Lovers adopteert kunstwerk Inspirit

Lovers adopteert kunstwerk Inspirit

Gepubliceerd op 25-10-2017

Lovers Canal Cruises heeft het indrukwekkende lichtkunstwerk Inspirit van het Amsterdam Light Festival geadopteerd. Ludy Feyen en Gerard Slokker zijn het brein achter de lichtinstallatie Inspirit en werken momenteel hard om het kunstwerk te vervaardigen. 

Ludy Feyen en Gerard Slokker hebben beiden hun eigen, zeer verschillende praktijk, maar werkten al meermaals succesvol samen. Slokker is filmmaker en geluids- en lichttechnicus; hij verzorgt special effects voor theatervoorstellingen en produceert ook films. Feyen maakt sculpturen en installaties van natuurlijke materialen, vaak voor specifieke locaties in het landschap, en nodigt daarbij regelmatig anderen (omwonenden, bezoekers) uit om haar te helpen. In multidisciplinaire projecten kunnen zij hun talenten combineren, waaronder twee installaties voor de historische tuinen van archeologisch park Matilo in Leiden. Feyen verzorgde hiervoor samen met een aantal andere kunstenaars het ruimtelijke ontwerp, en Slokker maakte een soundscape.

In de installatie Inspirit, een kunstwerk van het Amsterdam Light Festival, versmelten twee interesses van Feyen en Slokker met elkaar: de kracht van de natuur, en theatrale effecten. In dit werk laten ze het bekende spreekwoord tot leven komen: je ziet water branden. Hoe dat mogelijk is? Je mag ernaar raden. Feyen en Slokker verbeelden hier in elk geval hun interpretatie van het idee van élan vital, de vitale impuls of de scheppende kracht die de drijfveer is achter de evolutie van het leven (inclusief het onze) op aarde. Volgens die filosofie is het leven niet alleen maar mechanisch (afzonderlijke maar verbonden elementen zorgen samen voor ontwikkeling en voortuitgang) maar is deze speciale energie essentieel. Die energie zorgt op deze plek in de gracht, waar de vier elementen bijeenkomen waaruit alles en iedereen is opgebouwd - water, aarde, lucht, en niet te vergeten, vuur - voor het ontstaan van een nieuw denkbeeldig leven.

Vuur speelt in Inspirit de hoofdrol, en dat is niet voor niets. Toen de mens vuur onder controle kreeg konden we onze beschaving steeds verder ontwikkelen: we kregen licht en warmte, we konden ons verdedigen tegen wilde dieren, we konden koken en metaal smeden. Maar het vuur van Feyen en Slokker verbeeldt ook energie op een persoonlijker niveau: het staat voor de passie, de bezieling en de geestdrift waarmee we ons blijven ontwikkelen en de wereld om ons heen steeds verder onderzoeken.