Cruises meerdere afvaartlocaties in gedurende het Amsterdam Light Festival. Ondanks het feit dat er meerdere locaties zijn waar je kunt opstappen, zullen we langs alle kunstwerken varen. Hierdoor hoef je niets te missen!

Om je alvast een beetje warm te maken voor het festival, willen we een aantal kunstwerken toelichten.

1. Wolfert's Dog

2. Ana Mophè

Wolfert’s Dog is ontworpen door de Russische beeldende kunstenares en grafisch designer Tatiana Titova. Dit kunstwerk is geïnspireerd op een oeroude legende. De Nederlandse visser Wolfert redde een Noorse prins van een schipbreuk. Toen ze nogmaals in een storm terechtkwamen, beloofde de prins aan Wolfert dat hij, als ze de storm zouden overleven, een stad zou bouwen. Uitgeput vielen ze in slaap. Toen ze na de storm wakker werden lag de hond van Wolfert vredig te slapen aan de oever van de Amstel. Op precies deze plek zou Amsterdam gesticht zijn.

Ana Morphè is een van de kunstwerken die te bewonderen is tijdens het festival. Isabel Nielen is het brein achter deze creatie. Zij is overigens geen vreemde bij Amsterdam Light Festival. Van 2012 tot 2014 werkte ze namelijk in het artistieke team! Het kunstwerk speelt zich af onder de rimpeling van het water. Het is een ode aan water, omdat het een van de fundamenten van ons bestaan is.

3. Bluprint

Blueprint is een futuristisch kunstwerk van de Nederlandse Reier Pos en kan gezien worden als een metafoor die het heden aan het verleden en de toekomst van Amsterdam koppelt. Blueprint complimenteert het gebouw van het Scheepvaartmuseum met nieuwe technieken en markeert tegelijkertijd het rijke verleden dat het gebouw kent. Pos wil hiermee de Nederlandse historische architectuur benadrukken.

4. Bunch of Tulips 

Een andere Hongaarse kunstenaar waarvan we dit jaar lichtkunst mogen bewonderen, is Peter Koros. Zijn kunstwerk heet Bunch op Tulips en is letterlijk een opgeblazen interpretatie van de Nederlandse tulpengekte. Wist je bijvoorbeeld dat in de jaren 1630 tulpen dusdanig populair waren dat ze ongeveer even duur waren als een Amsterdams grachtenpand? En zelfs tot de dag van vandaag zijn Nederlanders gek op hun tulpen.

5. Nexus

De Hongaarse kunstenaar Niktor Vicsek werd geïnspireerd door een persoonlijke ervaring die hij heeft gehad in Amsterdam. Hij vroeg zich af hoe de stad eruit zag onder de oppervlakte. ‘Nexus’ betekent connectie; een grote complexe structuur waar losse onderdelen samen een groter geheel vormen. De gebogen lichtpijpen creëren een vloeiende beweging die in het water van de Amstel begint en naar de lucht erboven toereikt.

6. 15000 and more

Wist je dat er meer fietsen dan mensen zijn in Amsterdam? Er worden jaarlijks ongeveer 15 duizend fietsen uit de grachten gevist. Het multiculturele team Studio Klus heeft de lichtinstallatie ‘15000 and more’ ontworpen die zowel Amsterdammers als bezoekers aan de fietscultuur herinnert.

Lovers Canal Cruises is officieel partner van het Amsterdam Light Festival. Je kunt de officiële partners herkennen aan het partnerlogo. Wil jij gegarandeerd zijn van de ultieme Water Colors beleving? Boek dan snel je tickets voor de Amsterdam Light Festival rondvaart!

De foto’s in dit artikel zijn afkomstig van amsterlightfestival.com.